Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Kleuterheil en Medisch Kindertehuis Godelieve in Goirle

Kloosters

Misschien ben je hier als kind geweest om aan te sterken en heb je daar nog herinneringen aan. Daar zijn wij benieuwd naar, want dit is wat wij weten van de zusters in Goirle.

Foto: BHIC, collectie Provincie Noord-Brabant

Dicht bij de grens met Tilburg in het gebied de Boschkens, kwam een aantal inrichtingen tot stand, die praktisch buiten de Goirlese samenleving stonden.

Aan de latere Dr. Keyzerlaan werd 7 mei 1933 de eerste steen gelegd van het tweede kleuterdagverblijf in Nederland, Kleuterheil.

Franciscanessen

Het verblijf werd 30 augustus 1933 geopend door de Tilburgse burgemeester Vonk de Both. Zieke en herstellende kinderen konden ‘in de bosrijke omgeving de gehele dag in de openlucht doorbrengen, hun middagslaapje doen en een goede gemengde voeding krijgen, waarbij aan groente en vruchten een ruime plaats is ingeruimd’.

Vier zusters Franciscanessen van de H. Familie waren bij de oprichting van deze stichting van dr. Keyzer betrokken. Daarom werd de leiding van het huis opgedragen aan deze congregatie. De franciscanessen staakten hun werkzaamheden in augustus 1945 en vertrokken.

Foto: BHIC, collectie Provincie Noord-Brabant
Bron: BHIC, collectie Provincie Noord-Brabant

Dochters van OL Vrouw van het H. Hart

Nadat de leiding enkele jaren in handen van leken was geweest, namen de Dochters van O.L. Vrouw van het H. Hart het in 1953 vanuit Tilburg over met het kleuterdagverblijf Kleuterheil.

In 1957 is het medisch kindertehuis Godelieve geopend, naar ontwerp van architect Jos Bedaux uit Goirle. De zusters hadden er aanvankelijk inwoning en pas later werd in het hoofdgebouw het zusterhuis ingericht. Ze werkten hier tot 2001.

De hoofdbouw werd in 2006 gesloopt. In de nieuwbouw aan Rillaersebaan 75 is nu de Stichting Kompaan gevestigd.

Het complex bestond uit zes woonhuizen, de school, het hoofdgebouw annex zusterhuis en een kapel. Rekening houdend met het gebruik van binnen- en buitenruimten door de kinderen waren de paviljoens open aan gazons geplaatst. De kapel werd gemarkeerd door een torentje.


Opening RK Kinderkoloniehuis St. Godelieve te Goirle door Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix, 21 september 1957. Foto: Harry Pot / Anefo. Bron: Nationaal Archief

Bron: J. Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant, Alphen aan de Maas, 2010

Deze pagina is aangepast op 3 juli 2020 door vervanging van een foto. Redactie.

Aanvullingen

Maria Aerts stuurde deze foto's van Kleuterheil:


1

2

3

4

5

6

Margriette Swinkels werkte van september 1962 tot en met juli 1964 op Kleuterheil. Ze heeft er ook het diploma  kinderverzorgster behaald. "De kinderen spraken ons aan met tante," schrijft ze, "Ik heb altijd gedacht dat dat wat vriendelijk klonk dan juffrouw, maar of dat waar is weet ik niet.

De directrice was een non, maar hoe die heette weet ik niet meer. Dan was er nog een verpleegkundige (een leek) en die spraken we met zuster Versteeg aan. Ze was erg streng vond ik. Zij keek de kinderen na en deed ook huisbezoeken en soms nam ze  je mee als je opleiding daar volgde. Soms kwam ook dokter Keijzer jr en dan was zuster Versteeg in haar nopjes. 

Er waren een of twee groepen in het oude gebouw maar dat weet ik niet meer precies. De twee gebouwen die toen vrij nieuw waren stonden wat verder op het terrein. Die waren ook weer in vier groepen verdeeld. De namen van die groepen weet ik niet meer. Op elke groep stond een gediplomeerde, een tweedejaars en een eerstejaars.

Als je aan de opleiding kinderverzorgster begon en van ver kwam kreeg je een kamer bij een hospita, meestal bij oudere mensen, en dat werd door Kleuterheil betaald evenals drie maaltijden per dag. In het tweede jaar bleef dat ook zo, maar kreeg je (ik denk ongeveer) 29 gulden per maand. Je deed na het tweede jaar examen en dan zocht je een andere baan.  

Er was ook nog afdeling voor  de kleren van de kinderen, want die kregen bij aankomst kleren van Kleuterheil aan.

Waar het eten vandaan kwam kan ik me niet meer herinneren."

De foto's en de brief die ze instuurde komen uit de periode dat ze op Kleuterheil werkte en studeerde.

