Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

De Sint-Petruskerk in Boxtel

RK kerken

In de Petruskerk te Boxtel gebeurde in 1380 een bloedwonder: de witte wijn die de priester tijdens de mis gebruikte, veranderde in bloed. Nog elk jaar wordt dit met de H. Bloedprocessie herdacht.

De H. Bloedprocessie in 1955 (foto: BHIC, Collectie Fotopersbureau Het Zuiden)Het wonder voltrok zich overigens niet in de kerk zoals we die nu zien. Al snel na het bekend worden van het bloedwonder kwamen er zo veel pelgrims naar Boxtel dat de kerk te klein werd. Eerst werd de oude kerk uitgebreid en in de vijftiende en zestiende eeuw werd deze vervangen door de huidige kerk.

Overigens is er de laatste tweehonderd jaar wel veel aan verbouwd. In 1648 kwam de kerk namelijk in handen van de protestanten en die hadden geen geld om het gebouw te onderhouden. Gevolg was dat de kerk rond 1800 grotendeels was ingestort. De katholieken twijfelden wat ze zouden doen met het gebouw dat ze nu terug hadden gekregen.

Foto: BHIC / Henk Buijks, 2012Tot 1827 bleven de katholieken hun oude schuurkerk gebruiken. Pas in 1823 viel het besluit om de kerk toch maar te restaureren. Zo heeft Boxtel nu gelukkig nog steeds een monumentale laatgotische kruisbasiliek. Eveneens monumentaal zijn de oude zerken op het kerkhof en de muur rond het kerkhof, compleet met de varens die erop groeien.

In oktober 2011 werd de Petruskerk verheven tot basiliek. Het is de 23e kerk in Nederland, die deze eretitel mag voeren.

Reageer hieronder en deel je herinneringen aan de kerk, het leven in de parochie en de geestelijken van vroeger. Zoals aan pastoor M.J.P. van Besouw en zijn kapelaans Th.J.M. Pirenne en P.C.M. Rijken. En wie herinnert zich pastoor M.N.P. Bertens nog? Hij was in de jaren zestig het gezicht van de Sint-Petruskerk.

Pastoor Van Besouw
Het 5-jarig priesterfeest van pastoor Van Besouw, 15 juni 1947 (Foto: Fotopersbureau Het Zuiden, bron: collectie BHIC)
Pastoor Bertens
Een kop koffie en een sigaar worden genuttigd na de officiële opening van nieuwe politiebureau aan de Markt; v.l.n.r. de heren Neuteboom, Wouters (korpschef), pastoor Bertens, adjudant Kools; de heren Biere en Zink, 2 april 1968. (Bron: collectie BHIC, nr. 1901-007759)

Met deze mooie aanvullingen van Henk van der Donk:

Bij pastoor Van Besouw heb ik nog mijn communie gedaan. De communieplaat, met handtekening van pastoor Van Besouw die ik toen kreeg, heb ik na 64 jaar nog steeds in mijn bezit. 

Ik heb deze plaat in mijn fotoalbum van mijn jeugd geplakt, zodoende is hij bewaard gebleven. Ik zat toen in kindertehuis ’t Zonneke en wij deden met vijven onze communie. Voor het bruidje zit ik. Ik ken nog maar twee namen, dat zijn Toontje Visser (staat achter mij en naast het bruidje)  en Corrie Verhagen als bruidje.

(met veel dank, Henk!)

15

Reacties (15)

Gerard H.A.A. de Bie zei op 17 mei 2015 om 15:25 uur

"De Katholieke Illustratie" 1923 - 1924 weidt op bladz. 468 'n heel blad met 9 foto's aan dit fenomeen onder de titel : "De H. Bloeddoek te Boxtel feestelijk ontvangen.

Mariët Bruggeman zei op 20 mei 2015 om 15:27 uur

Bedankt Gerard, voor je tip over de Katholieke Illustratie. Maar wist je dat ook onze website veel foto's bevat van de bloedprocessie in Boxtel?

Henk van der Donk zei op 31 augustus 2018 om 16:11 uur

In 1956, toen ik samen met mijn broertje in het kindertehuis 't Zonneke zat, ben ik met mijn moeder naar de bloedprocessie geweest, dat heeft op mij zo'n geweldige indruk gemaakt, dat ik er nog vaak aan denk.

