Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Sint-Vincentiusgesticht in Berlicum

Kloosters

Op 30 mei 1859 betrokken de Zusters van J.M.J. een klooster waar ze niet alleen onderwijs gaven, maar ook ‘kostjuffrouwen’ gingen verzorgen. Dit was een nieuwe taak voor de congregatie.

Foto: collectie BHIC
Foto: collectie BHIC fotonummer 1909-000305

Pastoor Van den Brand uit Vlijmen had zich sterk gemaakt voor deze vestiging en pastoor Van Gerwen, een norbertijn, had voor meubels gezorgd. Godefridus en Theodora van Aanschoot, eigenaren van het landgoed De Wamberg, hadden de bouw van het klooster met een vorstelijke gift mogelijk gemaakt.

Het oude gebouw lag naast de kerk van de norbertijnen. In 1870 werd het huis met een lange vleugel aan de Kerkwijk uitgebreid. Na de overdracht door het kerkbestuur aan de congregatie in 1930, werden de gebouwen grondig verbeterd en vernieuwd.

In 1932 bouwde architect J. Tibosch uit Berlicum naast het klooster een meisjesschool en kwam tevens ruimte vrij om ook de woonvertrekken van de zusters en bejaarden te verbeteren.

De scholen werden in 1968 overgedragen aan een lekenschoolbestuur, een jaar later richtte men de Stichting Bejaardencentrum Berlicum op en in 1973 ging het gesticht over in een burgerlijke stichting.

Foto: collectie Zusters van J.M.J.
Foto: collectie Zusters van J.M.J. (Erfgoedcentrum Ned. Kloosterleven)

Na geleidelijk vertrek van de zusters is het gebouw in 1975 gesloopt voor bejaardencentrum Berlerode, ontworpen door architectenbureau Tibosch-v.d. Heyden. De laatste zuster vertrok in 1977 toen het nieuwe gebouw klaar was.

Het klooster had een neogotische voorgevel. In stijl vertoont het overeenkomst met het Bossche redemptoristenklooster van A. van Veggel. Boven de ingang bevond zich in een muurnis het beeld van Vincentius. Links en rechts van het hoofdgebouw stond een naar voren uitspringende vleugel.

Bij de verbouwing van 1932 kreeg het huis een H-vormige plattegrond met speelplaats. Een smeedijzeren hek op een gemetseld muurtje scheidde de voortuin van de straat.

Weet je nog welke zusters er in Berlicum woonden? Heb je nog bij ze in de klas gezeten? Deel je herinneringen!

Bron: J. Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant, Alphen a/d Maas, 2010

 

16

Reacties (16)

Riky van Wijnen van Houtum zei op 23 augustus 2021 om 19:34 uur

Nou ik kan wel een paar zusters benoemen ik heb er n.l. gewerkt en ook les van gehad. N.L. Zuster Caspara 6e klas. ze.Benedict 2e klas zr. Rudolphine kleuterschool ze. Canisio handenarbeid zr. Geertruidiana 2e klas zr. Josephine in het klooster zr. Donatio kleuterklas zr. Theodorine 3e klas zr. Wilhelmina 6 klas invaller zr.Agnesita huishoudschool naai les. zr Petronella huishoudschool kook les zr. Maria in de keuken

Thijs de LeeuwBHIC zei op 24 augustus 2021 om 10:13 uur

Bedankt Riky voor deze mooie aanvulling, je hebt nog veel namen paraat. Als je nog meer wilt vertellen over deze zusters, de school en het klooster dan ben je welkom. Heb je zelf een goede tijd gehad bij de zusters als leerling? Nog bepaalde lessen die je nooit meer zal vergeten? Hartelijke groet,

Riky zei op 24 augustus 2021 om 18:00 uur

Even een kleine aanvulling op mijn vorige bericht vanuit het Vincentiushuis, op de benedenverdieping woonde particulieren een kan ik mij nog herinneren dat was Jufr. Bolwerk, en op de verdieping daarboven onder leiding van zuster Josina en zuster Petronella woonde daar Mevr. Bartman ene Jufr. Galema en de Heer van Nuland daarnaast Dhr. Suikers daarnaast Mevr. Lobach dan kwam Mejuffrouw Parmentier en daarnaast Marietje v. Veldhoven aan de andere kant van de gang huisde Mevr. Melis en nog een Herr waarvan de naam ik vergeten ben weet alleen dat hij altijd kamillethee dronk en beneden had je nog een aparte dames en heren afdeling

Riky zei op 24 augustus 2021 om 18:31 uur

Even een foutje herstellen het was niet zuster Petronella maar zuster Petrofina en de laatste Heer die ik was vergeten was Dhr. Ruisch

Thijs de LeeuwBHIC zei op 26 augustus 2021 om 11:00 uur

Dat is snel! Fijn dat je het eerdere bericht nog hebt aangevuld Riky. Als ik het zo lees, dan herinner jij je die periode op het St. Vincentius als de dag van gisteren. Als je trouwens nog foto's hebt uit deze tijd, van het Vincentiushuis, dan kun je deze sturen naar info@bhic.nl.

