De Duitse generaal van de congregatie, overste Dehrenbach, en zijn collega Wichterich hadden in 1913 een bouwplan uitgewerkt en logeerden tijdens de bouw bij de heer Alfons Kanters. Pater Dehrenbach was waarschijnlijk de meest bekwame bouwkundige.
Het eerste gebouw van het noviciaat kwam achter het huis van P. van Dongen te staan en kon al snel worden ingezegend. De huiskapel was 22 november 1914 klaar. Het duurde nog twintig jaar voor er ook een zelfstandige kapel kwam, naar ontwerp van architect J. Oomen. De inwijding, waarnaar men zo lang had uitgezien, vond op 7 mei 1934 plaats. In datzelfde jaar verbouwde men het pand aan de Antoniusstraat 1 tot missiehuis en werd het uitgebreid met klaslokalen. Twee jaar later verplaatsten de paters de missieprocuur naar Goirle.
Begin 1945 viel er een V-1 in de voortuin, de renovatie ten gevolge van de oorlogsschade vond plaats in 1950. De laatste paters vertrokken in 1963. Architect Huub Prins uit Kaatsheuvel verbouwde het huis in 1969 tot bejaardenhuis Huize Vossenberg.
De oude gebouwen werden vanaf 1973 een voor een gesloopt voor het nieuwe Huize Vossenberg, naar plannen van architect Prins. In 1974 nam de Stichting Sabeka de zorg over. Nieuw Vossenberg is in 1981 opgeleverd. De huidige eigenaar is de Stichting Maasduinen.
Bron: Jan Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant. Alphen a/d Maas, 2010
Aanvulling
Pieter Hansum en Rini de Groot stuurden ons deze kaarten en een prentje, die werden uitgegeven ten bate van het Missiehuis, waarvoor onze dank.
Reactie toevoegen