Foto: BHIC, Collectie Provincie Noord-Brabant |
Joannes Lenartsz was een augustijner monnik die in 1572 met achttien anderen door de watergeuzen werd vermoord. Ze waren gevangengenomen in Gorinchem, zodat ze bekend werden als de ‘Martelaren van Gorcum’. In 1867 werden ze heilig verklaard en zo kreeg Oisterwijk een eigen heilige.
De Joanneskerk, een schepping van architect Valk, werd in 1927 gebouwd na de splitsing van de parochie Petrus’ Banden. Op 4 juni 1928 werd de kerk geconsacreerd door bisschop Diepen van 's-Hertogenbosch.
Omdat vooral tijdens de eerste naoorlogse jaren de nieuwe parochie een enorme groei doormaakte, moest de kerk worden uitgebreid met een voorbouw en een toren. In 1953 was het werk gereed. In 1972 werd een dagkapel ingericht.
Foto: BHIC, Collectie Provincie Noord-Brabant |
Maar ook in Oisterwijk komen steeds minder gelovigen naar de kerk. In 2012 maakte het bisdom bekend de kerk per 1 januari 2014 te willen sluiten. Na protesten van de parochianen werd het plan ingetrokken. Wel zijn de drie Oisterwijkse parochies gefuseerd met die van Moergestel en Haaren. Het is het bestuur al duidelijk, dat op termijn niet alle kerken open kunnen blijven…
Pastoor J.Th. van der Weerden (Katholiek Documentatie Centrum, AFBK-2a15155) |
De zorg voor het zieleheil van de parochianen is in handen van de pastoor en zijn kapelaans. Pakweg een halve eeuw geleden was Nederland nog behoorlijk katholiek. En deze geestelijken waren het gezicht van dat ‘rijke roomse leven’.
Het gezicht van de Johanneskerk was midden jaren vijftig pastoor Johannes van der Weerden, weet je nog? Hij was al in 1926 naar de parochie gekomen, en zal zijn parochianen dus goed hebben leren kennen. De pastoor werd in zijn taken ondersteund door twee kapelaans: de heren A.H.J. Kraanen en P.B.X.M. van Thiel.
Pastoor A. Marks. Bij welke gelegenheid zou deze foto zijn genomen? Wie zijn de andere geestelijken? (Katholiek Documentatie Centrum, AFBK-2a21374) |
In de jaren zestig zwaaide een andere pastoor de scepter. Zijn naam was J.H.G. Soons. Kun je ze nog voor de geest halen? Deel je verhalen met ons hieronder. We zijn benieuwd!
In aanvulling op dit verhaal reageert C. Marks:
"Ik was er als kind zelf bij ja omdat de nieuwe pastoor m'n "heeroom" was en heb er nog foto's van. Mgr Beckers nog op de foto’s als celebrant. En één in de Sacrestie. De grote foto is van het moment dat de nieuwe pastoor werd in gezongen door school kinderen. De witte auto was van meubelfabriek Oisterwijk. Veel mensen kwamen de straat op toendertijd voor dit evenement zoals u ziet."
Reactie toevoegen