Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

De Sint-Jansbasiliek in Oosterhout

RK kerken

“Wat ze in Breda kunnen, kunnen wij ook!” Mogelijk dachten ze dat in Oosterhout bij het begin van de bouw van de toren bij de Sint-Janskerk in 1519. Deze zou worden opgetrokken naar het voorbeeld van de toren van de Grote Kerk in Breda.


Maar in 1552 gaven de Oosterhoutenaren het op. De kerk heeft ontegenzeggelijk een fraaie toren, maar helaas is die nooit af gekomen. Dat doet niets af aan de waarde van de kerk. In de periode dat het gebouw in protestantse handen was, is het behoorlijk onderhouden, zodat de katholieken in 1809 - dankzij ingrijpen van koning Lodewijk Napoleon - een bruikbare kerk terugkregen.

In de loop der jaren hebben meerdere malen restauraties plaatsgevonden. De meest ingrijpende was die door Pierre Cuypers in de jaren 1881-1883, toen de kerk in grote lijnen zijn huidige vorm kreeg.

De Sint-Janskerk in 1907 (foto: G. de Hoog. Bron: Collectie Rijksdienst Cultureel Erfgoed Oude foto’s 459)De Sint-Janskerk in 1907 (foto: G. de Hoog. Bron: Collectie Rijksdienst Cultureel Erfgoed Oude foto’s 459)

Bij het zevenhonderdjarig bestaan in 1977 verhief de paus de kerk tot basiliek.

Tot zover "de stenen". Al die parochianen moesten natuurlijk ook een beetje in het gareel gehouden worden. Hun zieleheil stond immers op het spel! Natuurlijk waren mijnheer pastoor en zijn kapelaans de aangewezen personen om dat allemaal in goede banen te leiden. Kun je je nog herinneren hoe dat toen ging? Hoe waren deze mannen nou eigenlijk in de omgang?


Pastoor-deken Sasse van Ysselt  

Oosterhout in 1941: Jonkheer Sasse van Ysselt, pastoor-deken van de Sint Jan, in een groot gezelschap van leken en geestelijken. We zien hem zitten op de eerste rij, tweede van rechts, naast de bekende katholieke bekeerling, schrijver en latere kloosterling Pieter van der Meer de Walcheren. (Fotopersbureau Het Zuiden, collectie Regionaal Archief Tilburg, id.nr. 101034)

Denk bijvoorbeeld aan pastoor en jonkheer Aug. Sasse van Ysselt, deken van de Sint Jan met ingang van 1938. Je zou hem nog kunnen herinneren uit de jaren vijftig, toen hij nog steeds de heilige mis verzorgde in dit godshuis. En anders misschien wel zijn kapelaans van toen, de heren H.. de Kroon, Ch. Ingen Housz en A. Mouwen. Drie maar liefst, wat ook wel nodig was gezien het hoge aantal parochianen dat ze onder hun hoede hadden. Dat waren er in de jaren van wederopbouw al snel meer dan 5000. In de jaren zestig verscheen een andere pastoor op het toneel, de heer J. Dekker.

Over Sasse van Ysselt, Dekker en de andere zielzorgers van de Sint Jan weet jij vast nog wel een verhaal of twee te vertellen. Je kunt die hieronder met ons delen!


Pastoor Dekker  

Oosterhout, 18 november 1966. Pastoor Dekker (midden, met het witte boordje) tijdens de opening van het gebouw van het Wit-Gele Kruis. V.l.n.r. R. de Hoogh, Van Hasselt, pastoor Dekker, B. Langenberg en burgemeester Elkhuizen. (Foto: Hans Chabot, collectie Regionaal Archief Tilburg, id.nr. 100763)

 

4

Reacties (4)

Jac Blommaart zei op 1 januari 2019 om 13:28 uur

De pastorie van de Antoniuskerk timmert altijd flink aan de weg met het feit dat ze een atoomschuilkelder hebben, maar de pastorie op de Markt
heeft er ook een . De pastoors zorgden goed voor hun veiligheid!!!!
Deze pastorie bevat ook een heel oude huiskapel. Rijksmonument (?).

Mariët BruggemanBHIC zei op 2 januari 2019 om 21:27 uur

En waren dat grote schuilkelders Jac, konden er meerdere mensen in schuilen?

Nanny van hemert zei op 1 maart 2019 om 16:24 uur

Mooie informatie
Nu een andere vraag;
Mijn opa : Theodorus van hemert was dirigent van het kerkkoor zo tussen 1900 - 1940 is daar nog informatie of zelfs een foto van????

Marilou NillesenBHIC zei op 6 maart 2019 om 10:48 uur

Hoi Nanny, bedankt voor je berichtje! Een snelle online zoektocht levert geen resultaten op wat betreft je opa. Maar je zou ook nog eens op de site van het Regionaal Archief Tilburg kunnen kijken: https://www.regionaalarchieftilburg.nl/
Oosterhout valt onder de Tilburgse archieven.

Of je kunt informeren via info@regionaalarchieftilburg.nl

Succes!

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.