Diploma Kinderverzorgster, 1963 (inzending Margriette Swinkels)
Diploma Kinderverzorgster, 1963 (inzending Margriette Swinkels)
Dit speldje hoorde bij het diploma Kinderverzorgster. Het afgebeelde jongetje is vermoedelijk een zoontje van dokter Keijzer (inzending Margriette Swinkels)
Dit speldje hoorde bij het diploma Kinderverzorgster. Het afgebeelde jongetje is vermoedelijk een zoontje van dokter Keijzer (inzending Margriette Swinkels)
Pupillen en verzorgsters in twee groepjes op het grasveld. nzending Margriette Swinkels
Pupillen en verzorgsters in twee groepjes op het gras (inzending Margriette Swinkels)
Pupillen rusten in de boslucht (inzending Margriette Swinkels)
Pupillen rusten in de boslucht (inzending Margriette Swinkels)
Aan tafel, in afwachting van het eten (inzending Margriette Swinkels)
Aan tafel, in afwachting van het eten (inzending Margriette Swinkels)
Jongetje aan de wastafel (inzending Margriette Swinkels)
Jongetje aan de wastafel (inzending Margriette Swinkels)
De autobus van Kleuterheil (inzending Margriette Swinkels)
De autobus van Kleuterheil (inzending Margriette Swinkels)
Een kind dat bij mij in de groep had gezeten heeft mij een briefje geschreven toen hij naar de lagere school was gegaan
Een kind dat bij mij in de groep had gezeten heeft mij een briefje geschreven toen hij naar de lagere school was gegaan
Een kind dat bij mij in de groep had gezeten heeft mij dit briefje geschreven toen hij naar de lagere school was gegaan
Een kind dat bij mij in de groep had gezeten heeft mij dit briefje geschreven toen hij naar de lagere school was gegaan

 

59

Reacties (59)

Ton van Gils (oud leerling openluchtschool) zei op 19 juli 2017 om 12:14 uur

In bovenstaand verhaal wordt alles wel op een grote hoop gegooid. De bijgaande foto's zijn de voor en achterzijde van de openluchtschool domino Savio. Daarnaast lag het kinderdagverblijf 'kleuterheil' . Aan de andere kant van de openluchtschool lag het. Kinderdorp 'godelieve'
Op kleuterheil en de openluchtschool (vergelijkbaar met de vroegere kleuterschool en lagere school) verbleven kinderen de hele dag, er werd gegeten, gedoucht, tanden gepoetst en tussen de middag geslapen. S'avonds gingen de kinderen weer naar huis. Op Godelieve verbleven de kinderen permanent, er waren paviljoens op het terrein, een kerk, sportvelden, een kinderboerderij, etc. Kleuterheil is inmiddels afgebroken, de openluchtschool wordt omgebouwd tot een aantal woonhuizen en Godelieve is overgegaan naar st. Kompaan en de Bocht.

Mariët Bruggeman zei op 20 juli 2017 om 10:10 uur

Hartstikke bedankt voor je bericht Ton, jouw uitleg maakt inderdaad meteen duidelijk dat het hier om verschillende panden gaat met verschillend gebruik. Dus nogmaals erg bedankt voor jouw bijdrage. Mocht je nog meer herinneringen hebben of wetenswaardigheden weten, dan horen we dat graag van je.

Dymphna V. zei op 26 september 2019 om 20:27 uur

Ik heb er mooie herideringen eraan en ben blij dat ik als peuter daar mocht blijven overdag.

Candida van Delft de Wijs zei op 31 oktober 2019 om 13:52 uur

Nog niet zo lang geleden ben ik verhuist en kom ik de diploma en andere zaken van mijn moeder tegen ook haar diploma, die ze ontving op 30 November 1934, Diploma Kleuterheil, Kinderverzorgster Mijn moeder haar naam was Hendrica, Gerarda, Anna Schraven. Geboren 21 januari 1913 Tilburg ook heb ik nog foto's. Mijn moeder heeft er tot haar trouwen met Theo de Wijs gewerkt 7 oktober 1941. Er is ook een film van waas de zusters nog opstaan! Vriendelijke greoten Cani

Ine de Kock - v. Beerendonk zei op 9 juli 2020 om 12:26 uur

Ik heb op Kleuterheil de opleiding tot Kinderverzorgster gevolgd van 1 september 1968 tot 1 september 1970 en daarna nog 1 jaar als leidster van een paviljoen gefunctioneerd. In deze tijd was de leiding in handen van een kinderarts (Vlaamse man, weet zijn naam niet meer) en een verpleegkundige (Zr. Versteeg). Daarnaast was er een psycholoog in dienst en een aantal facilitaire mensen, zoals de chauffeur van de bus ('Ome' Robben), de dame van de linnenkamer (de kinderen droegen overdag altijd kleding van het huis om hun eigen kleren te sparen) en het keukenpersoneel (de kinderen kregen iedere dag een warme maaltijd, 6 dagen in de week). Het eerste jaar van de opleiding betaalden mijn ouders 100 gulden per maand (voor mijn opleiding en elke dag een warme maaltijd (6 dagen per week); ik behoorde tot de eerste groep leerlingen die vanaf hun 2e opleidingsjaar een 'salaris' kreeg (ik weet niet meer hoeveel dit was).

Rade Joosen zei op 24 september 2020 om 08:44 uur

Ik heb er van 91 tot half 93 gezeten voor mijn medische achtergrond. Ontzettend slecht behandeld niets van geleerd het was er goed voor kinderen die het thuis slecht hadden. Ikzelf en verschillende mensen uit mijn periode hebben zware ptss aan over gehouden

Sjef leijs zei op 11 oktober 2020 om 21:20 uur

Ik was er in de periode 1961 1962. Ik werd op de hoek van de wagenaarstraat in Tilburg elke werkdag opgehaald v.v. Wat het meest is bijgebleven, waren de rijen bedjes onder een langwerpig afdak. Daar sliepen we in de middag. Een andere herinnering is het met een groep het bos in en daar spelen. Allemaal leuke herinneringen.

