In de tijd dat de Boekelse Peel werd ontgonnen, was Jozef de Raad pastoor van Boekel. De naam Sint-Jozefpeel voor het nieuwe dorp had dus zeker niet alleen te maken met een speciale devotie voor de vader van Jezus.
Op verzoek van de PTT, die verwarring met andere plaatsen vreesde, werd in 1936 het dorp omgedoopt in Venhorst. De kerk bleef natuurlijk Sint-Jozefkerk heten, tot op de dag van vandaag.
Wat kun jij ons nog vertellen over al die 'mannen Gods' die het vroeger voor het zeggen hadden in de parochie? Want de kerk was dan wel het middelpunt van het roomse leven, als gelovige had je natuurlijk te maken met meneer pastoor.
In Venhorst had je vroeger bijvoorbeeld pastoor Thomassen. Een jaar nadat de bouw van de kerk was voltooid, in 1935, ging hij in de parochie aan de slag. Thomassen was toen 35 jaar, wat tamelijk jong was voor een priester om zijn eerste parochie toegewezen te krijgen. Aan de andere kant waren pastoors van nieuw gestichte parochies, zogeheten 'bouwpastoors', wel vaker van een wat jongere leeftijd.
Op de foto zien we pastoor Thomassen tijdens een wel heel bijzondere gelegenheid: Venhorst kreeg electriciteit. Om dat keerpunt op symbolische wijze te onderstrepen werd de geestelijke uitgenodigd om, onder het toeziend oog van burgemeester Schafrat, een petroleumlamp uit te blazen. Weet jij wanneer deze foto werd genomen?
Ook in de jaren zestig nog verzorgde Thomassen in Venhorst trouwens nog de H. Mis. Dus een goede kans dat jij over hem, misschien ook over andere geestelijken van vroeger, een verhaal of twee te vertellen hebt. Reageren kan hieronder!
Reactie toevoegen