Wat rest is de herinnering en een naam.
Het was pastoor Lambertus Hermans die in 1899 het initiatief nam tot de stichting van een Liefdesgesticht. Hij nam daarvoor de architect in de arm die net de kerk had gebouwd, C. Fransen uit Roermond. In 1904 kon aannemer Christ van Apperen uit Posterholt aan de Beerseweg aan de slag met de bouw van het klooster.
De bouwkosten, geraamd op ƒ 30.000,-, werden gedekt uit een subsidie van ƒ 20.000,- van de gemeente en uit particuliere giften. De pastoor droeg zelf ook in ruime mate bij. De Schijndelse Zusters van Liefde begonnen met het gasthuis en de bewaarschool voor meisjes.
Eind 1905 namen de zusters ook de school in gebruik. Ongeveer tien jaar daarna kwam er een derde klaslokaal bij. In de volgende jaren werden ook het gasthuis en de bewaarschool verbouwd. De Zusters, die het gebouw tot dan toe gehuurd hadden, kochten het in 1930.
Het voldeed namelijk niet meer aan de eisen van de tijd, en de Zusters hadden nieuwbouwplannen, die ze ook voortvarend uitvoerden. Architect Vervest ontwierp de nieuwbouw en op 20 oktober legde pastoor Pompe de eerste steen. Hij zegende het nieuwe gasthuis en de nieuwe kapel in mei 1931 in. Het jaar daarop begon ook de volledige nieuwbouw van de meisjesschool.
Na het vertrek van de zusters in 1976 ontwikkelde zich in de gemeenteraad een langdurig debat over wat er met dit gebouw moet gebeuren. In 1979 kantelde die discussie plotseling: van een "karakteristiek pand voor Haps" werd het een "blok aan het been", zoals een raadslid het uitdrukte.
Burgemeester en wethouders spreken het op dat monent ook voor de eerste keer hardop uit: het klooster moet tegen de grond. De vrijkomende ruimte moet gebruikt worden om er een sporthal, een bejaardensoos en een bibliotheek neer te zetten. Dat is niet in het oude klooster te realiseren, is de veronderstelling. In 1982 was het dan zover: binnen een maand en voor het luttele bedrag van een kleine ƒ 5.000,- ging het markante gebouw tegen de vlakte.
Toch is de herinnering aan de Zusters niet helemaal verdwenen. Bij de opening in 1984 kreeg de sporthal de naam De Stappert, naar de laatste moeder-overste van het klooster, zuster Marie Helene Verstappen.
Reactie toevoegen