Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Het Missiehuis Sint-Antonius te Kaatsheuvel

Kloosters

Rond 1910 kregen de Paters van de H. Familie in Grave zoveel aanmeldingen van studenten dat hun gebouw daar te klein werd. De leerlooier Fons de Kanter uit Kaatsheuvel bood uitkomst: hij stelde namelijk in 1912 grond beschikbaar aan de congregatie voor een kleinseminarie.

Kaatsheuvel, Sint-Antoniusstichting, 1914. Foto: Collectie E. Steenbergen
Kaatsheuvel, Sint-Antoniusstichting, 1914. Foto: Collectie E. Steenbergen


De Duitse generaal van de congregatie, overste Dehrenbach, en zijn collega Wichterich hadden in 1913 een bouwplan uitgewerkt en logeerden tijdens de bouw bij de heer Alfons Kanters. Pater Dehrenbach was waarschijnlijk de meest bekwame bouwkundige.

Het eerste gebouw van het noviciaat kwam achter het huis van P. van Dongen te staan en kon al snel worden ingezegend. De huiskapel was 22 november 1914 klaar. Het duurde nog twintig jaar voor er ook een zelfstandige kapel kwam, naar ontwerp van architect J. Oomen. De inwijding, waarnaar men zo lang had uitgezien, vond op 7 mei 1934 plaats. In datzelfde jaar verbouwde men het pand aan de Antoniusstraat 1 tot missiehuis en werd het uitgebreid met klaslokalen. Twee jaar later verplaatsten de paters de missieprocuur naar Goirle.

Kaatsheuvel, Missiehuis St.-Antonius, c. 1965. Foto: Eduard Steen
Missiehuis St.-Antonius, c. 1965. Foto: Eduard Steen


Begin 1945 viel er een V-1 in de voortuin, de renovatie ten gevolge van de oorlogsschade vond plaats in 1950. De laatste paters vertrokken in 1963. Architect Huub Prins uit Kaatsheuvel verbouwde het huis in 1969 tot bejaardenhuis Huize Vossenberg.

De oude gebouwen werden vanaf 1973 een voor een gesloopt voor het nieuwe Huize Vossenberg, naar plannen van architect Prins. In 1974 nam de Stichting Sabeka de zorg over. Nieuw Vossenberg is in 1981 opgeleverd. De huidige eigenaar is de Stichting Maasduinen.

Kaatsheuvel, kapel van het missiehuis St.-Antonius, 1990. Foto: BHIC, fotonr. PNB001040410
Kaatsheuvel, Missiehuis St.-Antonius. Bron: collectie BHIC


Bron: Jan Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant. Alphen a/d Maas, 2010

Aanvulling

Pieter Hansum en Rini de Groot stuurden ons deze kaarten en een prentje, die werden uitgegeven ten bate van het Missiehuis, waarvoor onze dank.

Inzender: Pieter Hansum
Inzender: Pieter Hansum


Inzender: Pieter Hansum
Inzender: Pieter Hansum


Inzender: Rini de Groot
Inzender: Rini de Groot


Inzender: Rini de Groot
Inzender: Rini de Groot


Wervingsprentje van het Missiehuis (inzender: Rini de Groot)
Wervingsprentje van het Missiehuis (inzender: Rini de Groot)


 

101

Reacties (101)

Els Koers zei op 27 oktober 2017 om 15:57 uur

Mijn ouders Dina Koers van der PLoeg en Teun Koers hebben in de oorlog in het missiehuis gewerkt. Mijn moeder als hoofd van de huishouding en mijn vader als kok.
Door de V1 is mijn vader gewond geraakt en had een schedelbasisfractuur, waardoor hij aan 1 oog blind werd en altijd aangezichtspijnen had. Hij heeft twee weken in coma gelegen en ze dachten dat hij het niet zou halen, maar hij kwam er weer bovenop. Is er verder nog iets bekend over het missiehuis in de oorlog en zijn er nog foto's

Marilou NillesenBHIC zei op 28 oktober 2017 om 17:37 uur

Tjonge Els, wat een indrukwekkend verhaal. Ik kan me voorstellen dat deze plek om meerdere reden belangrijk en misschien ook wel beladen was voor je ouders.

Als je meer informatie en foto's hiervan wil zien, dan lijkt het Erfgoedcentrum Nederlands Kloosterleven de aangewezen plek. Dit ligt daar onder meer in de archieven:

Fotoalbums van Kaatsheuvel: Missiehuis St. Antonius, 1915-1953 en z.j. (6 banden)
N.B. Een aantal van de foto's uit de albums is beschreven.
Organisatie: Erfgoedcentrum Nederlands Kloosterleven
laatste wijziging 21-11-2014

2209 Speciale foto's van exterieur, interieur kapel en diverse ambachten en werkzaamheden, 1934

2210 "In en om de Kets", 1915-1953

2211 1915-1946

2212 1928-1949

2213 1938-1953

Els Koers zei op 29 oktober 2017 om 14:28 uur

Ik weet niet of mijn antwoord goed overgekomen is, dus hier nogmaals.
Bedankt voor het snelle antwoord. Ik ben naar de website gegaan en heb bovenstaande gevonden, alleen kan ik de onderwerpen niet openen, kun je mij vertellen hoe ik dat moet doen?

Marilou NillesenBHIC zei op 29 oktober 2017 om 19:42 uur

Hoi Els, deze stukken staan niet online dus dan zou je een keer naar het Erfgoedcentrum moeten toegaan. Of wellicht kunnen ze je op een andere manier helpen? Om daar meer over te weten te komen, kun je het beste met ze mailen: info@erfgoedkloosterleven.nl

Succes ermee!

Els zei op 29 oktober 2017 om 19:47 uur

bedankt

fons zijlmans te engelen zei op 7 november 2017 om 19:46 uur

schuin tegenover de V1 inslag was de groente winkel van jan robben.er was vooral veel glas schade in de buurt waar door mijn tante als klein meisje gonnie toen nog robben hetende gewond raakte en het gezichts vermogen uit een oog kwijt raakte.zij leefd nog en heb haar vorige week nog een bezoek gebracht. ons oude huis had door deze inslag een behoorlijke klap gekregen aan de rechter zijde en dat is nu nog te zien aan de kromming van deze muur (hoofdstraat 152)

Annemarie van Geloven zei op 8 november 2017 om 11:16 uur

Ach wat een triest verhaal. Goed dat u dat hier vast legt, dit soort informatie komt anders niet naar buiten. Ik wens tante Gonnie het allerbeste toe!

