Dit bedehuis zou blijven bestaan tot 1842. De oude toren bleef aanvankelijk gespaard voor sloop, maar in 1889 sloeg de bliksem in en twee jaar later moest toch nog besloten worden om haar af te breken. Alleen de straatnamen Kerkweg en Oude Torenweg herinneren nog aan de middeleeuwse kerk.
Omdat het dorp Nistelrode zich geleidelijk in westelijke richting had verplaatst, naar het buurtschap Laar, was daar in 1430 de Antoniuskapel gesticht. Deze werd In 1648 door het Staatse gezag in beslag genomen en ging daarna dienst doen als school en raadhuis.
Toen de katholieken in 1799 hun kerken terugkregen, werd de Lambertuskerk op Kleinwijk weer de parochiekerk. Dat duurde tot 1842 toen de kapel aan het Laar plaats had gemaakt voor de huidige Lambertuskerk.
In de jaren 1920 werd de kerk vergroot en in de jaren zestig waren er plannen om haar te vervangen door nieuwbouw. Dat ging niet door, omdat de kerk inmiddels tot rijksmonument was verklaard. De sloper moest zich beperken tot de gedeeltes die er later aangebouwd waren. Nistelrode heeft zodoende een waterstaatskerk die — aan de buitenkant — vrijwel in originele staat is.
Tot zover “de stenen”. De bezieling van een parochie moet natuurlijk komen van de pastoor en zijn kapelaans. Wie herinnert zich nog pastoor Groenen en zijn kapelaan J.C.O. van de Sande uit de jaren vijftig? Of denk aan pastoor Harry Eijgenraam, die in 1961 de parochie onder zijn hoede kreeg. Ook over hem weet je vast nog wel een anekdote of twee te vertellen. Deel ze met ons hieronder!
Groep bestuur boterfabriek Door Eendracht Sterk, 1951. In het midden pastoor Groenen. De mijnheer tweede links naast de pastoor is de toenmalig directeur J. Terwisscha van Scheltinga. De mijnheer geheer rechts is Kemps. Weet iemand wie de anderen zijn? rechts van pastoor Groenen Janus van den Hoogen (BHIC, 1656-000117, fotograaf onbekend)
Opening van 'De Nistel' (1 november 1975), een vakantiehuis voor geestelijk gehandicapten. Rechts Dokter van Swelm, ex legerofficier en directeur van de GGD te Oss. Hij was voorzitter van de Nistel. Op de achtergrond pastoor Harry Eijgenraam. (BHIC, 1685-027796, foto: Paul van der Werff, collectie gemeente Oss/Stadsarchief Oss)
Reactie toevoegen