Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

De Mariakerk in Princenhage

RK kerken

In de jaren 1930 waren aan de oostkant van Princenhage voldoende woningen gebouwd om de stichting van een nieuwe parochie te rechtvaardigen. De kerk kwam in de Oranjeboomstraat, vlakbij de Turfvaart.

Foto: BHIC, Collectie Provincie Noord-Brabant Architect J. van Groenendael ontwierp de kerk, die in 1935 werd gewijd. Iets meer dan een halve eeuw heeft het gebouw gefunctioneerd. In 1990 werd de kerk aan de eredienst onttrokken en vervolgens gesloopt.

Wat overblijft zijn de herinneringen aan het leven in de parochie en natuurlijk aan de pastoors en kapelaans uit de jaren van het rijke roomse leven.

Pastoor J.C. Dekkers bijvoorbeeld ging in 1933 aan de slag in de parochie en bestierde deze tot in de vroege jaren zestig. Zijn kapelaans in die jaren van wederopbouw waren J.J. van Tilburg, W.F.A.M. Maas en A.H.J. Grooten. In 1963 werd pastoor C.C.M. Ligtenberg ingehaald.

 

Pastoor Dekkers Pastoor Ligtenberg
Pastoor J.C. Dekkers (foto: coll. Katholiek Documentatie Centrum, nr. AFBK-2a12439)

Pastoor C.C.M. Ligtenberg (foto: coll. Katholiek Documentatie Centrum, nr. AFBK-3a1855)

 

8

Reacties (8)

Frans Langen zei op 5 mei 2015 om 12:21 uur

Deze kerk aan de Oranjeboomstraat heette Onbevlekte Ontvangenis van de H. Maagd Maria. Pastoor Dekkers was er bouwpastoor en bleef er tot aan zijn dood in 1962 pastoor

Mariët Bruggeman zei op 7 mei 2015 om 09:30 uur

Bedankt Frans, voor je aanvulling bij deze foto. Heb je misschien zélf ook nog herinneringen aan deze kerk? Kwam je er vaak of woonde je er vlakbij?

Frans Langen zei op 7 mei 2015 om 13:24 uur

Ton Frijters haalt herinneringen op over deze kerk. Zie daarvoor:
http://www.breda-en-alles-daaromheen.nl/de-wijding-van-het-doopwater.htm
http://www.breda-en-alles-daaromheen.nl/de-pastorie-en-zijn-bewoners.htm

Mevrouw Hagenaars vertelt over de oprichting van het dameskoor:
http://www.heuvelverhalen.nl/kerkkoor.html

Mariët Bruggeman zei op 7 mei 2015 om 14:26 uur

Wat mooi dat we nu ook links naar de verhalen van Ton Frijters bij deze foto kunnen zetten en ook het verhaal over het kerkkoor in Avondrood is geweldig om te lezen; Bedankt Frans!

peter van langerak zei op 24 april 2017 om 16:01 uur

Ik ben hier misdienaar geweest in mijn jonge jaren. Dit was meer de wens van mijn ouders eigenlijk. Samen met een vriendje werden we "opgeleid " als misdienaar. We waren een jaar of acht, speels en niet erg serieus. Zaten we daar op onze knietjes tegen zijn rug aan te kijken en rare bekken te trekken...giechelen, lachen..je kent dat wel. Kapelaan Nooijens was al snel bij deze oefenmis het helemaal beu en stuurde ons boos weg. Hij legde contact met onze ouders en toen begonnen onze "carriere "als dienaar alsnog aan het altaar. Wij deden meestal de hoogmis op zondag en hoopten op dat een van de kapelaans voorging en niet op Pastoor Ligtenberg, want die vonden wij nogal nukkig. Pastoorke Dekkers heb ik in de hoedanigheid van misdienaar nooit meegemaakt. Ik herinner me wel dat hij een keer ontplofte vanaf de preekstoel omdat achterin de kerk gekaart werd. Hij sloeg de preekstoel bijna door midden. Kapelaan Peeters herinner ik me nog...ik heb er nog een foto van. Hij overleed plotseling. Kapelaan Hecke had ik veel mee te doen, die man die stotterde nogal en dat was best zielig eigenlijk. Naast de kerk stond gemeenschapshuis de Kleiberg, waar mijn vader secretaris van was. Zodoende kwam ik heel veel daar en genoot van alle activiteiten aldaar....film, mueaziek, toneel, ballet, etc Ik was daarbij meer op mijn plek dan in de kerk haha

Rini. zei op 24 april 2017 om 20:57 uur

Ton,
wat heb ik zitten schateren bij je verhalen.
Ik ben geen missdienaar geweest, en moet de schrijfstof elders opdoen.
Zoals ook voor het verhaal, van een wierookvat dat ik pas
bezit,wat zou ik dat vat stiekem met korrels gevuld hebben.
Ik zag einde jaren veertig een Rector opgebaard in de kapel van de Auw Nónnen (Birgittinessen) in Uden, met in z,n handen een wassen kelk.
Enkele jaren geleden bezocht ik een kennis, geen katholiek,
lag thuis opgebaard in z,n tuin gereedschapkist,
compleet met de scharnieren en stofwebben.
Met lege handen een eindje van elkaar, later vond iemand dat zo,n rare houding en werd er een appel tussen gestopt.

Toos van Gils zei op 25 juni 2020 om 12:35 uur

Heeft er iemand nog een afbeelding van de Lourdes grot achter de kerk van de Oranjeboomstraat 194

Marilou Nillesen zei op 30 juni 2020 om 09:29 uur

Hallo Toos, bedankt voor je berichtje. Zelf hebben we die niet in huis maar mogelijk kan iemand die dit leest je hier aan helpen?

Over Lourdesgrotten hebben we een speciale themakaart. Als je meer wil weten, klik dan hier: https://wierookwijwaterenworstenbrood.nl/ontdekken/ons-brabant/lourdesg…

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.