De bouw van de Sint-Josephkerk werd, na de nodige fondsen te hebben verkregen, gestart op 8 september 1911 met pastoor Jooren als bouwpastoor. Als locatie werd gekozen voor een nog onbebouwd stuk grond van het vroegere ravelijn Wouw. De eerste steen werd gelegd op 19 maart 1912 en de inwijding vond plaats op 2 juli 1913. Architect Jan Stuyt ontwierp de kerk in neogotische stijl.
De eerste toren was, met 67,5 meter, lange tijd de hoogste toren in Bergen op Zoom (hoger dan 'de Peperbus' / St.-Gertrudiskerk). In november 1931 werd deze toren door een storm uit het lood geslagen. Dat probleem werd met trekstangen opgelost. Na vier maanden stond de toren weer geheel recht.
In 1932 bracht de schilder Colette de beeltenissen aan van apostelen en profeten.
De beeldbepalende toren van de St.-Josephkerk is in de nacht van 25 februari 1945 gesneuveld door de inslag van een V-1. Het werd een tijdelijke 'tent- constructie' als tweede toren. Deze noodtoren werd in 1958 vervangen door de definitieve toren. Deze bleek echter 'slechts' 58 meter hoog te zijn.
Na verloop van tijd werd het kerkbezoek fors minder doordat de binnenstad ontvolkt raakte en dus werd in 1968 besloten de kerk te sluiten. Het gebouw werd in 1970 aan de gemeente verkocht en in 1972 gesloopt, om er een parkeerterrein van te maken.
Reageer hieronder en deel je herinneringen aan de kerk, het leven in de parochie en de geestelijken van vroeger. Zoals aan pastoor Jos. Schets, die in 1938 in de parochie werd ingehaald en deze ook in de jaren vijftig nog bediende. De kerkgemeenschap telde toen zo'n 4000 zielen. Kapelaans van pastoor Schets waren destijds de priesters A. Douenburg, Chr. Backx en Etienne Smits. In de jaren zestig stond de parochie H. Joseph onder de hoede van pastoor W. Ooijens.
Bovenstaande tekst is op diverse punten aangevuld en herzien op basis van informatie ingezonden door Hans Jordans. Ook de illustraties, tenzij anders vermeld, zijn door hem ingezonden. Hartelijk dank!
Reactie toevoegen