Na de sluiting van de Beerse Overlaat in 1942 kon in Grave-West voor het eerst worden gebouwd. En precies tussen de nieuwe wijken De Mars en De Zittert in was er ruimte voor een kerk. Architect J. de Reus ontwierp deze Christus Hemelvaartkerk.
Bouwpastoor was J.C. van den Hurk, maar toen hij in 1962 zijn nieuwe kerk in gebruik nam, kon hij niet vermoeden dat hij de enige pastoor zou zijn. In het jaar 2000 mocht hij temidden van zijn parochianen zijn 50-jarig priesterjubileum vieren en één jaar later werd de kerk gesloten.
In 2005 werd het gebouw gesloopt. De plek waar het godshuis stond, is wel naar Van den Hurk genoemd.
Het is correct dat pastoor Van den Hurk de bouwpastoor van deze kerk is geweest, maar dat hij de enige pastoor van de kerk is geweest moet gecorrigeerd.
Pastoor Van den Hurk is in 1990 met emeritaat gegaan. Gelijktijdig is toen ook pastoor Spitters van de Elisabethkerk met pensioen gegaan.
Beide Graafse pastores werden opgevolgd door pastoor Jacques Janssen (hij wil overigens liever pastor genoemd worden).
Pastor Janssen is pastoor geweest tot 2006, dus ook op het moment in 2001 toen de kerk aan de eredienst werd onttrokken.
Bijzonder is overigens wel pastoor Van den Hurk enkele weken voor de kerksluiting is overleden. En dat zijn nota bene zijn uitvaart de laatste is geweest die vanuit 'zijn kerk' plaatsgevonden heeft.
Deze website is gewijd aan het rijke roomse leven in Brabant 1900-1965. Je vindt er informatie over alle kerken en kloosters in onze provincie, over de meer dan honderddertig ordes en congregaties die hier actief waren, over Lourdesgrotten en nog veel meer. Ontdek op de homepage waar je allemaal op kunt klikken en ga terug in een katholiek verleden.
Voorwoord
Dit boek bevat verhalen van gewone mensen over hun eigen katholieke verleden. Over de biecht, het knikengeltje, de nachtmis, het askruisje, het missiebusje en ga zo maar door. En het boek wordt nog steeds aangevuld. Blader verder en ontdek de verhalen.
De katholieke kalender bevat nogal wat hoogtijdagen. De gelovigen werden geacht die in de kerk te vieren. Vind meer informatie over de kerkelijke feestdagen en deel je herinneringen. Reageer bij een verhaal of vertel jouw ervaringen via insturen@bhic.nl
Soms leek het geloof enkel te bestaan uit geboden en verboden. Heel precies werd omschreven wat je wel en wat je niet mocht. Lees de verhalen en vertel jouw ervaringen in een reactie of via insturen@bhic.nl.
Stond bij jullie thuis ook het missiebusje op de schoorsteen? Hing het kruis boven de deur? Werd de rozenkrans gebeden en het zilverpapier ingezameld? Lees de verhalen en reageer of deel je herinneringen via insturen@bhic.nl.
Lees alles over handen boven de dekens, bijzondere vriendschappen en katholieke huwelijksmoraal. Wat weet jij nog van de angst voor onkuisheid? Voeg jouw eigen ervaringen toe aan de verhalen of deel je herinneringen via insturen@bhic.nl
Heb jij herinneringen aan je katholieke (kost)schooljeugd? Ben je misdienaar geweest of bruidje? Las je de Okki of de Taptoe? Deel je herinneringen met ons onder de verhalen of stuur je eigen verhaal naar insturen@bhic.nl
We gingen op retraite en liepen mee in de processie. We vereerden Maria en deden onze gebeden. Lees over devotie in Brabant en laat je herinneringen achter. Reageer op een verhaal of stuur jouw eigen verhaal naar insturen@bhic.nl
We hebben een boel feiten en verhalen bijeengebracht op deze website. Maar we zijn juist ook heel benieuwd naar de verhalen van de mensen die het allemaal nog meegemaakt hebben. Hier kun je alle reacties lezen en daar de jouwe ook aan toevoegen. Of stuur je verhaal aan insturen@bhic.nl. Deel je herinneringen aan het rijke roomse leven met ons.
Reactie toevoegen