Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

De Sint-Willibrorduskerk in Hooge Zwaluwe

RK kerken

De Willibrordusparochie in Hooge Zwaluwe is relatief jong. Eeuwenlang gingen katholieken uit dit dorp in Lage Zwaluwe naar de kerk. Pas in 1865 kwam er voor het eerst een katholieke kerk in Hooge Zwaluwe. Twee jaar later kreeg deze de status van parochiekerk.

Foto: BHIC, Collectie Provincie Noord-Brabant
Bron: BHIC, Collectie Provincie Noord-Brabant

Wellicht was er geen geld om een echte architect aan te trekken, want de naam van de ontwerper van de kerk is onbekend zodat men vermoedt dat een plaatselijke timmerman of aannemer voor het bouwplan verantwoordelijk is. Maar de man wist wel wat hij deed: de kerk is een bijzonder voorbeeld van vroege neogotiek en tegenwoordig een rijksmonument.

Dankzij de kerk werden de katholieken ineens zichtbaar in het dorp, dat tot dan toe door de protestanten werd gedomineerd. De katholieke kerk en de bijbehorende pastorie en het kerkhof, die in het zuiden van het dorp lagen, werden als het ware de roomse pendant van de protestantse kerk en het gemeentehuis in het noordelijk deel. De grens werd gevormd door de spoorlijn ’s-Hertogenbosch-Lage Zwaluwe.

De Willibrorduskerk werd ook nog bedevaartsoord. Direct na de inwijding van de kerk werd er een relikwie van de H. Gerlachus geplaatst. Vooral boeren uit de omgeving kwamen hiernaartoe om bescherming tegen ziekten van het vee af te smeken. Deze devotie verdween rond 1960 en het beeld van de H. Gerlachus dat tientallen jaren in de kerk had gestaan, verdween ook – gelukkig naar het Breda’s Museum en niet naar een rommelmarkt, zoals vele andere beelden in die tijd.

In 2013 werd de kerk aan de katholieke eredienst onttrokken.

Op de foto hieronder staat de priester W.A. (Willem) Schakenraad, die in 1950 op vijftigjarige leeftijd in de parochie St. Willibrordus werd ingehaald. Uit de Piusalmanak blijkt dat zijn parochie midden jaren vijftig uit zo'n 800 katholieke inwoners bestond.

Over Schakenraad en de andere geestelijken van de Sint Willibrordus en de Vijf Heiligenparochie weet jij vast nog wel het een en ander te vertellen. Deel je herinneringen met ons, door hieronder een reactie achter te laten. We zijn benieuwd!

Preekstoel (foto: BHIC, Collectie Provincie Noord-Brabant)
Preekstoel. Bron: BHIC, Collectie Provincie Noord-Brabant
Pastoor W.A. (Willem) Schakenraad (Bron: © Heemkundevereniging Op die Dunghen)
Pastoor W.A. Schakenraad. Foto: © Heemkundevereniging Op die Dunghen
14

Reacties (14)

Jim brom zei op 4 februari 2015 om 21:34 uur

En nu? Wijkcentrum,? Klaverjassen? Bingo?

Marilou Nillesen zei op 5 februari 2015 om 09:12 uur

Volgens de informatie van ReliWiki zou er een restaurant in moeten komen, Jim. http://www.reliwiki.nl/index.php?title=Hooge_Zwaluwe%2C_Kerkdijk_1_-_Wi…. Maar wellicht dat mensen uit Hooge Zwaluwe dit kunnen bevestigen?

Dieuwke zei op 5 februari 2015 om 15:32 uur

Klopt inderdaad. Mijn man en ik zijn nu aan het restaureren en verbouwen tot horecagelegenheid. Streven is openen rond sept-15. Zie www.restaurantonzekerk.nl

Marilou Nillesen zei op 5 februari 2015 om 15:46 uur

Ah dank voor je reactie Dieuwke, dan zijn we weer helemaal bij... En veel succes met jullie restaurant!

