Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Huize De Bocht in Goirle

Kloosters

In 1945 liet Stichting De Bocht een voormalig vakantiehuis door architect Jos. Bedaux verbouwen tot een ‘doorgangshuis voor de ongehuwde moeder en haar kind’. Het was bedoeld voor de opvang van vrouwen die tijdens de Bevrijding zwanger waren geworden van Canadese of Amerikaanse soldaten. De leiding van het tehuis kwam in 1949 in handen van de congregatie van de Zusters van de H. Familie .

Foto: collectie Regionaal Archief Tilburg
Bron: Regionaal Archief Tilburg

De congregatie verbond aan De Bocht ook de kraamafdeling Moedervreugd. Later groeide deze uit tot kraamkliniek voor Midden-Brabant, De Meiboom. De laatste religieuze vertrok in 1992, daarna was de leiding geheel in handen van leken.

In 1910 liet de Tilburgse fabrikant Emile van Dooren Hermans aan de weg van Tilburg naar Goirle een landhuis bouwen, ontworpen door architect Jos Donders. Hij voegde in 1912 een erker toe aan de zuidelijke zijgevel. Architect Jan van der Valk vergrootte het in 1916 met aanbouwen aan linker- en rechterzijde, in opdracht van E. van Dooren Hermans. Het oorspronkelijke deel kreeg een klokkentoren.

In 1928 volgde in opdracht van W. Hoosemans een verbouwing door architect A. Machen.

Hij breidde het bestaande gebouw in 1931 uit in opdracht van de Stichting R.K. Vacantieoord te Rotterdam en bouwde er een zomerkampeerzaal bij. Vanaf 1933 hield de stichting er werkkampen voor jeugdige Rotterdamse werklozen.Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de villa eerst gebruikt door de vrouwelijke arbeidsdienst en later door vrouwelijke leden van de Duitse Luftwaffe Abwehr.


Kinderen in Huize De Bocht, 1955. Foto: Frans van Aarle. Bron: Regionaal Archief Tilburg

Met de nieuwbouw van De Bocht, die startte in september 1965, verdwenen de laatste resten van de villa van de familie Van Dooren. Op de foto is naast de villa van de familie Van Dooren het in 1965 gereed gekomen paviljoen van Moedervreugd te zien. Ondanks de verbouwingen is de witte villa met boogramen in de stijl van architect Donders goed herkenbaar. Op het dak het klokkentorentje van 1916.

Deze verbouwing was hard nodig. Zo schreef de Volkskrant in 1960 al dat het "vervallen barrakken complex" nodig aan vernieuwing toe was. De kosten voor de verbouwing konden worden beperkt door de hulp van Zwitserse vrijwilligers van de Internationale Bouworde.


Jonge moeders met baby's in Huize De Bocht, 1971. Het huis bood een veilige plek voor vrouwen en een tehuis voor (jonge) ongehuwde moeders. Foto: Frans van Aarle. Bron: Regionaal Archief Tilburg

In 2009 fuseerde De Bocht met Stichting Kompaan. Negen jaar later verhuisde het resulterende instituut naar de Rillaersebaan en werd een begin gemaakt met de sloop van het oude pand. Anno 2020 heeft het instituut de naam "Sterk Huis".

Bron: Jan Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant. Alphen a/d Maas, 2010

70

Reacties (70)

Gerrit van Heeswijk zei op 6 maart 2017 om 15:04 uur

Toch goed om te weten is dat de bedoelde foto niet meer op de site van het RAT in Tilburg te zien is, dat het totale gebouw in 2017 verkocht is aan de gemeente Goirle en hoogstwaarschijnlijk geheel gesloopt zal worden en dat in de kapel van dit gebouw zich nog een enorm (3) glas-lood-werk van Luc van Hoek bevindt wat gedeeltelijk te zien is op foto 072578 en de maker op foto 007036.

Annemarie van Geloven zei op 7 maart 2017 om 11:21 uur

Dank voor deze informatie, Gerrit. We mogen aannemen dat in geval van sloop die mooie glas-in-lood ramen van de Goirlese kunstenaar Luc van Hoek een andere bestemming krijgen.

Annemarie van Geloven zei op 7 maart 2017 om 11:39 uur

In 2009 is Huize De Bocht gefuseerd met Kompaan.
Op http://www.kompaanendebocht.nl/over-ons/huize-de-bocht/ zijn ook een aantal aandoenlijke verhalen te lezen van medewerkers en kraamvrouwen van Huize De Bocht . Ook van een meisje die daar geboren is in 1946 uit een Nederlandse moeder en een Amerikaanse vader.

JEANNETTE CUSELL-PIJNENBURG. zei op 20 juli 2017 om 16:27 uur

mijn vraag: waar zijn de zusters naar toe verhuisd. jeannette cusell-pijnenburg. is daar in dienst geweest. van 1966 tot 1973. als kraamverzorgster in moedervreugd.