Adriënne vd O zei op 1 februari 2021 om 11:13 uur

Ik heb ook in kindertehuis gezeten godelieve ivm gezondheid en uit huis weg gerukt en ja ze moesten mij leren hoe ik met mijn gezondheid om moest gaan eerlijk heb er wel litteken aan over gehouden ook toen ik daar weg ging na pleeggezin waarvan ik mij niet veilig in voelde ivm politie ect ect is geweest en verschil tussen biologisch kind en pleegkind echt onder vergrootglas staat...

Henny Visser zei op 15 februari 2021 om 10:55 uur

IK ben hier in 1964 een jaar geweest was 12 jaar net de max leeftijd voor daar. Eerst opgevangen in de donald duck en daarna overgeplaatst naar de vlinder.
Ik heb hier wel mooie herinneringen aan.

Truus van bijsterveld Seuntjens zei op 5 maart 2021 om 06:54 uur

Ik heb er in 1964 9 maanden gezeten in de Donald duck. Hele slechte herinneringen aan overgehouden. Kreeg een keer 3 dagen achter elkaar dezelfde chocoladepudding voor gezet omdat ik deze niet lustte. Heb er nu nog ooit last van de disciplines daar.

Thijs de Leeuw zei op 8 maart 2021 om 07:28 uur

Bedankt allemaal voor jullie reacties. Zouden jullie nog meer willen vertellen over jullie verblijf? Ik zie enkele dezelfde jaren en verblijfplaatsen (1964, Donald Duck...), maar wel heel verschillende ervaringen! Het is belangrijk dat deze verhalen bewaard blijven. Graag dus tot ziens.

Jolanda Bloem-Wijninga zei op 1 mei 2021 om 18:22 uur

Ik heb eind jaren tachtig ca 4,5 jaar als secretaresse bij Kleuterheil gewerkt. Destijds was mevrouw Zwijenberg daar directeur, en vgls mij de heer Donders directeur van Godelieve.
Ik kan uiteraard niet beoordelen hoe het voor de kinderen geweest is, maar voor mij was het een prettige werkomgeving. In die tijd is er wel een behoorlijke reorganisatie geweest, wat vooral voor een aantal hoofdleidsters die er al heel lang werkten een moeilijke periode was ( Ria en Toos bijv). En ik heb er ook een hoop kinderen gezien die er graag waren. Bij Kleuterheil waren ze uiteraard wel veel jonger dan bij Godelieve.

Truus van bijsterveld seuntjens zei op 1 mei 2021 om 19:35 uur

Er is niets ergers voor een meisje van 7,als je in bed geplast hebt je natte lakens naar de jongens afdeling moet brengen. Je word daar dan uitgelachen en gepest.

Thijs de Leeuw zei op 2 mei 2021 om 11:24 uur

Dank voor het reageren Jolanda. En fijn dat je nog wat meer wilde delen, Truus, ook al roept deze pagina bij jou dus vooral heel nare herinneringen op. Jullie bijdragen laten maar weer zien waar het ons om te doen is, namelijk een beter beeld krijgen van wat het wonen of werken in deze instelling voor mensen heeft betekend.

Jolanda Bloem zei op 6 mei 2021 om 16:59 uur

Ik zie dat er een typfout ( of door automatische spellingscontrole ) in mijn berichtje zit. De directrice heette Zwijenberg.

Leo Verhees zei op 1 juli 2021 om 23:16 uur

Heb er van 1981-1983 gezeten. 1e jaar ging wel 2e jaar was niks.
Maar wat ik me af vraag is wie heeft (de kinderen) me destijds daar geplaatst? Want mijn ouders wisten dat niet meer precies te vertellen.
Was het jeugdzorg, (de overheid), of een arts?
Nog een puntje van kritiek: totaal geen nazorg.
Wel goed dat het verhaal hier verteld word

Thijs de Leeuw zei op 8 juli 2021 om 07:31 uur

[reactie verwijderd - de website waarnaar werd verwezen is niet langer online; red. BHIC 6-5-2024]

Kobi Versteeg zei op 13 juli 2021 om 18:02 uur

Hallo allemaal
Ik ben op zoek naar Peter Stam geboren op 7 maart 1950 ,na lang zoeken heb ik vernomen dat hij hier in het medisch kindertehuis heeft gezeten.
Hopelijk kan iemand hem zich herinneren en wil dan contact met mij opnemen.
Groetjes kobi

Maria Aerts zei op 20 juli 2021 om 21:21 uur

Hallo
Ik ben in 1952 naar kleuterheil gegaan ben daar
3 jaar geweest.
Daar was zr.Versteeg het hoofd , ome Robbe buschauffeur en Dr.Keizer was daar kinderarts.
Als je ziek was kwam Dr.Keizer bij je thuis kijken hoe
het ging.
Ik heb ook nog foto's van Kleuterheil.

Na Kleuterheil ben ik naar de openluchtschool gegaan.
Meneer Huismans was toen hoofd van de school.
En zo weet ik nog veel meer.
Ik heb het als 'n fijne tijd ervaren.
Groetjes Maria

Thijs de Leeuw zei op 26 juli 2021 om 11:17 uur

Hallo Maria, dank voor je bericht en wat mooi dat je nog foto's uit deze tijd hebt. Die kun je ons sturen naar info@bhic.nl o.v.v. kindertehuis Godelieve in Goirle. Dan voeg ik ze hier toe, aan je reactie of bovenin bij de andere foto's. En vertel hier nog eens verder over je verblijf, als je wilt. Hoe zag een doorsnee dag of week er voor jou uit bijvoorbeeld? Wat maakte het voor jou zo'n fijne tijd? Graag tot ziens hier op de site.