Els Koers zei op 8 november 2017 om 11:20 uur

Beste Fons,
inderdaad ook een triest verhaal, als ik een keer in Kaatsheuvel ben ga ik beslist even kijken in de Hoofdstraat. Het allerbeste met je tante Gonnie.

Feliz zei op 3 september 2018 om 13:56 uur

Mijn oma was in de oorlog alleen thuis met de kinderen die boven lagen te slapen. Ze woonden in de Hoofdstraat (ik meen nr 51, waar nu een kapperszaak zit /of zat, woon niet meer in Kaatsheuvel) tegenover de kerk. Ze keek uit het raam en zag die V1 aankomen. Ze dacht dan gaan we allemaal maar samen dood en rende naar de kinderen toe. Toen ze uit het raam keek zag ze dat die V1 draaide of in ieder geval al neerkwam maar niet op het huis. Bleek het dus dat missiehuis te zijn geweest.
Ik dacht dat ik laatst ergens gelezen had dat in dat missiehuis allemaal vluchtelingen uit Zeeland zaten, en die werden dus nu getroffen, terwijl ze ook al gevlucht waren.

Els Koers zei op 3 september 2018 om 17:03 uur

Er zaten idd. evacués en dat kan best uit Zeeland zijn,
Mijn ouders leven niet meer dus ik ka het ze niet meer vragen
bedankt voor je reactie

Mariët BruggemanBHIC zei op 4 september 2018 om 14:28 uur

Wat moet dat verschrikkelijk zijn geweest voor je oma, Feliz. Aan de ene kant is je gezin gered, maar aan de andere kant zijn er veel vluchtelingen wel getroffen.
Bedankt Els voor je bevestiging dat er dus inderdaad evacués in het missiehuis gevestigd waren.

Kees Grootswagers zei op 26 september 2018 om 20:10 uur

In totaal zijn er bij de V I 25 Zeeuwse evacués omgekomen bij het Missiehuis. Iemand in Zeeland is op dit moment bezig om daar alle gegevens van te achterhalen. Hij benaderde mij enige tijd geleden, toen bleek dat er nog een 26e evacuee uit Zeeland is omgekomen. Hij stierf later in Breda. Ook de 27 jarige Cornelia Broeders uit Kaatsheuvel kwam door de V I op het Missiehuis om het leven. Zij werkte voor de Zeeuwse evacués in de keuken van het Missiehuis Sint Antonius. De V I viel op 26 januari 1945 op het Missiehuis. In een naastgelegen bakkerij waar Canadezen waren ondergebracht kwam de Canadees W.F. Richards van het 9th Field Squadron Engineers der 4th Armoured Canadian Division door de V I om te leven.

Mariët BruggemanBHIC zei op 27 september 2018 om 10:54 uur

Bedankt Kees, voor je antwoord op de reactie van Feliz. Wat erg om te lezen dat er door deze VI bom op het missiehuis zoveel mensen zijn omgekomen. Mensen die al van elders kwamen omdat het ook daar niet veilig was!
Mocht het onderzoek tot een website of anderszins leiden, dan horen we dat graag en willen we die link graag opnemen bij dit verhaal.

Peter Schramade zei op 20 maart 2019 om 10:22 uur

Oproep
Vijftig jaar lang, van 1914 tot 1964, runden de Paters van de Heilige Familie hun kleinseminarie in de Antoniusstraat te Kaatsheuvel.
Wie waren zij, waar stonden zij voor en welke rol speelden zij binnen de Kaatsheuvelse gemeenschap? Helaas blijkt dat niet meer iedereen zo helder voor de geest te staan.
Zo sprak Henny Vrienten in het tv-programma Zomergasten ooit over de witte paters in Kaatsheuvel waar hij intern was. Ik zat bij hem in de klas, en dat was toch echt bij de paters van de Heilige Familie. Bovendien zijn de witte paters nooit in Kaatsheuvel gevestigd geweest.
Een recenter voorbeeld is een citaat van Kees Grootswagers in Aaw nieuws? (December 2018, p.34): ‘… het klooster van de paters van Berthier (paters van het H.H. Harten in de Antoniusstraat in Kaatsheuvel) ….’. Feit is dat pater Jean-Baptiste Berthier in 1895 in Grave de Missionarissen van de Heilige Familie (MSF) stichtte. Met de H.H. Harten had dat niets van doen. De verwarring zit hem wellicht hierin dat in 1896 ook de Paters van de H.H. Harten in Grave hun eerste huis in Nederland stichtten.
Om een lang verhaal kort te maken: misschien is het goed om een belangrijk stuk Kaatsheuvels erfgoed, namelijk ‘Missiehuis Sint Antonius’, meer recht te doen dan kennelijk soms gebeurt.
Over haast ieder kleinseminarie dat ooit in Nederland bestond is wel een goed gedocumenteerd boek uitgekomen. Graag wil ik een poging wagen om een eind in de richting van zo’n boek over Missiehuis Sint Antonius in Kaatsheuvel te komen. Probleem is dat het archief van de paters forse hiaten bevat. Daarom ben ik voor een belangrijk deel aangewezen op ‘oral history’.
Wie kan mij nog vertellen over het missiehuis en zijn bewoners? Wie kan mij helpen aan nuttig informatiemateriaal daarover of verwijzen naar mensen die me wellicht verder kunnen helpen?
Mijn achtergrond/betrokkenheid: van 1960 tot 1964 was ik student op het missiehuis in Kaatsheuvel, van 1964 tot medio 1966 op de Steffenberg in Vught; mijn vader (‘Jan Drie’) zat de laatste jaren van de oorlog ondergedoken bij de familie Robben, schuin tegenover het missiehuis; daar leerde hij mijn moeder (Jana Zijlmans) kennen, zij is geboren op de Driestapelenstoel in het ‘Straotje’.
Peter Schramade

Marilou NillesenBHIC zei op 21 maart 2019 om 09:13 uur

Hallo Peter, heldere oproep! Hopelijk melden zich meer mensen die je kunnen helpen bij het volledig maken van je verhaal. Mocht je onze hulp kunnen gebruiken, laat het dan weten; dan proberen we mee te denken.

Hou je ons op de hoogte hoe eea verloopt?
Veel succes ermee!

