Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Huis van de H. Columba in Uden

Kloosters

Op verzoek van pastoor Spierings namen de Franciscanessen van Veghel op 1 juli 1909 de scholen van de ursulinen over. De pastoor stelde zijn pastorie aan de Kapelstraat uit circa 1860 ter beschikking aan de zusters.

Foto: BHIC / Paul Huismans, 2012

Foto: BHIC / Paul Huismans, 2012


In 1910 namen de franciscanessen ook de bewaarschool over van de Barmhartige zusters van Carolus Borromeus. Ze bouwden de Mariaschool, gaven vanaf 1920 overdag naailessen en hadden tot 1930 een meisjespensionaat. Na de oorlog richtten ze een huishoudschool op.

Architectenbureau Van Halteren, Roggen, Broere uit ’s-Hertogenbosch verbouwde het klooster in 1983.

De Mariaschool is in 2000 afgebroken. Op 8 januari 2002 vertrokken de laatste franciscanessen uit Uden. Een tijdlang werd het gebouw bewoond door een religieuze leefgemeenschap, die het de naam Huis van Antonia gaf.

Foto: BHIC / Henk Buijks, 2009
Foto: BHIC / Henk Buijks, 2009

Toen het klooster zijn religieuze functie verloor werd er een Bed and Breakfast gevestigd. In de naam (’t Klooster) leeft het verleden nog voort.

Tot zover het gebouw. Veel interessanter is het natuurlijk hoe het er bij de zusters aan toe ging. Heb je op een van de scholen gezeten? Herinner je je de sloop van de Mariaschool nog? Wij zijn benieuwd naar je verhaal!

Bron: Jan Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant. Alphen a/d Maas, 2010

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.