Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Klooster Koningshof in Veldhoven

Kloosters

Na de ramp in Moerdijk in 1944 zochten de Zusters van Moerdijk naar een nieuwe plek voor de vestiging van het moederhuis met internaat en scholen. West-Brabant lag wat excentrisch en er waren al meerdere grote moederhuizen gevestigd.

"/media/veldhoven__koningshof_ingestuurd_groot_ehv.jpg"Zuidoost-Brabant was in dit opzicht wat minder rijk bedeeld, bovendien had de gemeente Veldhoven een groot terrein beschikbaar.

De eerste architect was B. Koldewey uit Voorschoten. Zijn zoon Hans Koldewey voltooide de gebouwen na het midden van de jaren vijftig. Tussen 1953 en 1961 werden de gebouwen in Veldhoven uitgebreid met vleugels voor de zusters en de internen, die uit Vught kwamen. In 1961 volgde de bouw van een kleine en een grote kapel.

Foto: Jos Pé (collectie RHCe)
Foto: Jos Pé (collectie RHC Eindhoven, fotonummer 14347)

De scholen werden uitgebreid, tot het aantal leerlingen vanaf 1972 terugliep. Toen er in 1976 geen internen meer waren, trokken de zusters zich terug in een gedeelte van de gebouwen. In hetzelfde jaar werden klooster en internaat verkocht aan de Stichting Beter Wonen te Eindhoven, die er na diverse verbouwingen een congrescentrum annex hotel vestigde. De scholen zijn overgedragen aan OMO in Tilburg. 

In 1979 verhuisden de laatste zusters naar Rosmalen. Het complex Koningshof is sindsdien meerdere malen van eigenaar veranderd.

Het fraai in de bossen liggende complex is opgetrokken in Delftse School stijl. Het is door zijn omvang indrukwekkend. Links en rechts van een U-vormig hoofdgebouw liggen telkens twee vleugels, zodanig dat er drie binnenhoven zijn ontstaan. In de rechtervleugel bevond zich de kapel. Op de aansluiting van het hoofdgebouw en de internaatsvleugels staat een rijzige bakstenen toren met uurwerk en korte spits. Uit het vernielde klooster van Moerdijk bleef een stenen reliëf bewaard, dat boven de ingang werd bevestigd. Het gebouw is uitgebreid met enkele vleugels in eenvoudige baksteenstijl.

Bron: Jan Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant. Alphen a/d Maas, 2010

Aanvulling: Jan Stolk vond onderstaand artikel over het Koningshof uit Groot Eindhoven 1 maart 1972 terug: 

23

Reacties (23)

Jan van den Boom zei op 15 mei 2017 om 22:16 uur

Beste Paul, de titel van dit verhaal klopt niet! Klooster Koningshof stond in Veldhoven(-Dorp) en niet in Meerveldhoven. Titel moet derhalve zijn: Klooster Koningshof in Veldhoven. Tegenwoordig heet het complex NH Conference Centre Koningshof. Mvrgr. Jan van den Boom Stichting Veldhoven Dorp Historisch Bekeken.

Paul Huismans zei op 16 mei 2017 om 09:41 uur

Beste Jan, Hartelijk dank voor deze correctie. Zoals je ziet is de titel inmiddels aangepast.
Met vriendelijke groet

Eline Swevels zei op 10 oktober 2017 om 12:24 uur

Beste Paul,
U schrijft dat in 1961 een grote en een kleine kapel werden gebouwd bij het hoofdgebouw van Koningshof. Betreft dit o.a. het kleine kapelletje dat tussen het hoofdgebouw en de meisjesschool stond?

Paul Huismans zei op 10 oktober 2017 om 15:56 uur

@ Eline Swevels. Helaas is dit verhaal gebaseerd op literatuurstudie. Ik ben ter plekke dan ook niet zo goed bekend, dat ik een gegrond antwoord op je vraag zou durven geven. Maar wie weet is er een inwoner van Veldhoven die dat wel kan?
Met vriendelijke groet

Iole Hogewoning zei op 14 september 2020 om 17:29 uur

In 1978 kwam ik op Koningshof op het basisjaar HAVO/Atheneum. In die tijd waren er nog enkele nonnen werkzaam als oa leerkracht. Ook was er een pater voor godsdienstles. Na dat jaar ging ik naar de MAVO, ook daar waren nog een paar nonnen als leerkracht. Je kreeg bijvoorbeeld textiellessen waarbij je een babyjurkje moest maken met smokwerk. Ik vond het vreselijk en wist echt niet hoe ik me moest gedragen. Ik voelde me in een soort dwangbuis bij die maffe nonnen! En opeens Swoefs.. was er geen non meer te bekennen op de MAVO. Wel was het tot en met mijn eindexamenjaar steeds een meisjesschool. Daar werd door leerkrachten over gesproken als met enige trots. Idiote tijd daar. Alleen de omgeving was een lust voor het oog. Heerlijk de bossen en de beschutting van het grote terrein!!