Peter Schramade zei op 26 maart 2019 om 11:52 uur

Dank je wel Marilou! Ik kan alle hulp gebruiken.
Ben nog eea aan het voorbereiden, tzt zal ik zeker met jullie contact opnemen.
Inmiddels heb ik ook het boek besteld van Jan Smits, waaruit je collega voor zijn teksten heeft geput. Ook waar het de opvolger van het missiehuis in Kaatsheuvel betreft, de Steffenberg in Vught. Helaas blijken in de teksten daarover ook wat onjuistheden te zitten, al dan niet ontleend aan het boek van Smits. Dat zoek ik nog uit.

Kees Grootswagers zei op 26 maart 2019 om 20:58 uur

Geachte heer Schramade,
Bij de correctie van mijn artikel in Aaw nieuws? is deze omissie inderdaad blijven staan. Inderdaad moet H.H. Harten natuurlijk MSF zijn. Voor het restant hoop ik dat u nog interessante informatie uit mijn artikel kunt halen voor uw publicatie.
Met vriendelijke groet,
Kees Grootswagers

Kees Mutsaers zei op 27 maart 2019 om 19:50 uur

In het boek Kaatsheuvel 1890-1950 van de schrijver Eduard Steenbergen staat gerichte informatie over de Paters van de H. Familie (MSF) en het ontstaan van missiehuis Sint Antonius. De teksten zijn voorzien van illustraties.

Marilou NillesenBHIC zei op 28 maart 2019 om 09:40 uur

Dank heren, voor de reacties. En bedankt ook voor deze tip voor het boek, Kees Mutsaers; een heel bruikbare verwijzing!

Peter Schramade zei op 28 maart 2019 om 13:18 uur

Allen dank! Eduard Steenbergen is inderdaad een goede bron. Ik sprak hem al eens en zijn beide boeken heb ik in huis.

Kees Mutsaers zei op 28 maart 2019 om 22:54 uur

De familie de Jong waren buren van het missiehuis en hadden regelmatig contact met de paters en broeders. Alles wat stuk ging in de wasserij werd door hen hersteld. Daarnaast gingen de kinderen de uitgaande post voorzien van postzegels. Pater en broeders kwamen ook regelmatig, als goede buur, op de koffie. Een hecht contact is er geweest met een priesterstudent, die zijn gehele verdere leven is opgenomen in de familie. Na zijn priesterwijding is Pater Theo Klomberg uitgezonden naar Chili en werd er over en weer intens gecorrespondeerd. Pater Klomberg is na vele jaren werken in de problemen gekomen, omdat hij met de Chileense bevolking strijd leverde tegen het regime van Pinochet. Uiteindelijk is hij moeten vluchten. Terug in Nederland heeft hij zelf gekozen voor een missionaire taak in Nicaragua en heeft als missionaris geleefd tussen de bevolking en kwam op voor de minderbedeelden. Om de kosten van o.a. huisvesting te kunnen betalen had hij dagelijks een krantenwijk en tijdens het bezorgen ontmoette hij al vele burgers. De eucharistievieringen werden meestal gedaan bij particulieren en in buurthuizen Hij had nauwe contacten met de regering over allerlei sociale zaken, in het bijzonder de strijd tegen het alfabetisme en negeerde om als docent te gaan werken aan de universiteit van Managua. Hij leefde en werkte met en voor zijn mensen. Dat hij door de bevolking op handen werd gedragen werd duidelijk toen zijn overlijden kenbaar is gemaakt via de staatstelevisie. Van zijn begrafenis zijn op YouTube meerdere opnames te zien. Van zijn werk in Chili en Nicaragua zijn van zijn hand 2 boeken verschenen. Meer dan een kus en De beweging der dwazen.

Antonius127 zei op 29 maart 2019 om 00:01 uur

Het eerder door mij vermelde mailadres klopt niet, dat moet zijn:
info@bhic.nl
Graag kom ik via dit adres in contact met Piet van Kaam, Kees Mutsaers, Els Koers en Fons Zijlmans.

Marilou NillesenBHIC zei op 1 april 2019 om 10:57 uur

@Kees: Hartelijk dank voor je mooie reactie. Wat goed dat je hier pater Theo Klomberg in herinnering brengt - meer dan terecht. Wie meer wil zien over zijn begrafenis, kan dat hier op YouTube bekijken:

https://youtu.be/Zvtjq30FR6Y

@Antonius127: Is het al gelukt om contact te leggen? In dat geval halen we namelijk je mailadres offline, zodat het niet voor spam en dergelijke kan worden gebruikt. Laat je ons dat nog even weten?

Peter Schramade zei op 1 april 2019 om 14:53 uur

Goed idee Marilou om adres niet te lang te laten staan. Ik heb nog geen reactie van Piet en Els. Wellicht willen jullie hen vragen of zij mij aan verdere informatie kunnen helpen? Bovendien is het voor Piet wellicht interessant om te weten dat we eind dit jaar een reünie voor oud-studenten willen organiseren.

Piet van Kaam zei op 1 april 2019 om 16:58 uur

Ik ben vorig jaar september vanuit Breda eens gaan fietsen in en rondom Kaatsheuvel en dan vooral plekken bezocht waar ik vroeger, als seminarist op St. Antonius, vertoefde. Het missiehuis is allang geïntegreerd in het verzorgingshuis De Vossenberg. Maar daar achter lag tot mijn grote verbazing nog de kapel. Er was volle bedrijvigheid. De kapel dient nu als rouwcentrum van Via Nova. Waar vroeger de zij kapelletjes achter het hoofdaltaar waren, wordt nu opgebaard. Er werd nog veel verbouwd en rondom was het nog een puinhoop. Gelukkig heeft de kapel een mooie maar sombere bestemming gekregen. Het was voor mij 58 jaar geleden., maar wel een fijne herkenning met goede herinneringen.

Marilou NillesenBHIC zei op 1 april 2019 om 19:59 uur

@Peter: voor zover van toepassing zal ik hen achter de schermen een mailtje sturen en wijzen op je vraag. Hopelijk komt er dan een vervolg

@Piet: Mooi verwoord, Piet, en goed te horen dat je zulke mooie herinneringen hebt opgehaald. Bijzonder ook, die parallellen tussen vroeger en nu. Bedankt voor je berichtje!

Kees Mutsaers zei op 1 april 2019 om 20:27 uur

Beste Piet,
Het rouwcentrum van Via Nova is er niet meer. De kapel wordt het kloppend hart van Park Vossenberg. Met behoudt van diensten en zingeving. Een plek aan het kerkplein waar bewoners en bezoekers elkaar kunnen ontmoeten. De sloop van De Vossenberg is inmiddels begonnen.

