Het verhaal gaat dat Genoveva korte tijd in Breugel verbleef. Ze dronk toen water uit een put, die sindsdien geneeskrachtig water bevatte. Helaas is niet meer bekend waar die put is geweest. Toch wordt deze heilige nog steeds vereerd in Breugel en is er speciale aandacht voor haar op haar feestdag, 3 januari.
Naast de verering voor Genoveva mag Breugel trouwens ook trots zijn op zijn middeleeuwse gotische kerk. Die dateert uit de tweede helft van de vijftiende eeuw en is voor een belangrijk deel ontsnapt aan moderniseringen.
|
Foto: Collectie Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed 9.877 |
Wel is de toren nu niet meer zo hoog als vroeger. De spits woei in 1800 tijdens een storm van de toren af en viel op de kerk. De nieuwe spits werd lager dan de oude. De oude dwarsbeuk is in 1822 afgebroken, maar in 1960 weer aangebouwd.
Tussen 1648 en 1799 was de kerk in gebruik bij de protestantse gemeenschap.
De kerk hoort tegenwoordig bij de Parochie Heilige Oda, die behalve Breugel ook Son en Sint-Oedenrode omvat.
Tot zover het verhaal van de kerk. Maar welke herinneringen heb jij eigenlijk nog aan pastoors en kapelaans van vroeger? In de jaren vijftig en zestig bijvoorbeeld had je als parochiaan te maken met pastoor Fr. van de Werf. Hieronder zien we hem tijdens zijn aankomst bij de kerk in Breugel op 10 juli 1953. Hij was toen 47 jaar. Wie herinnert zich deze feestelijke gebeurtenis nog? Zo te zien waren er minstens vier heren te paard in de stoet aanwezig en meneer agent hield een oogje in het zeil. Werd de pastoor naar de kerk gebracht met de auto die we links nog net tussendoor kunnen zien.
Aankomst pastoor F.J.M. van de Werf bij de Genovevakerk, 10 juli 1953. (Foto: © Heemkundekring “De Baronie van Cranendonck”, bron: collectie Regionaal Historisch Centrum Eindhoven, id.nr. 568511)
Reactie toevoegen