Riky zei op 26 augustus 2021 om 11:07 uur

Hoi Thijs heb nog klassenfoto’s en andere die ga ik zeker doorsturen heb deze site net pas ontdekt en vind het echt leuk, ik ga mijn best doe voor jullie.

Thijs de LeeuwBHIC zei op 29 augustus 2021 om 15:10 uur

Wat leuk dat je nog foto's uit deze tijd hebt, Riky, heel benieuwd! We zouden ze dan hier kunnen toevoegen aan je reactie, als je wilt.

Michel zei op 13 maart 2022 om 14:55 uur

De deuren van de voorkant van het klooster zijn indertijd door mijn schoonvader gekocht die er een garage van maakt, deze staat er nog steeds.

Thijs de LeeuwBHIC zei op 14 maart 2022 om 07:50 uur

Dank voor je bericht Michel en wat een bijzonder idee is dat geweest van je schoonvader. En mooi dat een stuk geschiedenis zo voortleeft in een heel andere bestemming.

José Naber-van Oers zei op 2 februari 2023 om 18:26 uur

Mijn tante zr Gertrudiana en voor ons tante Rie woonde en werkte in dit klooster. Één keer per jaar mocht er familie van haar op bezoek komen. Als ons gezin aan de beurt was, mijn moeder was haar zus, vond ik dat spannend. Wij belde aan en ging er een luikje van de deur open. De zr. die die dag voor de deur zorgde vroeg dan wat wij kwamen doen. Nou op visite bij onze tante. Wij werden dan binnen gelaten in een kamertje in het voorportiek. Mijn tante werd ingelicht en zij kwam ons dan halen en werden toegelaten in een ontvangst kamer. ‘S middags gingen wij dan via de achtertuin naar haar klas waar wij dan woordspelletjes gingen doen. Terug in het klooster mochten wij ook nog mee eten. De nonnen konden heel lekker koken en ik heb nog een geschreven recept van citroenpudding. Dit alles eind vijftiger en de zestiger jaren.

Riky zei op 4 februari 2023 om 22:15 uur

Goh wat leuk dat je een van de nonnen kent ik heb niet bij haar in de klas gezeten er waren toen 2 tweede klassen en ik zat bij zr. Benedict maar heb later wel met haar in de wandel club gelopen ik was leidster en zij ook, en heel wat later ben ik haar weer in Hedel tegen gekomen maar ze was toen in burger en woonde in een gewoon huis dus weet niet of ze is uitgetreden. Ik heb na mijn schooltijd ook nog in dat klooster gewerkt en de nonnetjes konden inderdaad goed koken.
Het was in die tijd echt een gezellige school ik zal eens kijken of ik nog foto’s van haar heb.

Thijs de LeeuwBHIC zei op 13 februari 2023 om 16:26 uur

Dank, José en Riky, voor jullie bijdragen. En mochten jullie hier foto's willen toevoegen, dan kan dat door ze te mailen naar info@bhic.nl o.v.v. St. Vincentiusgesticht in Berlicum. Dan voeg ik ze hier toe.

Riky zei op 1 augustus 2023 om 10:53 uur

Even een bericht voor José haar tante Rie Schavenmaker staat op foto nr. 01291 uiterst rechts

Johan Heijmans zei op 22 december 2023 om 15:24 uur

Ik ben op 28 februari in de strenge winter van 1947 daar geboren. Waarom weet ik niet. Wij woonden op een boerderij in Heesch- Vinkel, dus niet vlak bij de deur. Mijn vader had twee oudere zusters die non waren in de orde van J.M.J. Misschien is dat de reden geweest dat mijn moeder daar bevallen is (voorkeursbehandeling)

Norah zei op 22 december 2023 om 16:55 uur

Een bevalling is nooit te voorspellen of het moet een keizersnede zijn. Ik bemoei me er even mee;)
Ik denk eerder dat je ouders gewoon op bezoek waren, en dat je moeder (bijna) uitgeteld was.
De zomer van '47 was het andere uiterste...

Mark zei op 30 oktober 2024 om 20:27 uur

Op de geboortekaartjes van 2 van mijn nichten uit 1950 en 1952 werd aangegeven dat zij, en mogelijk dus ook de moeder, tijdelijk verbleven in het "Vincentius-Ziekenhuis" te Berlicum. Mogelijk was er in die tijd dus wel degelijk een specifieke voorziening voor (aanstaande) moeders en baby's na de geboorte. Zijn er mensen die hier mogelijk meer over weten?

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.