Muriam Anderson zei op 24 augustus 2021 om 02:25 uur

Ik heb er gezeten op de kleuterheil ong. tussen 1964-1965. Wat ik mij er van herinner is het ophalen s'morgens Ringbaan noord aan de kant ban Smarius spelen, eten, slapen en s'avonds weer naar huis.

Thijs de Leeuw zei op 24 augustus 2021 om 06:50 uur

Bedankt Muriam voor je bericht. Het is natuurlijk een hele tijd geleden, maar misschien dat de vele reacties op deze pagina nog verdere herinneringen bij je oproepen? Vertel nog eens verder als je wilt.

Frank van der Linden zei op 20 september 2021 om 14:08 uur

Ik verbleef van augustus '57 tot februari '58 op Godelieve. Ik was er bij toen toenmalig Prinses Beatrix Godelieve opende.
Ik herinner me verder weinig. Alleen nog wel dat er pas een school was in de loop van januari '58.

Frank van der Linden zei op 20 september 2021 om 14:10 uur

ik vergeet nog te vragen of er nog dossiers bewaard zijn?

Oguzhan zei op 23 september 2021 om 14:05 uur

ik zat op kleuterheil 1987 tm 1989. de leerkrachten heette : Ans en Anja en later op de dag hadden we les in een ander gebouw nabij de gymzaal, daar kregen we les van juf Karin. ik kan me veel groen herinneren, het was uiteraard een groot terrein. Jammer dat alles is afgebroken , had het graag nog een keer willen zien. Al met al heb ik er leuke herinneringen aan overgehouden.

Adriënne zei op 23 september 2021 om 16:12 uur

Ik ben er nog laatst geweest heb foto’s gemaakt alleen krijg ik het niet geüpload.

Kindertehuizen heb ik foto’s “wat ik kon zien door de hekken ivm afgesloten terrein is” nu veilig thuis heet wat nog steeds niet goed gaat daar hoe ik het weet is ivm weinig controle is wat de leiders daar doen bij de kids :|

Kleuterheil is idd gesloopt zover ik kon zien.

Susanne Spijkers zei op 20 december 2021 om 21:26 uur

Ik zat op kleuterheil in de periode 1960-1962. Het enigste wat ik mij kan herinneren is dat ik elke morgen werd opgehaald met een bus. De chauffeur was ome Robbe. Ik werd opgehaald op de hoek Tilburgseweg - St.Jansstraat in Goirle. Van 1967 t/m 1972 heb ik op de Openluchtschool gezeten. Dhr. Huismans was hoofd van de school. Tussen de middag kregen we een warme maaltijd.

Thijs de Leeuw zei op 22 december 2021 om 08:09 uur

Dank voor het reageren Susanne. Dat juist die ritten met de bus je zo zijn bijgebleven, heeft dat nog een bepaalde reden of is dat lastig zeggen? Reden er dan nog meer kinderen mee van en naar het dagverblijf? Vertel hier vooral nog eens verder, mocht je nog meer te binnen schieten.

Conny smulders zei op 13 maart 2022 om 23:08 uur

Ik heb hier als 3 jarige geweest het was iedere dag n drama voor mijn ouders .
Ik ben de opleiding daar gaan doen van 1964 tot 1966 daarna nog 2 jaar gewerkt als kinderverzorgster. Ik had het diploma ,kinderverzorging centrale raad voor kinderverzorging , kinderverzorging algemeen . Daarna ben ik ben ik de opleiding kinderbescherming A gaan doen . Je moest daar toestemming voor krijgen ,ik kreeg die toestemming niet en moest er mn vrije dag aan opofferen en dat heb ik gedaan , het eerste jaar kreeg je met kerst of je de opleiding mocht afmaken . We waren met 3 leerlingen van kleuterheil 2 due het van kleuterleidster kregen . Ze hadden tegen mij gezegd dat ik her toch niet zou halen , maar ik heb het tegendeel bewezen ,die 2 moesten met Kerst de opleiding verlaten . Wat was ik trots op mezelf .
Ik heb ook 2 jaar op de bus gezeten dat was super leuk met ome Robben . Zr Versteegh was hoofd verpleging , dr Rammelo kinderarts en de directrice .
S,morgens als wij kwamen moesten we eerst op ons knieën en een of ander gebed opzeggen en dan aan het werk .was super leuk met die kleuters en peuters . Ik heb gewerkt op " het grut" " de bongerd" en het Hoekske . .
Daarna ben ik zoals jij weet Thijs naar Asissie gegaan .gr conny

Thijs de Leeuw zei op 14 maart 2022 om 07:57 uur

Jazeker Conny, ik herinner me jouw verhaal heel goed, dat heeft ook veel indruk gemaakt... Ik wil alleen nog zeggen dat ik het ongelooflijk stoer vind dat je zo je verhaal blijft doen, zo sterk blijft. En dat je met je bijdragen aan de site ook anderen aan het denken zet. Dank!!! en het ga je goed.