Piet van Kaam zei op 1 april 2019 om 20:43 uur

Dank je Kees, dan heb ik de situatie volledig verkeerd ingeschat. Maar des al niet te min ik vond het de moeite waard te zien dat het kerkgebouw er nog staat en nu een andere functie heeft die niet met de dood maar met leven te maken heeft.

han linders zei op 10 mei 2019 om 01:26 uur

Dag Peter Schramade! Ik zag jouw oproep ook staan in het blad 'Nestor" van de KBO Brabant. Ik lees dat je hier al veel informatie vind door alle reacties. Over pater Klomberg: enige tijd heeft er in Kaatsheuvel op het missiehuis ook een jongere broer van deze pater gewoond.
Toen de V1 was gevallen gingen de studenten naar, ik meen, Nieuwkerk. Daar was ook een klooster van de paters van de Heilige Familie. Of het toen al een noviciaat was weet ik niet. Ik weet wel dat, toen de studenten weer terug gingen naar Kaatsheuvel, mijn oom, pater Linders hierbij betrokken was en met hen naar Kaatsheuvel ging. Hij heeft daar o.a. Franse les gegeven hoewel hij daartoe geen enkele bevoegdheid had. Maar dat was toen heel gewoon.
Later was mijn oom ook nog novicemeester in Nieuwkerk. Van pater Bergman, intussen ook overleden, hoorde ik dat hij een heel strenge novicemeester was. Over heel van deze paters die in Kaatsheuvel woonden weet ik zo het een en ander. Als je daar behoefte aan hebt dan hoor ik het wel van je.
Pater Bakker, die ook op de reunie was in 2016 is intussen 90 jaar en woont in Vught. Arie Akkermans, toen pater nu leek, is intussen 93 jaar als ik me niet vergis. Na de reunie ben ik nog eens bij hem op bezoek geweest in Rosmalen. Ik denk dat deze paters zo het een en ander over Kaatsheuvel kunnen vertellen. In Teteringen, waar de overgebleven paters nu wonen, woont ook pater Brekelmans. Ik weet dat hij zich veel heeft bezig gehouden met de geschiedenis van de paters in Nederland. Jan Zwiers, de huidige provinciaal woont in het plaatsje Lieshout als ik me niet vergis. Volgens mij heb je zijn mailadres.
Pater Barnhoorn, al weer lang overleden, heeft in 1963 een boek geschreven over pater Berthier. Er staat me bij dat het boek gezet en gedrukt is in de kloosterdrukkerij in Kaatsheuvel. Ik was daar toen in opleiding tot handzetter. In die drukkerij was mijn oom, Br. Ferdinand de chef. Pater van Heugte had de eindregie op die drukkerij. Bij het missiehuis was ook nog een boerderij, een timmerwinkel, een bakkerij, een binderij, een schoenmakerij (de schoenmaker was 'ome Gerrit' een weduwnaar die altijd in een zwart pak liep), een slagerij (als er geslacht werd dan deden veel broeders daar aan mee), koks, enz.

Als je nog vragen hebt dan lees ik het graag. Hoewel ik denk dat je mijn mailadres hebt zet ik het hier voor de zekerheid nog even neer:
jlelinders@gmail.com

Groetjes, Han

Stel maar vragen, misschien kan ik je verder helpen.

P. Schramade zei op 20 juni 2019 om 17:16 uur

Beste Han,
Hartelijk dank voor je reactie.
Sorry, dat ik niet eerder reageerde.
Was bezig met een fietstocht naar Santiago de Compostela.
Heb ondertussen best veel reacties gekregen op mijn oproep (zie uitgebreide vorm hierboven) in zowel het blad Ons van KBO Brabant als het magazine van Unie KBO en PCOB. Iedereen gaan spreken lijkt me leuk, maar gezien de aantallen wil ik eerst een vragenlijst rondsturen.
Die ben ik nog aan het samenstellen. Iedereen die heeft gereageerd krijgt er een, en ook de mensen die we al kennen van de reünies kunnen er een verwachten. Jij dus ook!
Alvast bedankt!
Groeten, Peter

Gert Gootjes zei op 16 juli 2019 om 20:25 uur

Beste Marilou,
Hopelijk kun jij mij helpen. Ik ben de zelf benoemde genealoog van de familie Gootjes. Nu kwam ik op het internet een oorlogsmonument tegen in Achthuizen (ZH) met daarop de vermelding "C. Gootjes Kaatsheuvel 26-1-1945". Dat moet wel met de V1 op het Missiehuis te maken hebben. Deze C. Gootjes kan ik echter niet "plaatsen" in de familie.
Ik las hierboven dat er ook evacués (uit Zeeland) hierbij betrokken waren. Nu ligt Achthuizen op het eiland Goeree-Overflakkee in Zuid-Holland, maar wat ten onrechte vaak in Zeeland gesitueerd wordt.
Mijn vraag is of er ook een lijst is van de personen, die toen zijn omgekomen met eventueel meer gegevens?

Marilou NillesenBHIC zei op 17 juli 2019 om 09:05 uur

Hallo Gert, even voor de zekerheid: bedoel je een lijst van Zeeuwse evacués omgekomen bij het Missiehuis? Of lees ik het verkeerd?

Gert Gootjes zei op 17 juli 2019 om 09:47 uur

Beste Marilou,
Bedankt voor je snelle reactie. Als het mogelijk is de gehele lijst met omgekomenen op 26-1-1945, want de bedoelde C. Gootjes komt uit Zuid-Holland en staat dus mogelijk niet op de lijst van de Zeeuwen. Als de lijst "privacygevoelig" is wil ik hem ook wel via m'n e-mailadres ontvangen, die ik via vragen@bhic.nl kan sturen (of kun jij al wel mijn mailadres zien?). B.v.d.

Marilou NillesenBHIC zei op 17 juli 2019 om 13:31 uur

Hallo Gert, ja hoor, achter de schermen kan ik je mailadres wel zien. Maar voor de lijst ga ik eerst eens informeren bij Kees Grootswagers die hierboven (nog niet zo heel lang geleden) aangeeft dat er iemand is die aan een dergelijke lijst werkt. Mogelijk kom je op die manier het snelst aan je informatie.

Ik zal Kees een mailtje sturen en vragen of hij meer weet over deze lijst.

