Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

De Petruskerk in Heesch

RK kerken

Je zou het bijna de Petrus’ Brandenkerk noemen: de katholieken van Heesch hebben veel pech gehad met hun kerk. In 1865 begon de bouw van een neogotische kerk die de middeleeuwse kerk verving. De jaren daarna werd het interieur steeds verder verfraaid.

Brand in de kerk, 1961 (foto: Collectie BHIC)

Het was dan ook een grote tegenslag toen in 1944 de kerk bij de bevrijding zwaar beschadigd werd. Maar gelukkig kon het gebouw gerestaureerd worden.

Enkele jaren later sloeg het noodlot opnieuw toe: in juni 1961 brak er een felle brand uit. Op dat moment werden er herstelwerkzaamheden uitgevoerd aan het dak, maar men heeft nooit kunnen vaststellen wat de oorzaak was. Al snel stond het hele dak in lichterlaaie. De brandweer kon weinig doen, omdat het dak te hoog was om er te kunnen blussen. Vijf uur lang duurde het voordat het dak instortte en de vlammen eindelijk gedoofd konden worden.

Eigenlijk viel de schade nog mee, maar neogotische kerken waren toen niet zo in tel. Dus werd besloten om het gebouw te slopen. Dat ging nog niet zo gemakkelijk: de toren moest met dynamiet worden opgeblazen. Toen dat gebeurde, sloegen de klokken nog een keer: als doodsklokken die hun eigen ondergang inluidden.

Na de sloop betrok de parochie in 1962 een noodkerk. Pas in 1969 werd een nieuwe Petrus’ Bandenkerk opgeleverd, een sober bouwwerk van architect C.G.Geenen. Van 1995, het jaar van de samenvoeging met de Emmausparochie, dateert de nieuwe naam: Petrus-Emmauskerk.

De Petrus-Emmauskerk (foto: BHIC / Henk Buijks, 2010)

Op de foto's hieronder zien we twee pastoors van de Petrusparochie ten tijde van het rijke roomse leven. De ene is pastoor H.J. Smits. In de jaren vijftig bediende hij de parochie samen met zijn kapelaan J.C.M. Spierings. De foto is gemaakt in Smits jongere jaren. Hij poseert samen met leden van de lokale afdeling van de Rooms-Katholieke Jonge Boerenstand. De andere pastoor is C.A. van Uden. Hem zou je nog uit de jaren zestig kunnen herinneren.

Deel hieronder jouw herinneringen aan de kerk, de parochie en de geestelijken van vroeger.

Pastoor Smits en de R.K.J.B. Heesch Pastoor Van Uden
Pastoor H.J. Smits op de foto met de R.K.J.B. Heesch, ca. 1939 (fotograaf onbekend, bron: coll. BHIC, id.nr. 7304-000115_19)

Pastoor Van Uden tijdens het 12,5-jarig ambtsjubileum burgemeester Van Hulst, 1959 (foto: Fotopersbureau Het Zuiden, bron: coll. BHIC, id.nr. 1641-000054)

3

Reacties (3)

Bert Wijnen zei op 12 december 2018 om 20:35 uur

Is er ook iets bekend van de kerk uit de periode voor 1865?

Thijs de Leeuw zei op 13 december 2018 om 08:07 uur

Beste Bert, bedankt voor je bericht. Ik zal eens gaan rondneuzen. Zodra ik meer weet, laat ik het hier weten. Hartelijke groet,

Thijs de Leeuw zei op 13 december 2018 om 12:23 uur

Beste Bert,

Over de oude kerk vinden we informatie in het boek "De verdwenen kerken van Noord-Brabant" (2017) van Wies van Leeuwen, bladzijde 58: ‘De middeleeuwse kerk van Heesch was in 1728-1729 een schilderachtig geheel, met een nog romaans aandoende toren. Het gebouw werd in 1869 afgebroken.’ Op deze bladzijde vinden we ook een tekening van die kerk, met als bron de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. En aan blz. 114-115 ontleen ik dat het een ‘driebeukige gotische kerk met toren’ was, gebouwd in de 13e eeuw.

Meer informatie, wederom met tekening van de kerk, vind je in dit bhic-verhaal: https://www.bhic.nl/ontdekken/verhalen/de-toestand-van-de-heessche-kerk…

Een lijst van de pastoors van de oude kerk: https://www.bhic.nl/ontdekken/verhalen/pastoors-van-heesch-1518-nu

Boeken die mogelijk meer informatie bevatten:
Geschiedenis van Heesch / J. Cunen, 1934
Heesch : van verleden tot heden / P.C. Hendriks, 1976

Deze boeken kun je raadplegen in onze studiezaal.

Voor meer informatie kun je vast ook terecht bij de Heemkundekring van Heesch: https://www.de-elf-rotten.nl/

Hopelijk helpt het je wat verder!
Hartelijke groet,

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.