Dieuwke zei op 5 februari 2015 om 15:50 uur

Dank je wel Marilou

Sophia zei op 16 maart 2015 om 11:40 uur

Wat super leuk....wij willen graag in Hooge Zwaluwe komen wonen en zijn druk doende als het zover is en jullie restaurant is klaar komen we zeker een hapje en een drankje doen. Mochten jullie hulp nodig hebben....

Rini de Groot zei op 5 november 2018 om 20:54 uur

Op zondag 9 september jl. werd in Eerde Pastoor Willenborg en Bernard van Dam herdacht, daarvoor was ik die dag afgereisd. Voor de sprekers was ook Prof. Gerard Rooijakkers uitgenodigd en sprak, uniek, vanaf de Preekstoel de volle kerk toe. Brabants Dagblad schreef een 'historische Hoogmis.'
Daarbij heb ik enorm genoten van de woorden die Gerard sprak over het leven van Bernard. Zeker nu ik regelmatig pentekeningen gebruik maak bij m'n verhalen van Bernard om het verhaal te verduidelijken.

Lisette Kuijper zei op 7 november 2018 om 14:09 uur

Wat interessant, Rini en mooi dat de kerk volgestroomd was voor deze herdenking!

Rini de Groot. zei op 30 augustus 2020 om 22:23 uur

Onlangs bezocht ik de Parochiekerk van Hilvarenbeek en ontdekte op de rand van de Preekstoel een zandloper. Natuurlijk waren tijdens de predicatie ok de ogen van kerkgangers gericht op de glazen koker.

Rini de Groot. zei op 30 augustus 2020 om 22:35 uur

Als kind bezochten we op zondagmiddag de kapel van de Auw Nonne in ons dorp Uden voor het Lof, behalve in de Octobermaand. In deze maand werd op een langzame trend vanaf het boven ons hoofd bevindend koor, door een Non het rozenhoedje gebeden. We vroegen ons af hoe de Preekstoel beklommen werd deze was vast tegen de muur geplaatst. Later werd ons verteld dat deze bestegen werd vanuit de Sacristie.

Pierre Gruca zei op 18 juli 2022 om 08:08 uur

Over de Willibrorduskerk van Hooge Zwaluwe nog het volgende:
Deze kerk is in 2013 aan de eredienst onttrokken, maar Julien Mariman en Pierre Gruca hebben de geschiedenis van deze kerk weer eens onder de lamp gehouden bij het ordenen van het parochiearchief en daar is een boekje uitgerold:
Een kerkboek uit Hooge Zwaluwe, H. Willibrordusparochie 1865-2013.
Op zondag 24 juli zal om 10.30 uur de presentatie van dat boek plaatsvinden in de voormalige kerk, nu restaurant 'Onze Kerk' , aan de Kerkdijk te Hooge Zwaluwe.
Het boekje telt 108 bladzijdes en is een uitgave van de Vijf Heiligen Parochie, tot stand gekomen met een donatie van Stichting Heldens de Laat.

Thijs de Leeuw zei op 25 juli 2022 om 12:46 uur

Bedankt Pierre voor deze aanvullende informatie over de kerk en de literatuurtip! Is er nog een website waarnaar we kunnen verwijzen, waar deze uitgave kan worden besteld? T.z.t. zou hier een link kunnen worden geplaatst.

Pierre Gruca zei op 18 september 2023 om 05:02 uur

Er zijn van 'Een kerkboek uit Hooge Zwaluwe, H. Willibrordusparochie 1865-2013' nog enkele exemplaren te verkrijgen à 5 euro , voor meer informatie info@naardekerk.nl

Thijs de Leeuw zei op 26 september 2023 om 14:33 uur

Ah, da's fijn! Dank voor de info Pierre, dan kunnen bezoekers het boek zo direct online bestellen.

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.