Franka van laerhoven zei op 8 juli 2022 om 09:56 uur

Kan me kleuterheil heel goed herinneren. Ik moet ongeveer 2 jaar zijn geweest (1960 dus).
Het ophalen met de bus op de broekhovenseweg. Mijn zus en moeder die zwanger was van mijn 3e zusje brachten me. Ik vond het heel spannend om daarheen te gaan.
Ik herinner me dat we melk kregen met een vel erop brrrrr. Lust nog geen melk. Er was buiten een zandbak en wat ik noemde een heksenhuisje in het bos. Ook water want in de zomer kon je daarin spelen.
Tussen de middag werd er geslapen en ik mocht bij de zusters spelen volgens mijn moeder.
Ik kwam een keer terug bleken mijn kiezen geplombeerd te zijn. Dit is wat mijn moeder vertelde. Ook dat ik iedere avond in bed lag te huilen en vroeg of ik niet naar kleuterheil hoefde.
Als ik nu door het bos rijd komen sterke herinneringen terug door de geur van het bos.
Ik moest naar kleuterheil omdat ik bronchitis had en de boslucht goed voor me was. Ben er 9 maanden heen gegaan. Zou wel foto's willen hebben uit die tijd.

Thijs de Leeuw zei op 13 juli 2022 om 11:15 uur

Bedankt Franka voor deze bijdrage. Ook bij jou vallen de levendige herinneringen op, ook al waren jullie nog zó jong. Foto's kun je bijvoorbeeld vinden op de website van het Nationaal Archief: https://www.nationaalarchief.nl/onderzoeken/zoeken?activeTab=photos&rm=… en die van het Regionaal Archief Tilburg: https://www.regionaalarchieftilburg.nl/zoek-een-foto/?rel=0&mode=galler… (je kunt hier ook zoeken op 'kinderheil' en 'kleuterheil') Die kun je daar ook downloaden.

Franka Van laerhoven zei op 13 juli 2022 om 12:22 uur

Bedankt Thijs! Heb foto's gevonden van het "heksenhuisje" en het water! Precies zoals ik het me herinnerde.

Greet de Groot zei op 2 augustus 2022 om 13:29 uur

Mijn oudste broer André de Groot heeft op Godelieve gezeten,begin jaren 1967-68 ergens? Niemand weet hoe of waarom hij daar verbleef?!
Mss herkent iemand zijn naam en weet die mogelijk iets meer?

Mariët Bruggeman zei op 3 augustus 2022 om 12:20 uur

Dat zou inderdaad fijn zijn Greet, dat iemand van de lezers van dit onderwerp je misschien meer zou kunnen vertellen over de reden van zijn verblijf.

Harm van den Oever zei op 11 april 2023 om 01:55 uur

van 1964 tot 66 op Godelieve gezeten, Huis Tompoes. Ik was toen 7 jaar. leuk om ervaringen uit te wisselen. Bewaar niet zulke beste herinneringen.

Greet de Groot zei op 17 april 2023 om 11:24 uur

Goeiemorgen Harm,
Begrijp ik goed dat je mijn broer Andre de Groot herkent of niet?

Harm van den Oever zei op 20 april 2023 om 22:22 uur

Op Tompoes zat toen een jongen met achternaam de Groot. Hij kwam uit Leiden en was toen ik daar was (8 jaar) al 13 jaar.; een reus. Zijn voornaam kan ik mij niet herinneren.

Greet Van Meegen zei op 20 april 2023 om 22:26 uur

Ah,dan is het mijn broer niet.....niet uit Leiden en al helemaal geen reus:)
Jammer maar toch bedankt voor je reactie!

Thijs de Leeuw zei op 26 september 2021 om 16:05 uur

@Frank: over die dossiers, misschien dat je via Sterk Huis - in 2018 ontstaan door het samengaan van De Bocht met Kompaan, opvolger van Kinderdorp Godelieve) meer te weten kunt komen.

Dennis den blanken zei op 3 februari 2024 om 08:50 uur

Ik hen daar gezeten op godelieve eind jaren 70 laatste paviljoen wa een hel was dat als ventje van 6 bij je moeder worden weg gehaald is het ergste wat je met een kind van 6 kunt doen de rest van me leven ellende van gehad nu 50 en nog de gevolgen van dat een half jaar zo'n indruk kan maken zie het goede der dan ook niet van in

Conny smulders zei op 3 februari 2024 om 16:07 uur

Ik snap het wel Dennis, als 6 jarige wordt je zomaar uit huis geplaatst.
Ik heb het zelf ervaren in mijn kostschooltijd ik was 8 jaar tot mijn 13de . En ik heb er ook heel mijn leven last van gehad.
Ik ben nu 76 en het blijft je altijd bij . Heel veel sterkte . Geef het een plekje ,maar vergeten doe je het nooit .

elly suurling zei op 15 februari 2024 om 17:17 uur

Ik heb er gewoond eind jaren 70 rond 78 79 denk ik als ik me niet vergis in de hamster en volgens mij ook in de vlinder de groepen die ik me nog kan herinneren zijn Donald duck eekhoorn vlinder en hamster en volgens mij was er ook een groep die bambi hete er werkte volgens mij een juffrouw wijffels volgens mij was ze maatschappelijk werkster en er werkte op de school een non die juffrouw tilly hete die vonden we heel streng ze was helemaal niet lief gelukkig heb ik nooit bij haar in de klas gezeten mijn tijd in godelieve was best wel goed ik heb het niet slecht gehad ik was een heel moeilijk kind vandaar dat ik hier terecht ben gekomen verder kan ik me niet veel herinneren uit die tijd ik vind het wel jammer dat ik hier geen foto's kan vinden uit de jaren 70 ow ja op het plein voor de school kan ik me nog wel herinneren dat er een ronding met fortje in het midden

Thijs de Leeuw zei op 5 maart 2024 om 15:09 uur

Veel dank Elly voor het delen van deze herinneringen. Op de website van het Regionaal Archief Tilburg vind ik bijvoorbeeld wel wat foto's, maar jij zal beter kunnen zeggen of die uit de jaren '70 komen of niet (bij de foto's die ik bekeek stond dit er helaas niet bij): https://www.regionaalarchieftilburg.nl/zoek-een-foto/?mode=gallery&view… Ze zijn wel betrekkelijk recent?

