"/media/veldhoven__koningshof_ingestuurd_groot_ehv.jpg"Zuidoost-Brabant was in dit opzicht wat minder rijk bedeeld, bovendien had de gemeente Veldhoven een groot terrein beschikbaar.
De eerste architect was B. Koldewey uit Voorschoten. Zijn zoon Hans Koldewey voltooide de gebouwen na het midden van de jaren vijftig. Tussen 1953 en 1961 werden de gebouwen in Veldhoven uitgebreid met vleugels voor de zusters en de internen, die uit Vught kwamen. In 1961 volgde de bouw van een kleine en een grote kapel.
De scholen werden uitgebreid, tot het aantal leerlingen vanaf 1972 terugliep. Toen er in 1976 geen internen meer waren, trokken de zusters zich terug in een gedeelte van de gebouwen. In hetzelfde jaar werden klooster en internaat verkocht aan de Stichting Beter Wonen te Eindhoven, die er na diverse verbouwingen een congrescentrum annex hotel vestigde. De scholen zijn overgedragen aan OMO in Tilburg.
In 1979 verhuisden de laatste zusters naar Rosmalen. Het complex Koningshof is sindsdien meerdere malen van eigenaar veranderd.
Het fraai in de bossen liggende complex is opgetrokken in Delftse School stijl. Het is door zijn omvang indrukwekkend. Links en rechts van een U-vormig hoofdgebouw liggen telkens twee vleugels, zodanig dat er drie binnenhoven zijn ontstaan. In de rechtervleugel bevond zich de kapel. Op de aansluiting van het hoofdgebouw en de internaatsvleugels staat een rijzige bakstenen toren met uurwerk en korte spits. Uit het vernielde klooster van Moerdijk bleef een stenen reliëf bewaard, dat boven de ingang werd bevestigd. Het gebouw is uitgebreid met enkele vleugels in eenvoudige baksteenstijl.
Bron: Jan Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant. Alphen a/d Maas, 2010
Aanvulling: Jan Stolk vond onderstaand artikel over het Koningshof uit Groot Eindhoven 1 maart 1972 terug:
Reactie toevoegen