Gert Gootjes zei op 17 juli 2019 om 14:04 uur

Bedankt, ik wacht het af.

Kees Grootswagers zei op 19 juli 2019 om 20:26 uur

Hoi Marilou, ik bezit ook de lijst van de omgekomen evacuees. Ik zal je die wel mailen voor de heer Gootjes.

Mariët BruggemanBHIC zei op 19 juli 2019 om 21:48 uur

Wat fijn Kees, dat je ons de lijst kunt mailen. Marilou is nu met vakantie, maar ik ga hem na ontvangst, meteen doormailen naar Gert.

Gert Gootjes zei op 19 juli 2019 om 23:01 uur

Hallo Kees,
Zou ik je mailadres kunnen/mogen krijgen, dan kan ik je de foto's van het gedenkteken in Achthuizen sturen. Wil je mij een testbericht sturen, naar reiger.etgo#hetnet.nl, dan mail ik terug. I.v.m. spam e.d. het # wijzigen in @.

Gert Gootjes zei op 26 augustus 2019 om 12:25 uur

Hallo Marilou en Kees,

Bij deze wil ik eens informeren wat de stand van zake is.

Marilou NillesenBHIC zei op 26 augustus 2019 om 15:51 uur

Hallo Gert, ik vermoed dat het niet helemaal is verlopen zoals gepland. Ik ga nog eens informeren en houd je op de hoogte.

Wordt vervolgd.

Fons Zijlmans zei op 8 oktober 2019 om 20:57 uur

Volgens mij was pater theo in het missiehuis timmerman en later naar Chili vertrokken..ik heb waarschijnlijk met hem op jeugdige leeftijd een paar jaar met hem samen gewerkt voor dat hij vertrok.de timmer werkplaats werd opgeheven.mijn overbuurman Leo timmers had ook geen werk meer. Ik was toen bevriend met zijn zoon Gerard. .

Kees Grootswagers zei op 8 oktober 2019 om 22:51 uur

Ik heb inmiddels een testmail naar Gert Gootjes gestuurd. Excuses dat het even heeft geduurd. Zodra ik een bevestiging heb gekregen zal ik hem de lijst van omgekomen evacuees mailen.

P. Schramade zei op 8 oktober 2019 om 23:06 uur

Beste Kees,
Als dat mogelijk is zou ik die lijst ook graag ontvangen.
Gr. Peter

Kees Grootswagers zei op 5 november 2019 om 20:44 uur

Graag zou ik in contact komen met Fons Zijlmans uit Engelen die in 2017 een reactie plaatste over dit onderwerp. Ik ben op zoek naar nadere info over de V I die op het Missiehuis is gevallen.

Gert Gootjes zei op 5 november 2019 om 23:08 uur

Nog even een reactie op het bericht van Kees Grootswagers van 8 oktober 2019: de lijst is ontvangen, we zoeken nog naar Jelier Broeders (geboren 1940), die in oktober 1944, bij de bevrijding van Kaatsheuvel, ternauwernood aan de dood is ontsnapt. Wie kent hem?

Fons zijlmans zei op 5 november 2019 om 23:09 uur

kees grootswagers vraagt mij om nadere informatie betreft de V1 in slag bij het missiehuis. .ik ben in bezit van foto van bom inslag. kan mogelijk via mail evt.contact met je hebben. Gr. Fons Zijlmans

Kees Grootswagers zei op 5 november 2019 om 23:11 uur

Is prima. Kan BHIC mijn mailadres doorgeven aan Fons Zijlmans?

P. Schramade zei op 5 november 2019 om 23:35 uur

Beste Kees,
Paar zaken waar je misschien iets aan hebt:
1. Nav mijn onderzoek naar 'Missiehuis St. Antonius 1914-1964' ben ik in contact gekomen met een Zeeuwse familie die indertijd ook in het missiehuis verbleef.
Omdat ik me vooral richt op de verhalen van de oud-studenten, heb ik hun verhaal nog niet opgetekend. Misschien wil jij dat doen? Zal ik hen vragen of ik hun contactgegevens aan jou mag doorgeven?
2. Jan Robben heeft indertijd in een brief aan een priester uit de familie verslag gedaan van de dag waarop de v-1 insloeg. Mijn zus heeft een foto van die brief. Interesse?
3. Een oom van mij, 90+, was ten tijde van de inslag net even op bezoek bij zijn moeder, in het huis naast dat van Robben. Hij raakte daarbij gewond in zijn gezicht door rondvliegende glasscherven. Wil je zijn contactgegevens?
4. Mijn vader zat in de oorlog ondergedoken bij Robben, van waaruit hij o.m. enkele crossings uitvoerde voor de groep Andre. Mijn dochter heeft daar een uitgebreid onderzoek naar gedaan voor een opleiding WOII-educatie. Daarin zit ook een interview met Gonnie Robben. Interesse?
5. Misschien is laatstgenoemd verslag ook iets voor de Heemkunde Kring Kaatsheuvel?

Fons zijlmans zei op 6 november 2019 om 00:04 uur

p.schamade. .mijn moeder ,Jana van boxtel de zus van genoemde broeder wout en zuster clazina, is van jongs af aan opgegroeid bij jan en martina robben de ouders van Gonnie en Walter. omdat mijn oma erg jong was overleden. .mijn tante gonny woont in Eindhoven en ik zal haar binnenkort deze inlichtingen laten lezen. ps. bij ons thuis waren ook plekken in gericht voor onderduikers..nu hoofdstraat 152

Thijs de LeeuwBHIC zei op 6 november 2019 om 09:41 uur

@Kees: jazeker zojuist heb ik Fons je mailadres gemaild. Dank ook nog voor jullie reacties! Hartelijke groet,

Kees Grootswagers zei op 6 november 2019 om 15:00 uur

Beste Peter, heel fijn als je de gegevens die je beschrijft met mij wilt delen. Ik schrijf het artikel voor de Heemkundekring in Kaatsheuvel, dus dat zijn twee vliegen in een klap. Zou BHIC ook mijn mailadres aan Peter Schamade willen doorgeven? Alvast bedankt.

Thijs de LeeuwBHIC zei op 6 november 2019 om 15:11 uur

Dag Kees, ik heb Peter je adres gemaild.