Petra zei op 19 maart 2024 om 16:50 uur

Ik ben Petra van Mook van Bijstervekdt
en zat op Godelieve in 1974.in de vlinder heb daar 7 en halve maand gezeten.er waren strenge juffrouw bij maar ook leuke paar namen weet ik nog.juffr Ellie
Juffrouw Rita juffrouw Irma
Ik was daar omdat ik veel te mager was voor mijn leeftijd.Er was een jongens en meisjes afdeling boven er konden 8 jongens en 8 meisjes slapen.douxges waren aan de overkant.ik had snachts in bed geplast en moest zelf mijn bed verschonen met maar weinig licht ik was bang in het donker.maar ik heb nooit meer in bed geplast.als jex1 boterham met kaas of vlees op had mocht je 2 boterhammen met zoet at je 2 boterhammen met vlees mocht zoveel je opkom met zoet.smiddags warm na eten kreeg je snoepje en als je smiddags uit school kwam kreeg je vejer melk met liga.
Je kreeg 1x in de 4weken paar uur bezoek
Elke zondag na de kerk waar ik ook misdienaar was
Er waren 11 huisjes waarvan Donald duck in het hoofdgebouw daar zaten kinderen met hartproblemen. Er was ook een zwembad waar we wel eens gingen zwemmen.ook gingen we naar het kangaroebos om te spelen lag schuin tegenover de Mill hill
Enkele huisjes staan er nog waaronder ook de vlinder.ik ben er nog eens geweest maar er werken daar mensen
Ik heb wel leuke rmtijd gehad maar had erg veel last van heimwee
Je had een leuke speeltuin met een fort
De namen van de huisjes die ik nog weet
Filipijnen vlinder bamboe koekoek witte olifant hamster kangeroe Donald duck
Ik denk er nog heel vaak aan al is het al 50 jaar geleden vorige week nog langs gewandeld.

Kees van Gestel zei op 4 april 2024 om 17:12 uur

Ik heb zo'n 3 jaar op Godelieve gezeten, in 1965(?) binnengekomen in huisje Bambi. Daarna overgeplaatst naar de Filistijnen. De reden dat ik daar terecht kwam was dat het tussen mij en mijn vader soms helemaal fout kon gaan. Het was dan ook een spoed uit huis plaatsing. Er moest nog een bed en nachtkastje geregeld worden omdat er nog niet op mij gerekend was. Ik werd nummer 13 in het huisje. Het gevoel boventallig te zijn, heb ik de rest van mijn leven gehouden. Maar dat kan ook met de situatie thuis te maken hebben.
Toen mijn ouders na enkele weken op bezoek mochten komen, moet ik gezegd hebben: "ik vind het heel erg voor jullie, maar ik wil hier niet meer weg". Een opmerking die voor mijn moeder een hele geruststelling was. Zij had veel moeite met mijn uit huis plaatsing.
Ik heb geen slechte herinneringen aan die periode (of zijn ze diep weggestopt?). Op de website Godelieve.net had ik een verhaaltje gepost over een later gehouden reünie, maar die website lijkt niet meer te bestaan.

Thijs de Leeuw zei op 29 april 2024 om 16:22 uur

Hartelijk dank nog Petra en Kees voor het vertellen van jullie verhaal. Wie weet komen daar nog reacties op van anderen die er als kind hebben gewoond.

@Kees: inderdaad is die genoemde website over Godelieve niet langer in de lucht, althans niet onder dat webadres / URL... Dat is wel raar. En jammer zeg, ik hoop niet dat er zo veel info en verhalen verloren zijn gegaan. Heb jij dat verhaal over de reünie toevallig nog ergens? Dan kunnen we die ook hier plaatsen als je wilt.

Kees van Gestel zei op 20 mei 2024 om 11:27 uur

Mochten er mensen zijn die na mijn verhaaltje van 4 april 2024 denken dat het bij ons thuis een hel was, dan ik ik ze gerust stellen. Meestal was het gewoon gezellig! Tijdens mijn verblijf op Godelieve hebben mijn ouders wat info gekregen hoe ze met moeilijkere situaties om konden gaan, en toen ik weer thuis kwam was ook ik veranderd. Het was thuis zelfs zo goed dat ik pas op mijn 35e het huis ben uitgegaan!

@Thijs: Als het goed is heb je mijn reünie verhaal inmiddels ontvangen.

