Het wonder voltrok zich overigens niet in de kerk zoals we die nu zien. Al snel na het bekend worden van het bloedwonder kwamen er zo veel pelgrims naar Boxtel dat de kerk te klein werd. Eerst werd de oude kerk uitgebreid en in de vijftiende en zestiende eeuw werd deze vervangen door de huidige kerk.
Overigens is er de laatste tweehonderd jaar wel veel aan verbouwd. In 1648 kwam de kerk namelijk in handen van de protestanten en die hadden geen geld om het gebouw te onderhouden. Gevolg was dat de kerk rond 1800 grotendeels was ingestort. De katholieken twijfelden wat ze zouden doen met het gebouw dat ze nu terug hadden gekregen.
Tot 1827 bleven de katholieken hun oude schuurkerk gebruiken. Pas in 1823 viel het besluit om de kerk toch maar te restaureren. Zo heeft Boxtel nu gelukkig nog steeds een monumentale laatgotische kruisbasiliek. Eveneens monumentaal zijn de oude zerken op het kerkhof en de muur rond het kerkhof, compleet met de varens die erop groeien.
In oktober 2011 werd de Petruskerk verheven tot basiliek. Het is de 23e kerk in Nederland, die deze eretitel mag voeren.
Reageer hieronder en deel je herinneringen aan de kerk, het leven in de parochie en de geestelijken van vroeger. Zoals aan pastoor M.J.P. van Besouw en zijn kapelaans Th.J.M. Pirenne en P.C.M. Rijken. En wie herinnert zich pastoor M.N.P. Bertens nog? Hij was in de jaren zestig het gezicht van de Sint-Petruskerk.
Met deze mooie aanvullingen van Henk van der Donk:
Bij pastoor Van Besouw heb ik nog mijn communie gedaan. De communieplaat, met handtekening van pastoor Van Besouw die ik toen kreeg, heb ik na 64 jaar nog steeds in mijn bezit.
Ik heb deze plaat in mijn fotoalbum van mijn jeugd geplakt, zodoende is hij bewaard gebleven. Ik zat toen in kindertehuis ’t Zonneke en wij deden met vijven onze communie. Voor het bruidje zit ik. Ik ken nog maar twee namen, dat zijn Toontje Visser (staat achter mij en naast het bruidje) en Corrie Verhagen als bruidje.
(met veel dank, Henk!)
Reactie toevoegen