W.Th.M. van Lieshout (rechts), benoemd tot pastoor van de H. Bernadettekerk in 1949, assisteert hier samen met deken Haarhuis (links) pastoor W. van Hout tijdens de eucharistieviering op 1 februari 1971. Van Hout was toen net geïnstalleerd als pastoor te Landhorst. (BHIC, LHO0027, Fotostudio Jan Waarma)
Wat weet je bijvoorbeeld nog van pastoor W.Th.M. van Lieshout, hierboven op de foto? Van Lieshout was 'deken' wat wil zeggen een pastoor die ter ondersteuning van de bisschop de gang van zaken in meerdere parochies coördineerde. Deze 'pastoor plus' ging in 1949 in de parochie aan de slag (de kerk was er toen nog niet, die opende met kerst 1955 de deuren en werd in april 1956 ingezegend), en halverwege de jaren zestig verzorgde hij er nog steeds de heilige mis zo blijkt uit de Piusalmanak.
Foto: BHIC / Paul Huismans 2012 |
Of was juist meneer kapelaan degene met wie je als gewone gelovige het meeste contact had? Dan zou je kunnen denken aan de heren F. van Gastel en A.W. Berkelmans, die Van Lieshout bijstonden in zijn pastorale praktijk in de jaren vijftig. Dat was ook wel nodig, aangezien het om een flink aantal parochianen ging. In de jaren van wederopbouw werd al snel het getal van 4500 zielen bereikt. De H. Bernadettekerk werd in 1996 buiten gebruik gesteld. Het gebouw kreeg in 2000 een nieuwe, vrij uitzonderlijke bestemming. Zodoende onderging het godshuis niet het lot dat zo veel andere trof door het afnemend kerkbezoek in de late twintigste eeuw: de sloophamer. Op de foto is te zien welk Brabants familiebedrijf zich vestigde in het aan de eredienst onttrokken gebouw. Dat leverde de nodige gefronste wenkbrauwen op, zoals te verwachten. Maar het bijzondere, modern vormgegeven godshuis van de Helmondse architect Jan Magis bleef zo wel behouden. Aan Van Lieshout, zijn kapelaans en de andere zielzorgers van de H. Bernadettekerk heb jij vast nog allerlei herinneringen. Deel je die even met ons? Reageren kan hieronder! |
Reactie toevoegen