Anke de Jong zei op 29 mei 2024 om 10:28 uur

Ik denk met plezier terug aan mijn tijd op Godelieve, waar ik rond 1968 anderhalf jaar gewoond heb.
Ik zat in huisje “ de koekoek “ en had lieve en leuke, kordate “ juffen” waaronder juffrouw Paulien ,Anne en Ardien
Soms had je wel eens een momentje van heimwee, maar het was meestal leuk!
Veel buiten spelen, in het weekend naar het bos!
Je had een eigen kastje om je spulletjes op te bergen.
Ik hield zelfs een zebravinken in een kooitje
Als je uit school kwam stond er een beker melk klaar met een liga…de melk ging als ik de kans kreeg door de gootsteen
Er was daar ook een huishondje, die ook nog wel eens wat toegestopt kreeg .
Volgens mij is het beestje later verdronken in het zwembad(was er een zwembad in de buurt????)
Namen in mijn poëziealbum: Bert, Yvonne,, Frank, Helma, Sylvia, Regientje, Eddy, Elm
Groet Anke

Elly zei op 29 mei 2024 om 18:56 uur

Hallo anke ik heb er gewoon in de jaren eind jaren 70 en in mijn tijd was daar een zwembad dat weet ik nog heel goed want er was daar een jongetje die mij kopje onder duwde en dat ben ik nooit meer vergeten waar het zwembad precies zat dat weet ik niet meer want ik kan me vrij weinig uit die tijd herinneren

Gr elly

Conny Smulders zei op 31 mei 2024 om 18:59 uur

Ik reageer op dat van M Swinkels.
De namen van de afdelingen waren :
Kluitje ,zonnehoekje, de bongerd en het grut .wat een mooie tijd van 1964 tot 1968. Eerst de opleiding en daarna nog 2 jaar als gediplomeerde.

Anne de Wit zei op 3 juni 2024 om 16:56 uur

Ik liep stage in de Koekoek, juf Anne. Heel bijzonder was dat ik niet zo lang ervoor botkanker heb gehad als 14 jarig meisje en ik daarna de opleiding kinderverzorging en opvoeding heb gedaan. Tegen niemand heb ik dat ooit daar verteld dat ik zo ziek was geweest. Ik had veel last van de effecten van zware bestraling Mijn hoofdleidster was Pauline van Run uit Breda en Ria van Helvoirt tweede leidster. Ik herinner mij ook de namen Saskia uit Den Haag , Theo, Astrid, Helma, Bert, Regientje. Astrid had hele mooie zwarte lange vlechten . Ik had een klein slaapkamertje beneden naast de keuken. Er waren inderdaad 12 kinderen , jongens en meisjes. Met een slaapkamer voor alle meisjes en een voor de jongens met hier en daar een afscheiding . De jongste was 4 jaar en de oudste was Bert dacht ik toen 12 jaar. Er was ook een sportveld bij en een speeltuin met het Ford. Er was ook een kapelaan ???? Hij kwam zo nu en dan op bezoek in de huisjes. Gerdie uit de Bambie was daar mijn vriendin en wij gingen na het werk uit in Tilburg. Wij hadden allebei een Solex. Ik was daar 1967 /68 denk ik. Daarna ben ik verder gaan studeren en heb later gewerkt voor bijzonder gezins en Jeugdwerker in Amersfoort . Ik heb van Astrid wel eens een bericht gezien maar dat staat er ook niet meer op. Hopelijk gaat het jullie goed. «  juf Anne »

Thijs de Leeuw zei op 10 juni 2024 om 14:03 uur

@Kees, nog bedankt voor het sturen van je reünieverhaal. Ik zorg dat het online wordt gezet en zal dan ook hier een link plaatsen.

@Anna veel dank voor deze reactie. Wat een strijd had jij al gestreden op zo'n jonge leeftijd. Echt bijzonder, mooi dat je dit hier deelt. De herinneringen zijn nog heel levendig getuige ook de vele namen die je nog weet te noemen.

Thijs de Leeuw zei op 24 juni 2024 om 14:26 uur

Nieuw verhaal over de reünie van tehuis St. Godelieve in 1998, geschreven en ingezonden door Kees van Gestel. Waarvoor dank! Klik op de link hieronder om naar het verhaal te gaan.

https://www.bhic.nl/ontdekken/verhalen/reunie-st-godelieve-11-juli-1998…

Tom Jongerius zei op 24 juni 2024 om 21:49 uur

Ik heb in 1963-1964 op 8 jarige leeftijd 19 maanden in een huisje op St Godelieve gezeten. Waarschijnlijk voor mijn astma, op instigatie van de kinderarts en dat mijn moeder niet goed voor mij kon zorgen. Maar dit vond ik onzin. Het zou voor 3 tot 6 maanden zijn maar werd dus 19 maanden. Na 4 weken zou ik bezoek krijgen van mij ouders maar dat werd uitgesteld. Het was duidelijk de bedoeling dat het kind van thuis werd onthecht. Er werd goed voor ons gezorgd en de vrouwelijk begeleidsters waren best aardig en snoepte 's avonds ui de snoeptrommel waar alle snoep van de kinderen werden bewaard. De omgeving was akkerland waar we stiekem door de graanvelden kropen. Ik kan mij nog herinneren dat JF Kennedy werd vermoord. Er zij ook leuke en minder leuke herringen aan die periode. Toen ik terug kwam moest ik op de lagere school een klas lager beginnen. Al met al heb er een licht trauma aan overgehouden ondanks de goede bedoelingen, maar dat men niet eerlijk is geweest en valse verwachtingen zijn gewekt over de duur en bezoek. Ik schrijf dit omdat ik ben getrigged door de documentaire "de Zusters van de goed herder"

Thijs de Leeuw zei op 25 juli 2024 om 15:27 uur

Bedankt Tom. Mooi dat je hier je verhaal doet. Dat dat iets met (oa) je vertrouwen doet, is wel voor te stellen, als je ervan uitgaat dat het mogelijk na 3 maanden alweer richting huis is... En inderdaad die docu... wat is die indrukwekkend en deze raakt aan enorm veel waarover (ook) op deze site wordt geschreven door oud-internen over internaten verspreid over heel Brabant.

