Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

De Lambertuskerk in Nistelrode

RK kerken

De geschiedenis van het christendom in Nistelrode gaat waarschijnlijk terug tot de zevende eeuw, toen bisschop Lambertus in de Lage Landen het geloof verspreidde. In ieder geval was er rond 1290 in het buurtschap Kleinwijk al een kerk die was toegewijd aan deze heilige.

Dit bedehuis zou blijven bestaan tot 1842. De oude toren bleef aanvankelijk gespaard voor sloop, maar in 1889 sloeg de bliksem in en twee jaar later moest toch nog besloten worden om haar af te breken. Alleen de straatnamen Kerkweg en Oude Torenweg herinneren nog aan de middeleeuwse kerk.

Foto: BHIC / Henk Buijks, 2012Omdat het dorp Nistelrode zich geleidelijk in westelijke richting had verplaatst, naar het buurtschap Laar, was daar in 1430 de Antoniuskapel gesticht. Deze werd In 1648 door het Staatse gezag in beslag genomen en ging daarna dienst doen als school en raadhuis.

Toen de katholieken in 1799 hun kerken terugkregen, werd de Lambertuskerk op Kleinwijk weer de parochiekerk. Dat duurde tot 1842 toen de kapel aan het Laar plaats had gemaakt voor de huidige Lambertuskerk.

In de jaren 1920 werd de kerk vergroot en in de jaren zestig waren er plannen om haar te vervangen door nieuwbouw. Dat ging niet door, omdat de kerk inmiddels tot rijksmonument was verklaard. De sloper moest zich beperken tot de gedeeltes die er later aangebouwd waren. Nistelrode heeft zodoende een waterstaatskerk die — aan de buitenkant — vrijwel in originele staat is.

Tot zover “de stenen”. De bezieling van een parochie moet natuurlijk komen van de pastoor en zijn kapelaans. Wie herinnert zich nog pastoor Groenen en zijn kapelaan J.C.O. van de Sande uit de jaren vijftig? Of denk aan pastoor Harry Eijgenraam, die in 1961 de parochie onder zijn hoede kreeg. Ook over hem weet je vast nog wel een anekdote of twee te vertellen. Deel ze met ons hieronder!

Pastoor Groenen  

Groep bestuur boterfabriek Door Eendracht Sterk, 1951. In het midden pastoor Groenen. De mijnheer tweede links naast de pastoor is de toenmalig directeur J. Terwisscha van Scheltinga. De mijnheer geheer rechts is Kemps. Weet iemand wie de anderen zijn? rechts van pastoor Groenen Janus van den Hoogen (BHIC, 1656-000117, fotograaf onbekend)

 

Pastoor Eijgenraam  

Opening van 'De Nistel' (1 november 1975), een vakantiehuis voor geestelijk gehandicapten. Rechts Dokter van Swelm, ex legerofficier en directeur van de GGD te Oss. Hij was voorzitter van de Nistel. Op de achtergrond pastoor Harry Eijgenraam. (BHIC, 1685-027796, foto: Paul van der Werff, collectie gemeente Oss/Stadsarchief Oss)

 

4

Reacties (4)

Robert Kuijpers zei op 22 januari 2015 om 12:38 uur

Ik weet nog dat het orgel veel indruk op me maakte (niet het huidige orgel). Ondanks het feit dat op orgelsite Brabant vermeld wordt dat het geluid niet perfect zou zijn vond ik het toch goed. Ik geloof dat Mark van Platen zo nu en dan orgel speelde. Ik heb er m'n communie nog gedaan. Daar ging een hele training aan vooraf. De kapelaan kwam naar school en we moesten regelmatig naar de kerk om te oefenen. Heb nog een kleurenfoto van de kerk klaar voor de communie. Uiteraard ging het met enkele kinderen, mijzelf inbegrepen, toch niet 100% perfect... Ik ben ook gedoopt in deze kerk, door een pater.

Jan van der Avoort zei op 1 november 2016 om 15:40 uur

Hallo Robert, het klopt dat 2e orgel in de Kerk niet zo best klonk, maar dat is nu onder Pastoor Frits Ouwens weer in orde gebracht en klink weer als de beste.
Verder ben ik op zoek naar wat oude Orgel pijpen van het 1e Orgel die ooit eens op het Plein in Nistelrode zijn verkocht.
Ik wil er iets van maken voor het Gilde, daar dit Orgel ooit is betaald van het Konings Zilver van de toen slapende gaande Gildens St. Antonius Abt en St. Catharina te Nistelrode.
Dus diegene die nog wat oude Orgelpijpen heeft van dat Orgel kan bij mij terecht. Jan van der Avoort te Nistelrode.

j. terwisscha van scheltinga zei op 30 januari 2019 om 14:33 uur

groep boterbestuur boterfabriek nistelrode:
de mijnheer, tweede van links naast pastoor groenen is de toenmalige direkteur,
J.Terwisscha van Scheltinga, en de mijnheer geheel rechts is Kemps.

Hilde Jansma zei op 31 januari 2019 om 08:54 uur

Dankjewel voor het identificeren van enkele mensen op die foto. Ik zal de namen in het onderschrift erbij zetten.

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.