Wegens gebrek aan inkomsten konden de zusters zich echter niet handhaven en moesten ze vertrekken. Het bescheiden klooster is later afgebroken.
Het contact met de pastoor van Acht werd gelegd door zuster Romana, die in Huize Soeterbeeck in Nuenen verbleef. Ze kwam naar Acht om daar de wijkverpleging op zich te nemen. Nadat de congregatie besloten had hier een succursaalhuis te vestigen, betrokken de zusters het oude klooster op 11 maart van dat jaar.
Ze begonnen met kleuteronderwijs, basisonderwijs en wijkverpleging. In 1915 bouwde architect L. Kooken uit Eindhoven enkele nieuwe schoollokalen. In 1928 begonnen de zusters met het geven van naailessen.
De Franciscanessen uit Thuine hieven hun klooster in Acht op in augustus 1918. De Franciscanessen van Denekamp namen nu ook dit gebouw over.
Van 1920 tot 1980 hadden de zusters in het tehuis een internaat gevestigd voor kinderen, die bijzondere aandacht nodig hadden. Eind augustus 1935 kocht de congregatie het huis met bewaarschool, tuin en boomgaard van het kerkbestuur en besloot ze tot nieuwbouw om ook met de zorg voor ouderen te kunnen beginnen.
Op 31 mei 1936 werd de eerste steen gelegd voor het nieuwe Antoniushuis, ontworpen door architect Clemens Hardeman uit Oldenzaal. De kapel werd in 1937 ingezegend.
In 1976 overwoog men het Antoniushuis te sluiten of uit te breiden. Het besluit viel pas veel later: de zusters verlieten Acht op 8 oktober 1987, het jaar waarin de verbouwing van het huis met vijftig aanleunwoningen ernaast gereed kwam. Het huis werd in 1993 eigendom van de Stichting Woonvormen Noord-Deurningen en in gebruik genomen als centrum voor ouderen.
Bron: J. Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant, Alphen a/d Maas, 2010
Reactie toevoegen