James Sharpe zei op 14 oktober 2024 om 20:12 uur

Ik heb er in de periode 1968-1969 gezeten. Ik dacht in het huisje Tompoes. Ik vond het vreselijk. Moet ook erg traumatisch zijn geweest voor een 6-7 jarige die voor hem totaal onbekende redenen plotseling op een internaat wordt geplaatst. Ik kan me nog herinneren dat we daar gezamenlijk de maanlanding van Neil Armstrong op tv hebben gekeken. Een andere herinnering is het kamertje waar je je schoentjes en jasjes moest ophangen voordat je naar binnen ging en waar ik de zomer veel van die langpootmuggen op de muur zaten waar ik vreselijk bang voor was. Wellicht was de intentie van de leiding goed maar voor mij persoonlijk voelde het als een soort kindergevangenis. Het gevoel van machteloosheid dat je tegen je zin gedwongen niet meer thuis woont maar in een kindercommune is vreselijk. Mischien dat iemand van jullie mij nog kunnen herinneren: Mijn vader was Arubaan en mijn moeder Nederlandse dus ik was denk ik het enige gekleurde kind op Godelieve.

Alphons Hermans zei op 14 oktober 2024 om 21:03 uur

Ik ben ongeveer in maart 1968 aangekomen in Godelieve.
Ik was toen 9 jaar.
Dit was mijn tweede kindertehuis.
Van september 1967 tot maart 1968 was ik geplaatst bij de nonnen in huize Overbunde in Zuid Limburg.
Op Godelieve werd ik geplaatst in de Koekoek.
Dit was een huisje waar de meeste nieuwe kinderen heen gingen als ze nieuw waren.
Vervolgens naar de Tom Poes, Witte Olifant en uit eindelijk naar de Filistijnen.....
Heimwee, dat was het ergste.
Ze deden er alles aan om het de kinderen naar hun zin te maken.
Een enorme speeltuin met een fort, zwembad, er was ook een pony, hij heette Bobby.
Iedereen dag na school gingen we naar ons huisje en kregen een liga en een glas melk.
Avond eten was nog wel eens een probleem, ik heb het over gebakken bloedworst, zure zult, hete bliksem, en toetjes zoals gortepap en rijstepap.
We keken ook gezamenlijk belangrijke voetbal wedstrijden.
Ajax-Benfica, en Celtic-Feyenoord.
Af en toe mochten in de grote keuken waar alles gekookt werd karamel maken....heel lekker..
Ook maakte de juf in het weekend in het huisje kaasboterhammen.
Dit noemen we nu een tosti.
Ik kende het niet,maar wT was dat lekker.
Er lagen ook veel stripboeken in het huisje, Suske en Wiske, de Rode Ridder.
Ik was zeker geen heilig boontje, maar op zondag wel misdienaar in de kerk.....
Weglopen deden we ook, al kwamen we niet ver, we waren al gestrand in een veld met suiker bieten.
We dachten dat we dit konden eten...dus niet....
Of we probeerde de nacht door te brengen in het heksen huisje bij Kleuterheil.
Na verloop van tijd mochten je ouders op bezoek komen.
Dit was bij mij na ongeveer 6 maanden.
Samenkomst was in een grote zaal in het hoofdgebouw.
Daar hing ook de klok...
De klok die aangaf dat het 17.00 uur was....
Tja, een groot drama voor veel kinderen.
Ook voor mij , huilen, schreeuwen, gillen....dat afscheid was iedere keer een vreselijk drama...
Na verloop van tijd mocht je een keer om de zoveel tijd een weekend naar huis...
Dat was erg spannend, de juf ,ette mij af op Station Tilburg, mij pa haalde mij op bij het Hollands Spoor in Den Haag.
Na verloop van tijd volgde de weekenden naar huis zich sneller op.
En toen....ja ...een magisch woord, je had het al vaak gehoord maar kon er alleen maar van dromen.
Voorgoed naar huis....!!!!
Dit gebeurde ook in september 1970.....
Na een paar weken thuis vroeg ik of dat ze mij alsjeblieft terug wilde sturen.
Ik vond er thuis niets aan.
Na al die tijd weg te zijn geweest uit het gezin paste ik er niet meer bij.
Ik had eigenlijk met niemand een band, vertrouwde ook niemand.
Het probleem om mezelf te hechten aan mensen zou mij in mijn verdere leven ook nog parten gaan spelen.
Ik ben met tussenpozen bijna 3 jaar van huis weggeweest.
Tot zover mijn verhaal.

Thijs de Leeuw zei op 30 oktober 2024 om 13:37 uur

Veel dank James en Alphons dat jullie de tijd hebben genomen om hier een bericht te plaatsen. Ook wat jullie berichten zal de anderen op deze site wel bekend in de oren klinken. Wat erg ook als je dan zo jong ook geen idee hebt waarom je er wordt geplaatst, zoals jij zegt James.

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.