De congregatie verbond aan De Bocht ook de kraamafdeling Moedervreugd. Later groeide deze uit tot kraamkliniek voor Midden-Brabant, De Meiboom. De laatste religieuze vertrok in 1992, daarna was de leiding geheel in handen van leken.
In 1910 liet de Tilburgse fabrikant Emile van Dooren Hermans aan de weg van Tilburg naar Goirle een landhuis bouwen, ontworpen door architect Jos Donders. Hij voegde in 1912 een erker toe aan de zuidelijke zijgevel. Architect Jan van der Valk vergrootte het in 1916 met aanbouwen aan linker- en rechterzijde, in opdracht van E. van Dooren Hermans. Het oorspronkelijke deel kreeg een klokkentoren.
In 1928 volgde in opdracht van W. Hoosemans een verbouwing door architect A. Machen.
Hij breidde het bestaande gebouw in 1931 uit in opdracht van de Stichting R.K. Vacantieoord te Rotterdam en bouwde er een zomerkampeerzaal bij. Vanaf 1933 hield de stichting er werkkampen voor jeugdige Rotterdamse werklozen.Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de villa eerst gebruikt door de vrouwelijke arbeidsdienst en later door vrouwelijke leden van de Duitse Luftwaffe Abwehr.
Met de nieuwbouw van De Bocht, die startte in september 1965, verdwenen de laatste resten van de villa van de familie Van Dooren. Op de foto is naast de villa van de familie Van Dooren het in 1965 gereed gekomen paviljoen van Moedervreugd te zien. Ondanks de verbouwingen is de witte villa met boogramen in de stijl van architect Donders goed herkenbaar. Op het dak het klokkentorentje van 1916.
Deze verbouwing was hard nodig. Zo schreef de Volkskrant in 1960 al dat het "vervallen barrakken complex" nodig aan vernieuwing toe was. De kosten voor de verbouwing konden worden beperkt door de hulp van Zwitserse vrijwilligers van de Internationale Bouworde.
In 2009 fuseerde De Bocht met Stichting Kompaan. Negen jaar later verhuisde het resulterende instituut naar de Rillaersebaan en werd een begin gemaakt met de sloop van het oude pand. Anno 2020 heeft het instituut de naam "Sterk Huis".
Bron: Jan Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant. Alphen a/d Maas, 2010
Reactie toevoegen