Het bestond uit een grotere en twee kleinere hoeven die Koningshoeven werden genoemd, omdat ze eens eigendom van koning Willem II waren geweest. Ze waren intussen in handen van Caspar Houben uit Tilburg, die de hoeven gratis in bruikleen aanbood aan de trappisten. Dom. Lacaes besloot ze niet als een tijdelijk toevluchtsoord te beschouwen, maar definitief aan te kopen.
De Fraters van Tilburg verleenden steun door de inrichting van de twee kleine boerderijen in orde te brengen voor de eerste primitieve behuizing. In een opkamertje kwam de kleine kapel, waarin pater De Beer op 5 maart 1881 de eerste H. Mis opdroeg. Dat was de officiële stichting van het eerste Cisterciënzerklooster in Nederland sinds de Hervorming. In de grootste boerderij kwamen de kerkruimte, het kapittel, de refter en de slaapzaal.
De eerste bewoners waren drie paters en vier broeders. Pater Nivardus Schweijkart werd in 1883 de eerste prior van het nieuwe klooster, dat toen twintig kloosterlingen telde. Om in het levensonderhoud van de bewoners te voorzien startte de prior, zoon van een bierbrouwer uit München, met het brouwen van bier. Met taai doorzettingsvermogen kwam uiteindelijk een bevredigend product tot stand.
In 1890 was de communiteit tot bijna zestig leden gegroeid, toen er een nieuwe prior uit Westmalle kwam, pater Willibrord Verbruggen. Hij was pas 31 jaar en begon direct met een aantal vernieuwingen. Al snel werd een grote brouwerij gebouwd, ten zuiden van het huidige kloostercomplex.
In april 1891 werd O.L. Vrouw van Koningshoeven tot abdij verheven en Dom. Willibrord tot abt benoemd. Hij begon met de bouw van het grootste klooster van Nederland, bedoeld voor tweehonderd monniken. Architect A.G. de Beer bouwde het complex van kerk en klooster in neogotische stijl tussen 1891 en 1894. De ommuurde kloostertuin bevatte een moestuin en een park met veel bomen.
In september 1894 hield het generaal kapittel van de orde zijn vergadering in de nieuwe abdij en consacreerde de bisschop van ’s-Hertogenbosch de abdijkerk.
Bron: J. Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant, Alphen a.d. Maas, 2010
Foto's
- Toegangspoort (foto: BHIC / Frans van de Pol, 2013)
- Kloostergebouw (foto: L.M. Tangel, 1999. Bron: collectie Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, fotonummer 321.729
- Bij de brouwerij (foto: L.M. Tangel, 1999. Bron: collectie Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, fotonummer 321.741)
Hieronder de mooie foto die Jacqueline de Jong-Wijgerde van haar heeroom naar ons stuurde:
Reactie toevoegen