Thijs de Leeuw zei op 16 september 2020 om 09:00 uur

@Iole: dank voor je reactie. Ik heb deze ook toegevoegd aan onze pagina die specifiek over het internaat van Koningshof gaat en ook daar gereageerd: https://www.bhic.nl/ontdekken/verhalen/meisjespensionaat-koningshof-in-… Welkom op de site!

Iole Hogewoning zei op 16 september 2020 om 20:10 uur

Oh, verbetering: ik ben in 1977 op Mavo Koningshof begonnen.

Jan van den Boom zei op 16 september 2020 om 21:34 uur

Reactie (als inwoner van Veldhoven die op 1 km van Koningshof woont!) op de vraag van Eline Swevels van 10 oktober 2017:
De "kleine kapel" betreft niet het kleine in 1956 gebouwde Maria kapelletje dat tussen het kloostergebouw en de MMS Maria Mediatrix stond. Dit kapelletje staat er overigens nog steeds en is in 2019 gerenoveerd.
De "kleine kapel" betreft het 6 hoekig gebouw dat in 1961 aan de Lochtzijde (ter hoogte van het toenmalige ketelhuis) aan het kloostergebouw was gebouwd. Deze kapel was veel kleiner en knusser dan de grote kapel.

AWJM COENEN_vanBussel zei op 9 mei 2024 om 09:10 uur

Zijn er nog gegevens van de nonnen bekend? Op onze meisjesschool in de H Hartparochie in Eindhoven kregen wij les van de nonnen van Koningshof,zuster Ignatio,zuster Marie Alfons,zuster Marie H'el'ene voor handwerken.Waar liggen ze begraven?

Norah zei op 9 mei 2024 om 12:26 uur

In 1979 zijn de zusters uit Veldhoven vertrokken, ze werden hiervoor begraven op eigen terrein.
De stoffelijke resten zijn nadien op de Gemeentelijke begraafplaats gelegen aan de Eindhovense Baan "De Hoge Boght" herbegraven. Ik weet niet of de door u genoemde zusters daar liggen.
Mvg.

Paul Huismans zei op 13 mei 2024 om 07:52 uur

Het archief van de Zusters van Moerdijk [Zusters (van Barmhartigheid) van het Allerheiligste Hart van Jezus] is te vinden in het Erfgoedcentrum Nederlands Kloosterleven in Sint Agatha (bij Cuijk). Misschien is daarin nog informatie te vinden. De inventaris vind je hier: https://proxy.archieven.nl/1212/950E381A5D9A4194B9DEE86B35A7A966

Iole Hogewoning zei op 13 mei 2024 om 10:28 uur

Ik wil nog even terug komen op mijn verhaal eerder. Niet elke non was erg vriendelijk en als onwetende en verlegen puber ervaarde ik ze niet perse als begrijpend.
Maar je kon nu eenmaal niet met ze omgaan als met " gewone" mensen.
Ik denk dat ik het zo ervaarde. Je kreeg al gauw een snauw van ze bijvoorbeeld.
Maar ze hebben nooit kwaad gedaan of iets dergelijks!!
Sorry, voor mijn eerdere bericht deze kwam vast niet goed over!! Excuus!

Marijke Van Loon zei op 25 juli 2024 om 10:37 uur

Ik heb daar gewerkt ..als meisje van 15 jaar...in 1971...het was zware arbeid...ik heb er nog fotos van

Lisette Kuijper zei op 30 juli 2024 om 15:22 uur

Bedankt voor je reactie, Marijke. Wat naar dat je hier zo hard hebt moeten werken. Mocht je de foto's met ons willen delen, dan kun je ze altijd insturen via info@bhic.nl.

