De katholieken bleven kerken in de schuurkerk die ze in 1672 in gebruik hadden genomen. Die was in betere staat dan de oude kapel. Maar de schuurkerk brandde in 1864 af en werd in 1867 vervangen door een mooi voorbeeld van vroege neogotiek, ontworpen door de bekende architect H.J. van Tulder. De contouren van de voormalige schuurkerk zijn te zien, op de hoek van de Dorpsstraat en het Toose Plein.
De toren kwam in 1894 gereed en sindsdien is er nogal eens wat verbouwd aan de kerk. Het meest ingrijpend was het grijswit schilderen van het interieur, dat daarmee zijn oorspronkelijke aanzicht verloor. Toch is de kerk haar status van rijksmonument waard, zeker omdat het een beeldbepalend historisch ensemble vormt met het kerkhof, het naastgelegen klooster en de pastorie.
Per 1 januari 2015 fuseert de parochie met die van Boxtel, Esch en Lennisheuvel tot de Heilig Hartparochie. Uit de website blijkt nog niet of dit gevolgen heeft voor de kerk...
Op de foto hieronder zien we een van de pastoors van de Sint-Janskerk, de priester P.J. Kluijtmans (1874-1962). Hij werd in 1919 als pastoor in Liempde ingehaald en ook in de jaren vijftig nog bediende hij de parochie, toen geholpen door zijn kapelaan W.F. van Kessel. Kluijtmans' opvolger was pastoor P.J.A. (Piet) Klaasen en ook hem zien we hieronder op de foto.
Foto rechts: Het 60-jarig priesterfeest van pastoor P.J. Kluijtmans, Liempde, 1959. Hij wordt gefeliciteerd door Mieke Roestenburg. (Foto: Fotopersbureau Het Zuiden, bron: coll. BHIC, nr. 1902-001165)
Foto onder: Gemeentehuis in Liempde, op het bordes staan v.l.n.r. pastoor Piet Klaasen, Sinterklaas en burgemeester Smit. (Bron: coll. BHIC, nr. 1902-000130)
Reactie toevoegen