Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Zeldzame spits: de Antonius Abtkerk in Overlangel

RK kerken

De toren van het zaalkerkje (rechthoek) van Overlangel (gemeente Oss) wijkt in alles af van de kerktorentjes in andere Maasdorpen. Met name de opengewerkte, gietijzeren spits is een grote zeldzaamheid. Alleen de Haagse Jacobitoren in Den Haag heeft zo’n bekroning. Ook bekend zijn de Kruisingstoren in Keulen (1860) en de kathedraal van Rouen (1823).

Overlangel (500 inwoners) lag van oorsprong aan de Maas. Toen in 1933/1934 de bocht uit de rivier werd gehaald en de Maas werd gekanaliseerd, kwam het vissersdorpje van het doorgaand water af te liggen en verloor Overlangel zijn havenfunctie.

Een gevolg daarvan was dat wijnhandelaar Leonard de Bruin naar Utrecht [correctie: naar Nijmegen; zie de reactie hieronder. Redactie] verhuisde. Hij deed goede zaken. In zijn opdracht werd in 1854 het zaalkerkje gebouwd.

© Brabants Dagblad; Eerder gepubliceerd in Een Ons Brabant op 5 februari 2008

Tot zover het verhaal van de kerk. Wat kun jij ons vertellen over het leven in de parochie en aan de geestelijken van vroeger?

Bijvoorbeeld over pastoor F.J.B.M. de Beer, die in 1953 in de parochie werd ingehaald. Deze 'vicarius oeconomus', zoals hij in de Piusalmanak staat genoteerd, was toen 47 jaar. Of denk aan pastoor Jos Poell, de spiritijn (hij hoorde bij de Congregatie van de Heilige Geest). Hij kreeg de parochie onder zijn hoede in 1963. Beide priesters zien we hieronder op de foto.

Pastoor De Beer
Zilveren priesterfeest pastoor F. de Beer, 1957 (Fotopersbureau Het Zuiden, collectie BHIC)
Pastoor Poell
Pastoor J.H.A. Poell (foto: collectie Katholiek Documentatie Centrum)
7

Reacties (7)

Wout Heessen zei op 26 november 2008 om 22:35 uur

Deze spits hoort niet bij Demen, Dieden en (Neer)langel maar bijde kerk van OVERLANGEL.

Henk Buijks (namens BHIC) zei op 27 november 2008 om 12:02 uur

Je hebt helemaal gelijk, Wout! Wordt verplaatst naar de juiste plek.

Rien Wols, namens BHIC zei op 30 november 2008 om 15:52 uur

Zo, dat is beter :-)

Maggy Rond zei op 31 oktober 2009 om 17:25 uur

De Haagse Jacobikerk heeft nooit bestaan, behalve als onjuist onderschrift op een prent van Cornelis Brandenburg.1884 Wormerveer-1954 Amsterdam, vooral bekend van zijn etsen van Amsterdamse stadsgezichten. De toren op de prent heet simpelweg "Haagse Toren" en had van 1861 tot 1957 een veel te zware neogotische gietijzeen spits. De toren was van oorsprong een uitkijktoren en is later aan de St Jacobskerk vastgebouwd. Dat zo'n prent meer dan 50 jaar nadat de ijzeren spits is verwijderd nog wordt gebruikt voor informatie op de website van het BHIC is onbegrijpelijk.

Rien Wols, namens BHIC zei op 2 november 2009 om 09:25 uur

Dag Maggy,
hartelijk dank voor je goed geïnformeerde reactie op de Haagse verwijzing in dit stukje van Paul Spapens. Dat het verhaal zo op onze site staat als het staat, is niet zo onbegrijpelijk: we hebben de stukjes die Paul Spapens voor het Brabants Dagblad schreef op deze site mogen zetten. spits Haagse torenWij gaan dat niet allemaal grondig nachecken: de auteurs zijn verantwoordelijk voor hun eigen bijdrage. En daarom is het goed dat de gebruikers van onze site de mogelijkheid hebben te reageren, zoals jij dat nu hebt gedaan. Daardoor kan waardevolle kritiek of nieuwe informatie het oorspronkelijke verhaal verbeteren dan wel nuanceren. En nu weet iedereen buiten Den Haag ook dat de kerk van St. Jacobus in Den Haag gewoon Jacobuskerk genoemd wordt en niet met een latijnse naamval Jacobi; dat doen ze blijkbaar alleen in Utrecht (en Uithuizen):-)
Vriendelijke groet

Arno van Zwam zei op 2 januari 2020 om 18:37 uur

Volgens mij verhuisde de wijnhandel van de Bruin niet naar Utrecht maar naar Nijmegen waar nu nog deze wijnhandel bestaat als één van de Beste van Nederland.
https://www.debruijnwijnkopers.nl/magazine/Historie.html

Marilou Nillesen zei op 3 januari 2020 om 21:58 uur

Ah, dank voor deze correctie, Arno. We gaan ernaar kijken!

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.