Annemarie van Geloven zei op 24 juli 2017 om 10:57 uur

Beste Jeanette, het archief van de Missie- en aanbiddingszusters van de H. Familie te Goirle ligt in het Erfgoed Nederlands Kloosterleven in Sint-Agatha. Daar kunt u informatie inwinnen.
http://www.erfgoedkloosterleven.nl/zoeken/collecties-zoeken.php?mivast=…

Ghislaine Weijden zei op 5 augustus 2018 om 19:51 uur

Beste Annemarie, ik ben op zoek naar mijn en mijn broers geboorte uittreksel van Moedervreugd. Mijn broer is daar geboren in augustus 1963 en ik in december 1964. Ik weet helemaal niet of die nog bestaan en ik kan niks vinden via het internet. Uw hulp is ten zeerste gewaardeerd. Met vriendelijke groet.

Norah zei op 5 augustus 2018 om 20:13 uur

Dag Ghislaine,

Ben zo vrij om antwoord hierop te geven. Hebt u deze vraag ook al gesteld aan de gemeente Goirle? Want in het algemeen vallen de geboorte-uittreksels hieronder.
Mvg.

Ghislaine Weijden zei op 5 augustus 2018 om 20:56 uur

Beste Norah, ik heb in 2002 een geboorte uittreksel van de gemeente gevraagd en gekregen (tegen betaling). Maar ik wilde graag de originele van ‘De Bocht’. Bedankt voor uw reactie. Met vriendelijke groet

Norah zei op 6 augustus 2018 om 08:36 uur

Dag Ghislaine,

Toevallig ben ik ook in een kraamkliniek geboren, nooit geweten dat daar een extra geboorte-uittreksel van heeft bestaan. Ik heb overigens wel een certificaat van de R.K. doop daar omdat mijn ouders dat hadden laten inlijsten.
Maar Annemarie of iemand anders zal wel met de oplossing komen, hoop ik voor je.
Mvg.

Ghislaine Weijden zei op 6 augustus 2018 om 13:40 uur

Ik wist het ook niet! Ik zag het toevallig op het filmpje over het 70 jarig bestaan.
Ik wil graag weten hoe laat ik geboren ben want daar is nogal een discussie over :).
Nogmaals bedankt.
Met vriendelijke groet

Norah zei op 6 augustus 2018 om 16:49 uur

Tja, dat wordt lastig, Ghislaine;) Waar zijn de boeken gebleven.......
Mvg.

Maria Verbroekken zei op 6 augustus 2018 om 17:55 uur

Voor kraamklinieken bestaan ook geen extra geboorte uittreksels. De geboorteaangifte gebeurde op het stadhuis van je geboorteplaats. Wat de vader of iemand die bij de bevalling aanwezig was geweest meekreeg was een verklaring van de vroedvrouw, verloskundige of gynaecoloog waarop de naam, datum en tijd geboorte en de naam van degene die de bevalling begeleidde. Alleen in je geboortegemeente zijn dus uittreksels te verkrijgen. Wel houdt elke verloskundige of gynaecoloog er een patientenadministratie op na. Meestal wordt deze na 20 jaar vernietigd.

Mvg.

Ghislaine Weijden zei op 6 augustus 2018 om 20:15 uur

Dat papiertje van de vroedvrouw ben ik helaas kwijt. Omdat ik dus op dat filmpje een uittreksel zag, had ik gehoopt dat ze een archief zouden hebben. Jammer!
Bedankt voor het antwoord, Maria.
Met vriendelijke groet.

Mariët Bruggeman zei op 7 augustus 2018 om 16:17 uur

Ik zou ook niet anders weten als dat er één geboorteaangifte bestaat, en wel die bij de gemeente. Het zou natuurlijk wel kunnen dat een tehuis een eigen administratie erbij hield, waarin ook geboortegegevens vermeld staan. Maar of die stukken nog bewaard zijn gebleven bij hun opvolger?

Ghislaine Weijden zei op 7 augustus 2018 om 20:00 uur

We leven in de hoop dat...! :)
Bedankt Mariët!

Lummie van de Pol zei op 22 april 2019 om 13:51 uur

Wie kent Ria van der Heijden? Ik zou haar zó graag nog eens willen zien.
Ik ken haar uit Someren, plm. 1966. Ze is toen naar huize de Bocht gegaan en heb daarna nooit meer iets van haar gehoord. Ik ben haar nooit meer vergeten!
Wie kent haar?

Lummie van de Pol zei op 22 april 2019 om 13:51 uur

Wie kent Ria van der Heijden? Ik zou haar zó graag nog eens willen zien.
Ik ken haar uit Someren, plm. 1966. Ze is toen naar huize de Bocht gegaan en heb daarna nooit meer iets van haar gehoord. Ik ben haar nooit meer vergeten!
Wie kent haar?