Els Koers zei op 6 november 2019 om 16:04 uur

Ik ben wel geïnteresseerd in die brief die Jan Robben heeft van een priester met het verslag over de V1. Mijn ouders waren er bij, zoals ik aan het begin heb verteld.
mijn mailadres is ekoers@xs4all.nl
alvast bedankt

Fons zijlmans8 zei op 6 november 2019 om 22:12 uur

Beste kees...(inslag V1) Gonnie,dochter van Jan Robben heeft een splinter in haar oog gekregen en daardoor een oog verloren.ik ben zeer geïnterneerd in die foto van die brief van Jan Robben aan mijn oom Wout ,broer van mijn moeder.en het interview van tante Gonnie. als ik iets meer weet met evt.copy via mail kan ik as .zaterdag wel ff haar bezoeken. naast robben woonde volgens mij gezusters Kusters graag een reactie

Kees Grootswagers zei op 6 november 2019 om 23:30 uur

Ik reageer even per mail. Ik heb uw mailtjes inmiddels binnen gekregen en wacht nog op de gegevens van Peter Schamade.

peter schramade zei op 7 november 2019 om 00:25 uur

Beste Fons,
Het is een stuk minder ingewikkeld dan je denkt: het origineel van die brief is namelijk in het bezit van Gonnie. Die kun je dus bij haar zelf inzien. De brief is gericht aan broeder Alferius. Een paar jaar geleden was ik bij Gonnie op bezoek, ivm met een interview over mijn vader, onderduiker 'Jan Drie'. Helaas kan ik haar adres niet 123 vinden. Wil jij haar vragen of zij het goed vindt dat ik de foto van die brief naar Kees doorstuur?

Fons Zijlmans zei op 7 november 2019 om 10:46 uur

Hoy Peter. heb zojuist gebeld met Gonny, maar zegt dat ze zich niet meer kan herrinneren van die brief.wij gaan er zaterdag middag naar toe.ze is per telefoon moeilijk aan te spreken.ik zal haar je groeten overbrengen.kan je mij ook die brief doorsturen.

Fons Zijlmans zei op 7 november 2019 om 10:48 uur

Hoy Peter,,Kees heeft mijn mail adres.. gr. Fons

P. Schramade zei op 7 november 2019 om 11:05 uur

Beter dat ik je mailadres even krijg van Thijs van het BHIC

Fons Zijlmans zei op 7 november 2019 om 11:32 uur

Hoy.Peter, dat is Ok. gr.F.Z

Thijs de LeeuwBHIC zei op 7 november 2019 om 11:33 uur

@Peter: ik zal je het adres van Fons mailen.

Fons Zijlmans zei op 9 november 2019 om 22:53 uur

hoy Peter, je mag van gonnie de brief doorsturen.ik was van middag bij haar op de koffie. ik had een oude film van KH.50 jaar geleden voor haar gedraaid. en ik heb een trouwfoto volgens mij van je vader.mail ik wel ff Door . Gr Fons..

René Valk zei op 11 januari 2020 om 11:58 uur

Er zijn mooie foto's beschikbaar over de HUIDIGE stand van zaken bij het vml missiehuis kan ik die toesturen ??

Fons Zijlmans zei op 11 januari 2020 om 13:50 uur

Hoy Rene..is voor mij niet interesant,,bedankt voor je aanbieding !!

Rouwenhoff zei op 14 januari 2020 om 13:36 uur

Momenteel ben ik bezig met een stamboom van mijn vader: 
Franciscus Josephus Maria Rouwenhoff (geboren 04-12-1920 overleden 02-11-1999). Op zijn 14e is hij voor een periode van 3 jaar naar Loon op Zand vertrokken. Ik heb het vermoeden dat hij in een van de juvenaten heeft verbleven, daar er sprake was volgens mijn moeder van een "soort priesteropleiding". Kunt u misschien nagaan of hij ooit in het klooster is geweest. En zo ja, kunt u als dat beschikbaar is een kopie inschrijfgegevens opsturen.

P. Schramade zei op 14 januari 2020 om 15:04 uur

Je zou je vraag kunnen richten aan het Erfgoedcentrum Nederlands Kloosterleven in St. Agatha. Daar zit het archief van de Paters vd Heilige Familie.

Thijs de LeeuwBHIC zei op 15 januari 2020 om 10:35 uur

@René: leuk! Wil je ons die foto's eens sturen? Dat kan naar info@bhic.nl onder vermelding van Missiehuis St. Antonius. Heb jij die foto's gemaakt trouwens?

P.W.J. Schramade zei op 1 oktober 2020 om 21:40 uur

ik snap de werking van deze site niet waar het de foto's betreft, de ene keer vind ik ze wel meteen de andere keer niet. Wat doe ik niet goed?

Mick van Gerwen zei op 5 oktober 2020 om 08:45 uur

Hallo Peter, Ik weet niet wat er precies fout gaat. Via onderstaande link kun je onze fotocollectie doorzoeken. Bij dezelfde zoekterm zou je altijd dezelfde resultaten moeten krijgen.

https://www.bhic.nl/memorix/images/search

Ria van Dinteren zei op 2 februari 2021 om 14:41 uur

Ter informatie: Pater J.W.J van Dinteren, neef van mijn vader, was de 1e overste van het in 1915 geopende Missiehuis Sint Anthonius te Kaatsheuvel.
Heeft u nog meer informatie of foto's van hem, dan houd ik me van harte aanbevolen.
Bij voorbaat dank en hartelijke groet,
Ria

peter schramade zei op 2 februari 2021 om 17:17 uur

Dat klopt. Als je je contactgegevens via het BHIC aan mij doorgeeft kunnen we even overleggen en kijken wat je nog mist aan informatie en wat ik daarvan eventueel voor je heb en/of in de loop vd tijd kan achterhalen. Hartelijke groet, Peter

Mariët BruggemanBHIC zei op 3 februari 2021 om 11:16 uur

Beste Ria en Peter, ik heb inmiddels een mailtje van Ria ontvangen, welke ik ga doorsturen aan Peter.
Veel succes!

Jan Willem lubberts zei op 4 maart 2021 om 13:48 uur

Wij zijn in het museum hoop doet leven
Te Overschie bezig met het in kaart brengen van het nalatenschap Van Jan Everts. Glasschilder wij komen hierbij foto’s ontwerpen en documentatie van glas in lood ramen tegen die uitgevoerd zijn in het missiehuis st Antonius uit 1934
En die verwoest zijn in de 2e Wereldoorlog
Wij vroegen ons af of u misschien eventueel aanvullende informatie heeft over dit werk. Met vriendelijke groet Jan Willem lubberts

Thijs de LeeuwBHIC zei op 8 maart 2021 om 09:00 uur

Mooi initiatief Jan. Je zou onder andere een blik kunnen werpen in het archief van de Missionarissen van de H. Familie, dat wordt bewaard door het Erfgoedcentrum Nederlands Kloosterleven. Hier is de link naar de inventaris van dit archief: https://www.erfgoedkloosterleven.nl/zoeken/collecties-zoeken.php?mivast… Het archief bevat diverse stukken m.b.t. het Missiehuis in Kaatsheuvel.

