In dat jaar was de middeleeuwse Mariakerk aan de protestanten gegeven. Sindsdien vierden de katholieken hun liturgie in een schuur van de familie De Nobelaer. Dat ging jarenlang door totdat er een kerk gebouwd mocht worden op de plaats waar nu het plein vóór de huidige Lambertuskerk is. Althans, van binnen was het een echte kerk, maar van buiten een schuur. Openbare uitingen van het katholieke geloof bleven tot 1795 immers verboden. Deze kerk bleef in gebruik tot 1877.
In 1877 kwam de monumentale Lambertuskerk gereed. Deze was ontworpen door architect Piet van Genk. Lambertus is patroon van de kerk gebleven, maar sinds enkele jaren zijn de drie parochies van Etten-Leur gefuseerd tot één met als patroonheilige Maria, aan wie de middeleeuwse kerk van Etten was toegewijd.
Reageer hieronder en deel je herinneringen aan de kerk, het leven in de parochie en de geestelijken van vroeger. Voor de jaren vijftig en zestig kan gedacht worden aan pastoor H.C.A. Koopmans en zijn kapelaans H. van Deursen, W.C.J. Voeten (op een van de foto's te zien) en J.Ch. Weynen. Pastoor Frans Zander bediende de parochie in de jaren zeventig en tachtig. Een oud-parochiaan beschrijft hem als 'een warmhartige en bezielende pastoor, een man met een groot hart' en als 'zéér open-minded'. Pastoor Zander ging mee met de tijd en betreurde het dat Rome in deze jaren verstarde en de geest van het Tweede Vaticaans Concilie weer terug in de fles stopte onder paus Johannes Paulus II.'
Reactie toevoegen