Jan van den Boom zei op 30 juli 2024 om 22:00 uur

Beste Lisette,

Ik heb een paar dagen geleden een reactie gestuurd! Is deze ontvangen? Zo ja, waarom wordt ie niet geplaatst?

Jan van den Boom zei op 15 mei 2024 om 21:52 uur

In 1981 zijn de stoffelijke resten van de overleden zusters, die begraven lagen op het kerkhof van het kloostercomplex van Koningshof aan de Locht in Veldhoven, opgegraven en herbegraven op de Gemeentelijke Begraafplaats De Hoge Boght aan de Eindhovensebaan in Veldhoven. Het gemeenschappelijke graf ligt in grafkamer A en is voorzien van een granieten grafmonument. Hierop staan de namen vermeld van alle hier in 1981 herbegraven zusters.

In Jaarboek Veldhoven-Dorp 2020 van stichting Veldhoven-Dorp Historisch Bekeken heeft de zoon van de bouwkundig opzichter van Koningshof beschreven "Welke rol Koningshof in zijn leven speelde." Zijn verhaal is te lezen op de website van Erfgoedhuis Veldhoven.
https://www.erfgoedhuisveldhoven.nl/blog/3d-flip-book/jaarboek-veldhove… Hoofdstuk 6, pagina 75.

Jan van den Boom zei op 26 juli 2024 om 12:12 uur

Een reactie op het bericht van Norah van 9 mei jl.

In 1981 zijn de stoffelijke resten van de overleden zusters, die begraven lagen op het kerkhof van het kloostercomplex van Koningshof aan de Locht in Veldhoven, opgegraven en herbegraven op de Gemeentelijke Begraafplaats De Hoge Boght aan de Eindhovensebaan in Veldhoven. Het gemeenschappelijke graf ligt in grafkamer A en is voorzien van een granieten grafmonument. Hierop staan de namen vermeld van alle hier in 1981 herbegraven zusters.

In Jaarboek Veldhoven-Dorp 2020 van stichting Veldhoven-Dorp Historisch Bekeken heeft de zoon van de bouwkundig opzichter van Koningshof beschreven "Welke rol Koningshof in zijn leven speelde." Zijn verhaal is te lezen op de website van Erfgoedhuis Veldhoven.
https://www.erfgoedhuisveldhoven.nl/blog/3d-flip-book/jaarboek-veldhove… Hoofdstuk 6, pagina 75.

Thijs de Leeuw zei op 31 juli 2024 om 09:25 uur

Dag Jan, dat is vreemd. Ik vond de reacties achter de schermen wel gewoon terug. Het lijkt erop dat deze, vraag me niet waarom, automatisch als 'spam' zijn gemarkeerd. Waar natuurlijk helemaal geen sprake van is. We houden het in de gaten. En bij deze dus hersteld. Hartelijke groet en excuses hiervoor.

Jan Stolk zei op 20 augustus 2024 om 01:22 uur

Ik ben een in Eindhoven geboren Protestant! Vader vanuit Rotterdam bij Philips enzo. Geschiedenis is een groot goed. Kwam een artikeltje tegen uit 'Groot Eindhoven' 1 maart 1972. Met foto. Kan ik scannen en sturen. Laat maar weten als er interesse voor is. Anders gooi ik het weg...
Vriendelijke groet!

Marilou Nillesen zei op 20 augustus 2024 om 12:23 uur

Heel graag Jan, wil je het mailen naar insturen@bhic.nl ovv Koningshof Veldhoven? Dan plaatsen we het er graag bij.

Jan Stolk zei op 3 september 2024 om 13:31 uur

Op 24 augustus stuurde ik de aangekondigde scan, Heb je die ontvangen Marilou? Vond je het aardig en kun je er wat mee?
Groet van Jan

Marilou Nillesen zei op 4 september 2024 om 10:48 uur

Dag Jan, goed dat je me hier op wijst want ik had je mail over het hoofd gezien... (sorry daarvoor!)
Inmiddels staat het artikel erbij. Dank voor alle moeite!

Jan Stolk zei op 15 september 2024 om 23:17 uur

Fijn om te zien dat het nu geplaatst is. Zo is iets bewaard gebleven wat anders verloren was gegaan. En misschien voegt het nog iets toe aan een persoonlijke herinnering aan een (al dan niet) 'rijk rooms leven'. Voor jullie site: succes gewenst!

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.