Na veel moeite en met enig geluk kon pastoor W. van Vroonhoven de Zusters onder de Bogen in 1927 in zijn nieuwe parochie ontvangen. Ze kwamen werken in het onderwijs en in de ziekenzorg en gingen voorlopig wonen in het pand van de gebroeders Jeurissen aan de Spoorstraat 42.
Nadat het kerkbestuur de helft van de pastorietuin beschikbaar had gesteld kon de bouw van een klooster beginnen. De Maastrichtse architect A. Boosten maakte tekeningen voor klooster, kapel en ziekenhuis. Mgr. A. Diepen legde de eerste steen op 3 juni 1929 en op 2 februari respectievelijk 25 maart 1930 namen de zusters het klooster en het ziekenhuis in gebruik. Het klooster was gevestigd in de linkervleugel van het complex.
Behalve verpleging in het ziekenhuis verzorgden de zusters het RK lager onderwijs voor meisjes op de Mariaschool en later ook in de Franciscusschool. Ook in o.a. kraam- en bejaardenzorg waren ze werkzaam.
In 1933 telde de Valkenswaardse communiteit een dertigtal zusters. Er volgde een groei tot 43 nonnen rond 1950, maar daarna zette een daling in; in 1963 waren er nog 33. Leken en lekenorganisaties namen meer en meer taken over.
Als gevolg van de groei van de Eindhovense ziekenhuisaccommodaties werden de ruimten in de oostvleugel in 1950 ingericht voor bejaardenzorg en pensiongasten. In het begin van de jaren zestig ging de exploitatie van het Carolusgasthuis over naar de Stichting Taxandria.
De zusters trokken zich terug in 1974. Toen de gemeente het gebouw in 1975 had aangekocht, werd een deel van het bejaardenhuis verbouwd voor de muziekschool. Na diverse interne aanpassingen in 1979 werd het bestemd tot Ontmoetingscentrum Carolus. Toen de gemeente Valkenswaard in 1999 het nieuwe cultureel centrum De Hofnar in gebruik nam, is het Carolusgebouw verkocht aan de Stichting Brabants Monumentenfonds, die het heeft verbouwd en opgeknapt. In het gebouw kregen de VVV, twee plaatselijke musea, de heemkundekring, het gilde van Sint Nicolaas en een kunstenaarscollectief onderdak.
Tussen 1971 en 1979 was er nog een communiteit van de zusters gevestigd aan de Eindhovenseweg 69a, maar pas in 1984 vertrokken de laatste zusters uit Valkenswaard..
Bronnen
J. Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant, Alpen aan de Maas, 2010
Databestand Kloosters in Nederland (Erfgoedcentrum Ned. Kloosterleven)
De zusters van de H. Carolus Borromeus, in: C. van den Besselaar e.a. (ed.), Het leven in Valkenswaard vanaf het midden van de negentiende eeuw, deel 4: Zorg in Valkenswaard, Vianen 2014
De Liefdezusters van H. Carolus Borromeus, in: C. van den Besselaar e.a. (ed.), Het leven in Valkenswaard vanaf het midden van de negentiende eeuw, deel 10: Geloof en kerk in Valkenswaard, Vianen 2015
Dit verhaal is aangevuld op 4 januari 2019. Redactie.
Reactie toevoegen