Die schuurkerk zou gelegen hebben bij hoeve De Pastorie in Welberg. In 1707 kregen de katholieken toestemming om aan de Vleeshouwerstraat in Steenbergen een schuurkerk op te richten. Daarna moest Welberg het twee eeuwen zonder kerk stellen; de gelovigen kerkten in Steenbergen.
Pas in 1927 werd Welberg namelijk als parochie van Steenbergen afgescheiden. Dat gebeurde onder de energieke leiding van pastoor A.C.J.M. Ermen. Hij voorzag het dorp niet alleen van een kerk, maar ook van lagere scholen en een patronaatsgebouw.
Pastoor Ermen maakte van Welberg ook een bedevaartsoord. Daarbij kreeg hij de hulp van Janske Gorisse, een meisje uit zijn parochie aan wie Maria zou zijn verschenen. De kwestie zorgde voor een toeloop van pelgrims, maar ook voor verdeeldheid tot in de top van de Nederlandse kerk. De bisschop van Breda vertrouwde de zaak niet, maar de bisschop van Roermond liep zowat de deur plat bij Janske in Welberg. Uiteindelijk greep de aartsbisschop van Utrecht in en hij maakte de zaak aanhangig in Rome. Er kwam een onderzoekscommissie die concludeerde dat er geen wonderen waren gebeurd, maar dat mensen zich door lichtgelovigheid hadden laten misleiden.
De Corneliuskerk behoort sinds 2009 tot de Sint Annaparochie. Het bestuur van die parochie besloot drie kerken te sluiten, waaronder ook deze…. Op 15 november 2014 werd de laatste liturgische dienst gevierd.
Wat overblijft zijn de herinneringen aan het leven in de parochie en aan de geestelijken van vroeger. Op de foto zien we een van hen, pastoor C.A.J. Uytdewilligen. Deze priester werd in 1962 ingehaald. Daarvoor konden de parochianen terecht bij pastoor Ermen en diens kapelaan A.F.C. Voeten.
Foto's
- H. Corneliuskerk. Foto: Coen Ossenblok (2014). Bron: Parochie
- Maria-altaar in de Corneliuskerk. Foto: Coen Ossenblok (2014). Bron: Parochie
- Pastoor C.A.J. Uytdewilligen. Foto: collectie Katholiek Documentatie Centrum, nr. 2a16854
Reactie toevoegen