Onder andere deze stukken zouden interessant kunnen zijn:
- Fotoalbums van Kaatsheuvel: Missiehuis St. Antonius, 1915-1953 (6 banden), waaronder nr. 2209: Speciale foto's van exterieur, interieur kapel en diverse ambachten en werkzaamheden, 1934
- Nr. 2130 Fotoalbum, o.a. Kaatsheuvel, 1929-1964 (1 band)
- Nr. 2136 Fotoalbum van diverse huizen, o.a. Kaatsheuvel, 1915-1949 (1 album)
- Financiële administratie 1916-1938: https://www.erfgoedkloosterleven.nl/zoeken/collecties-zoeken.php?mivast…
- Bestuursarchief > Financiën en bezittingen > Huizen en missiegebieden > Kaatsheuvel 1858-1994 > onder andere deze nummers:
492 Onroerend goed, 1858-1994
493 Uitbreiding Missiehuis; algemeen, 1920-1965
494 Uitbreiding missiehuis H. Antonius en broeders-missiebond St. Jozef; vooral (bouw)tekeningen, 1920-1965

Voor inzage vind je hier de contactgegevens: https://www.erfgoedkloosterleven.nl/contact/contact.html
Alvorens een bezoek aan het archief wordt gebracht, zouden zij misschien alvast stukken kunnen bekijken, of deze inderdaad interessant zijn voor een beter beeld van Everts' werkzaamheden in 1934.

Heel veel succes gewenst met de expositie!

Jan Willem Lubberts zei op 8 maart 2021 om 09:34 uur

Bedankt Thijs! Geweldig! Het was misschien een wat vreemde manier om zomaar binnen te vallen in een forum maar ik ben blij met het resultaat en ga hiermee aan de slag. groet, Jan Willem

Thijs de LeeuwBHIC zei op 10 maart 2021 om 15:58 uur

Helemaal niet vreemd Jan Willem, ook daar is onze website voor. Ik ben blij dat jullie wat aan deze informatie hebben.

Franciscus zei op 5 mei 2021 om 14:30 uur

Ik las in de oudere reacties dat er een idee was over een boek over het missiehuis in Kaatsheuvel. Is daar misschien al zicht op? Of zijn er uberhaupt publicaties bekend over de geschiedenis van het klein seminarie?

Kees Grootswagers zei op 5 mei 2021 om 20:27 uur

Beste Franciscus, er zijn een paar publicaties waar iets over het Missiehuis is geschreven. Er is een boekje genaamd "Kerkenpaden in beeld", uitgegeven door heemkundekring de Ketsheuvel, waar een deel over het Missiehuis is geschreven. Verder heb ik een paar artikelen in het periodiek, genaamd Aaw nieuws?, van de heemkundekring geschreven over het Missiehuis, namelijk rondom de 1e WO en het verhaal rondom de paters in die tijd in relatie tot de vluchtelingen en de hulp aan de Belgische paters van Damiaan (editie mei 2015). En onlangs nog een artikel (editie juni 2020) over de V1 die bij het Missiehuis is gevallen. Meer info hierover vindt u op https://www.deketsheuvel.nl/tijdschriften.

Franciscus zei op 24 mei 2021 om 11:52 uur

Dank Kees, voor de tips! Top. Het boekje Kerkenpaden in beeld lijkt te zijn uitverkocht, dus dat wordt nog speuren.

P.W.J. Schramade zei op 24 september 2021 om 12:26 uur

Op 14 januari 2020 om 13:36 uur schreef Rouwenhoff op dit forum:
'Momenteel ben ik bezig met een stamboom van mijn vader:
Franciscus Josephus Maria Rouwenhoff (geboren 04-12-1920 overleden 02-11-1999). Op zijn 14e is hij voor een periode van 3 jaar naar Loon op Zand vertrokken. Ik heb het vermoeden dat hij in een van de juvenaten heeft verbleven, daar er sprake was volgens mijn moeder van een "soort priesteropleiding". Kunt u misschien nagaan of hij ooit in het klooster is geweest. En zo ja, kunt u als dat beschikbaar is een kopie inschrijfgegevens opsturen.'
Je opa was student op het kleinseminarie vd Paters van de H. Familie in Kaatsheuvel. Ik kan je desgewenst twee foto's sturen met in- en uitschrijvingsgegevens, mocht je die inmiddels nog niet hebben.

Julius Rijpkema zei op 22 maart 2022 om 17:15 uur

Mijn grootvader kreeg in augustus 1933 een certificaat van het missiehuis Kaatsheuvel toen hij lid werd van “Het Liefdewerk ter ere van de Heilige Theresia van het Kindje Jezus”. Ik kan er eventueel een foto van sturen. De Heilige Theresia staat er op afgebeeld.




[Noot BHIC-redactie: de foto is ingezonden en hieronder toegevoegd.]




Thijs de LeeuwBHIC zei op 28 maart 2022 om 16:49 uur

Graag Julius, dank voor het aanbod. Je kunt de foto van het certificaat sturen naar info@bhic.nl o.v.v. Missiehuis Sint Antonius Kaatsheuvel, dan voeg ik deze aan je reactie toe.

Hans P. zei op 21 juni 2022 om 14:08 uur

Wie kan me vertellen of er bij de inslag van de V1 ook seminaristen omkwamen ?

Kees Grootswagers zei op 21 juni 2022 om 14:50 uur

Beste Hans, dat was niet het geval. Ik heb een artikel geschreven over de V-1 inslag.