Gerard H.A.A. de Bie zei op 31 augustus 2018 om 16:30 uur

Ah mooi, Henk van der Donk, dan zit er een leuk 'kort filmpje' in je hoofd wat je met regelmaat afdraait. Misschien een uitdaging om dat 'kort filmpje' eens op deze site uit te tikken zodat wij ook kunnen mee zwijmen in de 50ties ! ;o)

Jan Lange zei op 1 april 2020 om 13:05 uur

Pastoors Boxtel:
1485-92 meester Hendrik Lottems, priester en pastoor van Boxtel
1471 heer Hendrik, natuurlijke zoon van wijlen Jacob, pastoor van Boxtel,

Henk van der Donk zei op 1 april 2020 om 16:43 uur

Bij pastoor Van Besouw heb ik nog mijn communie gedaan. De communieplaat, met handtekening van pastoor Van Besouw die ik toen kreeg, heb ik na 64 jaar nog steeds in mijn bezit.

Marilou Nillesen zei op 2 april 2020 om 13:48 uur

Bedankt voor jullie toevoegingen, Jan en Henk. En Henk, je maakt ons wel nieuwsgierig... Zou je een afbeelding van deze communieplaat naar ons willen mailen ovv Sint-Petruskerk in Boxtel? Dan zetten we die er graag bij!

Marilou Nillesen zei op 2 april 2020 om 17:52 uur

Met veel dank voor de snelle toezending, Henk! Ik heb de mooie plaat en de foto erbij gezet, wat een waardevolle aanvulling.

Frans Hurks zei op 14 oktober 2020 om 17:53 uur

Bent u in het bezit van anekdotes van/over kapelaan Pirenne, als kapelaan in Boxtel? Ik ben momenteel doende met een verhaal over hem te schrijven.

Marilou Nillesen zei op 15 oktober 2020 om 08:44 uur

Hallo Frans, wat een goed idee om een verhaal over deze bijzondere man vast te leggen! We hebben wel wat verhalen waarin hij voorkomt of wordt genoemd, die vind je hier:

https://www.bhic.nl/page/25/keywords=+Pirenne,pastoor/order=latest

Maar echte anekdotes over hem ontbreken daarin, lijkt me zo. Mogelijk zijn er mensen die je bericht hier lezen en alsnog deze verhalen over hem vertellen? Daar zouden we heel blij mee zijn. We wachten af...

Friso van Dooren zei op 31 mei 2022 om 11:34 uur

Ik ben al een hele tijd op zoek naar de weg die kapelaan Rooimans is gegaan nadat hij uit Boxtel is vertrokken. Hij wordt in uw artikel overigens niet genoemd maar hij was naast kapelaan in de Petrusparochie ook aalmoezenier van de verkennerij en ging regelmatig mee op zomerkamp. Wat veel mensen misschien niet weten is dat Rooimans ook een filmamateur was. Voor die tijd heel bijzonder. Zo heeft hij in de zomer van 1957 op een kamp in Ethe (Ardennen) een leuk zwartwit filmpje gemaakt dst hij op ouderavonden vertoonde. Ik ben al enige tijd op zoek naar dat filmje omdat ik het wil digitaliseren, echter tot nu toe zonder resultaat. Weet u misschien waar kapelaan Rooimans destijds is gebleven of mogelijk ergens pastoor is geworden?

Norah zei op 31 mei 2022 om 12:19 uur

Dag Friso,

https://www.heemkundekringdevonder.nl/bewoningsgeschiedenis/Heusden/Vor…

Gerardus Petrus Franciscus Rooijmans werd in Budel in 1925 geboren, en overleed te Moergestel 17/1 2010.
Hij was in Boxtel kapelaan van 1955 tot 1959.
Mvg.

Norah zei op 31 mei 2022 om 12:30 uur

Wanneer je -Rooijmans Moergestel- online invoert, dan zie je via "Mensenlinq" zijn overlijdensbericht. Hierin staat ook een correspondentieadres vermeld.
Alleen het is wel al 12 jaar geleden.
Mvg.

Gerard H.A.A. de Bie zei op 31 mei 2022 om 13:23 uur

Norah je link geeft "Deze site is niet bereikbaar" aan.

Marilou Nillesen zei op 1 juni 2022 om 08:28 uur

Bedankt voor je oplettendheid, Gerard, ik heb de link van Norah ververst - volgens mij werkt ie zo weer.

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.