Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

De Sint Jan de Doperkerk in Hoeven

RK kerken

Tijdens de middeleeuwen werden de woeste gronden rondom Hoeven ontgonnen door cisterciënzers. Zij waren ook de pastoors van de eerste kerk in Hoeven, die al vóór 1310 werd gebouwd. In dat jaar werd Hoeven een zelfstandige parochie, maar er was al langere tijd een kapel.

Foto: BHIC / Frans van de Pol, 2014
Foto: BHIC / Frans van de Pol, 2014

De huidige kerk, die in 1929 gereedkwam en de laatmiddeleeuwse voorganger verving, is een hoogtepunt uit het werk van architect Berben. Dit ondanks het feit dat de grote toren die hij ontwierp, vanwege geldgebrek niet is gebouwd. Het fraaie metselwerk en de mooie lichtinval maken op elke bezoeker indruk. Maar een andere bijzonderheid valt misschien wat minder op: het portaal van de kerk is erg ruim. Dat komt omdat hier jaarlijks auto’s worden gezegend.

Toen de kerk gebouwd werd, zag de pastoor met schrik hoe steeds meer automobielen door het dorp scheurden. De automobilisten hadden mascottes in hun auto’s die hen voor ongelukken zouden behoeden. Tegen dit bijgeloof ging de pastoor in: hij zegende de auto’s met echt wijwater en drukte de bestuurders op het hart dat ze voorzichtig zouden rijden.

Zo zijn er in ieder geval in Hoeven en omgeving automobilisten die gezegend op weg gaan en rekening houden met hun medeweggebruikers. Helaas zijn het er niet genoeg: de weg waarlangs in 1929 de auto’s raasden die de pastoor zo’n schrik aanjoegen, is nu bezaaid met drempels en andere obstakels om de (nog) niet gezegende auto’s af te remmen.

Reageer hieronder en deel je herinneringen aan de kerk, het leven in de parochie en de geestelijken van vroeger. Wie herinnert zich bijvoorbeeld nog pastoor Jos de Hoog en kapelaan C.A. Luyckx, die in de jaren vijftig de parochie bedienden? Om een indruk te krijgen van hun werkveld: volgens de Piusalmanak waren toen ongeveer 2.700 van de 3.300 inwoners katholiek. In de jaren zestig stond de parochie onder de hoede van pastoor A. van de Pol.

Pastoor De Hoog
Pastoor Jos de Hoog (miden) bij een jubileumviering. Rechts van hem een neef, dhr. De Bruijn. Bron: collectie West-Brabants Archief, nr. RAW014019061
Pastoor Van de Pol
Hoeven, 1971. V.l.n.r. zittend, Pastoor van de Pol, burgemeester F. Twaalfhoven, A. Vergouwen en J. Bouwens. Foto: Ben Speekenbrink (Breda). Bron: West-Brabants Archief, nr. RAW014019221
10

Reacties (10)

Frans de Rooij zei op 10 oktober 2018 om 14:15 uur

Ik Frans de Rooij 09-06-1937 zat van 1944/45 tot 1950/51 op de Sint Bernardus school. Even na de oorlog kwam pastoor de Hoog in de klassen en vroeg aan de kinderen wie er thuis nog koperen granaathulzen had. Ik wilde zeker de grote jongen uithangen en zei Meneer Pastoor, mijn Vader heeft er nog twee. De andere dag toen ik uit school kwam stond Meneer Pastoor bij ons in de keuken en mijn Vader zei dat hij geen hulzen had en die snotneus weet er niets van. Het standje na vertrek van de Pastoor kwam later. De Pastoor ging heen met de gedachten,die komt nog wel eens te biechten. Dan krijgt hij van mij de absolutie voor zijn menutie. Hij had de hulzen schijnbaar nodig voor zijn afgebrande pastorie terug op te bouwen die door een granaat was getroffen op 29 Oktober 1944. Dan hadden wij nog Kapelaan Peeters. Die was nog al fijn aangelegd. Als die godsdienstles gaf in de klas was er nooit veel interesse. Van ons Moeder moesten wij Zondags morgens naar de mis. Wanneer wij dan thuis kwamen uit de mis moesten wij weer terug naar de Heilige Familie. Maar daar was ik niet heilig genoeg voor. Na afloop stond Kapelaan Peeters achter in de kerk en zei ,nu krijg ik van ieder 1 cent. Dan zei ik dat ik die niet had maar aanstaande Zondag krijgt U er twee. Maar die Zondag is niet gekomen. Dan was er ook nog Kapelaan Baars. Dat was de lolligste van de Heilige Familie. Als die in de klas kwam ging hij vertellen over de bok van Koke Kuiten van Achter ,t Hof. Dan reed hij op de bok en wij met z'n allen in de kar achter de bok en zo reden wij door Hoeven. Dan was er ook nog Kapelaan Luijks, de techneut. Die repareerde de klokkentoren en ook andere dingen bij de mensen die dat niet konden zoals een slot en dergelijke. Hij was later Kapelaan op de St Cornelius parochie te Roosendaal. Daar organiseerde Hij de papier inzameling op de Sint Cornelius school tegenover mijn rijwielwinkel. Later was Hij pastoor op Schijf.
In 1959 ben ik vertrokken vanuit Hoeven naar Roosendaal en later werd dat Oudenbosch.

