Maar in 1552 gaven de Oosterhoutenaren het op. De kerk heeft ontegenzeggelijk een fraaie toren, maar helaas is die nooit af gekomen. Dat doet niets af aan de waarde van de kerk. In de periode dat het gebouw in protestantse handen was, is het behoorlijk onderhouden, zodat de katholieken in 1809 - dankzij ingrijpen van koning Lodewijk Napoleon - een bruikbare kerk terugkregen.
In de loop der jaren hebben meerdere malen restauraties plaatsgevonden. De meest ingrijpende was die door Pierre Cuypers in de jaren 1881-1883, toen de kerk in grote lijnen zijn huidige vorm kreeg.
Bij het zevenhonderdjarig bestaan in 1977 verhief de paus de kerk tot basiliek.
Reageer hieronder en deel je herinneringen aan de kerk, het leven in de parochie en de geestelijken van vroeger.
Denk bijvoorbeeld aan pastoor en jonkheer Aug. Sasse van Ysselt, deken van de Sint Jan met ingang van 1938. Je zou hem nog kunnen herinneren uit de jaren vijftig, toen hij nog steeds de heilige mis verzorgde in dit godshuis. En anders misschien wel zijn kapelaans van toen, de heren H.. de Kroon, Ch. Ingen Housz en A. Mouwen. Drie maar liefst, wat ook wel nodig was gezien het hoge aantal parochianen dat ze onder hun hoede hadden. Dat waren er in de jaren van wederopbouw al snel meer dan 5000. In de jaren zestig verscheen een andere pastoor op het toneel, de heer J. Dekker. Over Sasse van Ysselt, Dekker en de andere zielzorgers van de Sint Jan weet jij vast nog wel een verhaal of twee te vertellen. Je kunt die hieronder met ons delen!
Reactie toevoegen