Els Koers zei op 21 juni 2022 om 16:00 uur

Waar kan ik dat verhaal lezen, mijn ouders waren betrokken en mijn vader slachtoffer bijde V1 inslag. Hij lag al op de dodenkar, maar bleek nog te leven

Hans P. zei op 21 juni 2022 om 18:38 uur

Beste Kees Grootswagers,
Bedankt voor je reactie. Dan vraag ik me af wat de kindergraven'(jongens 12-14 jaar) achter op het kerkhofje deden Dat begraafplaatsje achter de voetbalvelden, er lagen ook paters en broeders, is een aantal jaar geleden verdwenen. Ik kan me nog herinneren dat ik doodziek op de ziekenboeg lag met 40 gr koorts, en verzorgd werd door broeders. Er werd voor je gebeden in de kapel. Was eind 50er jaren. Het wassen van een bepaald lichaamsdeel duurde lang.. Heb geen bijzonder goede herinneringen aan het seminarie. Drie maal per jaar naar huis. Grote vakantie, Kerst en Pasen, en je werd geïndoctrineerd dat god je riep om als een herder tussen hem en het volk te staan. Hoogmoed als leergoed. Maar ik vrees dat de kinderen die op het kerkhofje lagen, onvoldoende verzorging kregen.
Het waren de laatste jaren van het seminarie. In de eerste 3-4 klassen zaten we met 20-25 man.. In de 6e van het gym zaten er nog 7-8 die nadien stopten of naar het groot seminarie gingen. Intellectueel was, bezijden de schimmige indoctrinatie, het onderwijs zeer goed. Ik vertrok in de 3e onder dwang. Waarom? Toentertijd kwamen de kwezels uit het dorp naar de zondagmis in de kapel van het seminarie. Ze zaten in de rechterbeuk en de seminaristen links.
Toen er een zonnestraal letterlijk, door het stof in de lucht. op een jonge vrouw viel, kon ik een mis lang niet wegkijken. Was 14. Nooit zo iets moois gezien... Ben als atheïst er god nog dankbaar voor, dat ik enkele dagen later verwijderde werd. Ik hoorde er niet thuis, vond men. Mijn lessenaar stond al in de douche-zaal en van de paar vrindjes mocht ik geen afscheid nemen. Mijn ouders waren al aanwezig om me op te halen…

Kees Grootswagers zei op 22 juni 2022 om 22:17 uur

Beste Els Koers,

Ik neem aan dat het dan gaat om A.W.J. Koers, die bakker van beroep was?
Het artikel heb ik gepubliceerd in het tijdschrift, Aaw nieuws?, jaargang 11, nummer 1 van onze heemkundekring (historische vereniging), genaamd De Ketsheuvel. Het is te bestellen via onze website: https://www.deketsheuvel.nl/tijdschriften/aaw-nieuws-jaargang-11-nummer…

Met vriendelijke groet,

Kees Grootswagers

Kees Grootswagers zei op 22 juni 2022 om 22:20 uur

Beste Els Koers,

Verder ben ik benieuwd naar het verhaal. Zouden we kunnen contacten. Misschien kan het BHIC onze mailadressen uitwisselen.

Met vriendelijke groet,

Kees Grootswagers
Heemkundekring De Ketsheuvel

E.M. Koers zei op 22 juni 2022 om 22:56 uur

Beste Kees,
Ik vind het goed als onze e-mails worden uitgewisseld door het bhic
Ik weet wel wat maar niet zo erg veel. Mijn ouders leven niet meer. Ik heb wel foto's.
Ik hoor het wel
Groetjes Els Koers

E.M. Koers zei op 22 juni 2022 om 22:56 uur

Beste Kees,
Ik vind het goed als onze e-mails worden uitgewisseld door het bhic
Ik weet wel wat maar niet zo erg veel. Mijn ouders leven niet meer. Ik heb wel foto's.
Ik hoor het wel
Groetjes Els Koers

Thijs de LeeuwBHIC zei op 28 juni 2022 om 14:18 uur

Beste Els en Kees, ik heb jullie zojuist gemaild en bij deze is achter de schermen het contact gelegd. Dank voor jullie reactie op de site.

Marion zei op 9 oktober 2022 om 11:34 uur

Mijn heeroom Wim was pater in Kaatsheuvel en is van daaruit missionaris geworden in Chili. Is daar bij een door hem gebouwd kerkje (zoals ik me herinner uit de overlevering) begraven. Volgend jaar ga ik naar Chili en wil zijn graf graag bezoeken...alle tips in de zoektocht naar zijn graf zijn welkom. Het kerkje zou in Calbuco kunnen zijn...
Wie kan mij verder helpen?

Norah zei op 9 oktober 2022 om 12:27 uur

Dag Marion,

Probeer deze site maar eens. Hier staat ook een contactadres bij vermeld. >>>
www.erfgoedkloosterleven.nl
En informeren bij de ambassade van Chili hier in Nederland, ook een optie?
Mvg.

peter schramade zei op 10 oktober 2022 om 22:40 uur

Goede avond Marion,
De laatste nog levende paters van de Nederlandse afdeling van de congregatie wonen deels in Teteringen, deels in Chili.
Zij kunnen je vast en zeker verder helpen.
Ik kan jouw bericht naar beide kloosters doorsturen.
Misschien is het handig dat ik daarbij ook de achternaam van je oom Wim kan noemen?

Marion zei op 10 oktober 2022 om 23:29 uur

Graag! Lief van u!

Padre Guillermo Smits
Wim Smits, priester gewijd te Oudenbosch 24 Juli 1938

peter schramade zei op 10 oktober 2022 om 23:53 uur

W.A.J. Smits, geboren 01-12-09 in St. Oedenrode? Overleden 04-03-1974?

Kees Grootswagers zei op 11 oktober 2022 om 00:00 uur

W.A.J. Smits kwam op 6 mei 1926 in het klooster in Kaatsheuvel vanuit Son en Breugel. Hij vertrok uit Kaatsheuvel op 20 september 1932 naar Goirle. Vandaaruit ging hij op 13 september 1933 naar Oudenbosch.

Marion zei op 11 oktober 2022 om 05:35 uur

Dank

peter schramade zei op 13 oktober 2022 om 16:37 uur

Heb een paar mailadressen van paters in Chili voor je.
Wil die graag naar je doorsturen, maar mag die niet op een publieke website zetten.
Hoe gaan we dit doen?

Marion zei op 13 oktober 2022 om 17:33 uur

marionhuijben@live.nl

Weet u de overlijdensplaats?

Rini de Groot. zei op 3 januari 2023 om 16:54 uur

Een van m,n verzameling Prentjes: Het Penningske van St. Antonius.
Lees nu met potlood geschreven; 'Gekregen van Grootmoeder 1945."
Vermoedelijk na een overnachting.
Wat een aantal reacties, deze 101!

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.