Marilou Nillesen zei op 11 oktober 2018 om 09:48 uur

Bedankt Frans, voor het delen van al deze herinneringen. Het is duidelijk dat deze pastoor en kapelaans je goed zijn bijgebleven! Jouw bijdrage maakt heel goed duidelijk welke invloed de geestelijkheid had op je persoonlijke leven. De mindere, maar ook de mooie momenten - zoals met z'n allen in de kar en dan door Hoeven rijden.

Mooi verwoord, Frans, veel dank voor je reactie!

Hein de Hoog zei op 14 maart 2021 om 20:13 uur

Hier dan Hein de Hoog uit VS. Ik denk dat de Pastoor Jos de Hoog waar Frans het over heeft, is door mij bekendt als Heer Oom. Ik heb hem nooit ontmoet. Hij is de broer van mijn grootvader Herman de Hoog uit Oosterhout. Ik woon al 55 jaar in Minneapolis VS en heb nog altijd een glas en lood raam die door Jan Colette gemaakt is, te herinnering van 40 jaar als priester, door de gemeente van de Sint Jan in Hoeven. Jammer dat ik hier geen photo van het raam bij kan zetten!

Marilou Nillesen zei op 15 maart 2021 om 08:51 uur

Hallo Hein, wat leuk dat je hier reageert! En ja, we zijn nu inderdaad erg benieuwd naar het raam ;) Als je een foto mailt naar info@bhic.nl ovv St Jan de Doperkerk, dan plaats ik hem er graag bij.

Alvast dank voor alle moeite!

Bea Hoeks-de Laat zei op 22 mei 2021 om 14:47 uur

Goedemiddag, Met grote belangstelling lees ik in de reactie van Hein de Hoog dat er in V.S. een glas-in-lood raam uit Hoeven van Joan Collette bevindt! Ik ben een artikel over Joan Collette in Hoeven aan het schrijven. Collette heeft de prachtige kruisweg, het mozaïek en de muurschilderingen in de kerk gemaakt. Ook was er in de kapel van het Mariaklooster in Hoeven een kruisweg in glas-in-lood van Joan Collette. Deze ramen heb ik na een zoektocht teruggevonden en mogen fotograferen. Ik ben erg benieuwd naar het raam! Bea Hoeks-de Laat www.bernardusdagen.nl

Thijs de Leeuw zei op 23 mei 2021 om 14:42 uur

Dank voor je reactie Bea en voor de link naar de website over de Bernardusdagen. Mooi dat de kerk weer opengesteld zal worden.

Bea Hoeks-de Laat zei op 24 mei 2021 om 21:14 uur

De Sint Jan de Doperkerk in Hoeven sluit eind 2021 zijn deuren en krijgt een nieuwe bestemming als Dorpshuis. Tijdens de Bernardusdagen is een tentoonstelling ingericht over de verering van Bernardus als patroon van het vee. Bernardus van Clairvaux was tot midden vorige eeuw ook in West-Brabant een populaire heilige bij veeboeren. Naast het Bernardusbeeld hangen ex voto’s die als dank werden geschonken bij de genezing van een koe, paard of varken. Ook is het plan om aandacht te geven aan het werk van Joan Collette in deze kerk: muurschilderingen, mozaïeken en de bijzondere kruisweg. Een unieke kans om deze bijzondere kerk te komen bewonderen tijdens de Bernardusdagen op 22 & 29 augustus en 5 & (11)12 september 2021.

Thijs de Leeuw zei op 25 mei 2021 om 08:26 uur

Prachtig initiatief! Dank voor de aanvullende info Bea.

Bea zei op 23 augustus 2021 om 17:01 uur

Goedemiddag, Tijdens de Bernardusdagen hebben we in de kerk een expositie ingericht over Joan Collette: de maker van de kruisweg, mozaïeken en muurschilderingen in deze bijzondere kerk. Ook is hier het glas-in-loodraam te zien wat zich in Amerika bevindt! (zie reactie boven). Ik heb contact gezocht met Hein de Hoog in Minneapolis en hij heeft mij een foto van het prachtige raam gestuurd en nu dus te zien tijdens de Bernardusdagen! Leve BHIC en leve internet! Groet, Bea Hoeks-de Laat (organisatie Bernardusdagen)

Mariët Bruggeman zei op 23 augustus 2021 om 21:12 uur

Bedankt voor je leuke bericht Bea, wij zijn vereerd dat wij daar als BHIC een klein steentje aan hebben kunnen bijdragen. Veel succes en plezier met de expositie. We hopen op veel bezoek!

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.