Norah zei op 22 april 2019 om 20:04 uur

Wanneer je de naam van deze Ria van der Heijden Someren googlet, dan kom je uit op een dame die rond 1952 geboren is. Ze kreeg drie jaar geleden een koninklijke onderscheiding. Kan het deze zijn? Je ziet ook foto's.
Mvg.

Lummie van de Pol zei op 22 april 2019 om 23:33 uur

Beste Mw. Nora. Helaas is dit niet de Ria die ik zoek. Maar heel hartelijk dank voor uw bericht en bedankt voor uw hulp.
Hartelijke groet.

Norah zei op 23 april 2019 om 00:00 uur

Hallo Lummie,

Het is voor jou niet te hopen, maar er was nog een Ria Verhees-van der Heijden, die overleed op 66 jarige-leeftijd 30-09-2013, weduwe van Leo Verhees.
www.heemkundekringdevonder.nl Vervolgens ga je naar bidprentjes.

Ze was dus van 1946/1947, en ik las dat ze ook zussen had. Mogelijk hierdoor een hint.
Mvg.

Lummie van de Pol zei op 23 april 2019 om 15:03 uur

Beste Mw. Nora. O jee, dat is schrikken. Ja het zou heel goed kunnen dat dit haar was? Ik durf (nog) geen contact met deze fam. op te nemen, ik wacht nog even of ik nog andere reacties krijg. Hopelijk....
Maar weer hartelijk dank voor uw hulp hoor. Erg aardig van u.

Norah zei op 23 april 2019 om 17:06 uur

Dag Lummie,

Laat dat mw. maar weg;), heel graag gedaan. Je zou ook een poging kunnen wagen om de bovenstaande heemkundekring te mailen. Er staat een contactadres bij, en tevens een telefoonnummer. De "oudere" Somerenaren moeten hier toch iets vanaf weten.
Gr.

Pieter van elst zei op 23 april 2020 om 15:44 uur

Bericht aan lammie. Mijn moeder is opzoek naar een oude vriendin. Ze kent je uit someren, tehuis goede herder.haar meisjesnaam corrie ermes. Als je haar kent zou je dan contact met me op willen nemen. Pietervanelst70 æ gmail .com.

Pieter van elst zei op 23 april 2020 om 15:44 uur

Bericht aan lammie. Mijn moeder is opzoek naar een oude vriendin. Ze kent je uit someren, tehuis goede herder.haar meisjesnaam corrie ermes. Als je haar kent zou je dan contact met me op willen nemen. Pietervanelst70 æ gmail .com.

Gerry Schoenmakers zei op 19 december 2020 om 17:11 uur

Hallo, ik zou graag wat informatie willen ontvangen van het huis in de bocht in Goirle. Ik ben daar geboren op 28 mei 1974. Mijn moeder joke van Lierop-van hout heeft daar op 15 jarige leeftijd een tijd daar doorgebracht. Ik weet zelf weinig tot niets van deze tijd. Wie o wie zou mij hierbij kunnen helpen. Want mijn ouders vinden het moeilijk om erover te praten.
Met vriendelijke groeten,
Gerry Schoenmakers-van Lierop

Norah zei op 19 december 2020 om 20:03 uur

Dag Gerry,

Je kunt eens in contact treden met het "Sterk Huis*. Er is ooit een fusie geweest, zie voorgaande berichten. Mogelijk weet men daar meer. www.sterkhuis.nl
En zie ook bericht van 22 juli 2017.
Mvg.

Angelique zei op 11 januari 2021 om 15:05 uur

Een vraagje, destijds in de jaren 70. (Moedervreugd/meiboom)
Wat was de exacte doelgroep.

Ik ben altijd in de veronderstelling geweest dat het een kraamkliniek/kraamhotel was.
Vooral vroeger.

Maar lees vooral terug. Dat de doelgroep : jonge ongehuwde ouders of alleenstaande moeders waren etc. etc.

Nu weet ik dat vooral in de jaren zeventig daar heel wat babys geboren zijn. Met ouders die geen problematische achtergrond/situatie hadden/zaten. Of gewoon gehuwde stelletjes die naar de bocht werden verwezen im daar hun kind te wereld te zetten.

Hoe zit dit nu precies?

Paul Huismans zei op 12 januari 2021 om 11:18 uur

@ Angelique. Het klopt dat het niet alleen om ongehuwde moeders ging, maar die informatie zit misschien een beetje verborgen in de eerste zinnen: "De congregatie verbond aan De Bocht ook de kraamafdeling Moedervreugd. Later groeide deze uit tot kraamkliniek voor Midden-Brabant, De Meiboom." De documentatie bij het Erfgoedcentrum Nederlands Kloosterleven vermeldt het volgende: "Huize De Bocht te Goirle was in 1935 een onderkomen voor jeugdige werklozen. In 1949 nam de congregatie het gebouw over en vestigde er een zogenaamd doorgangshuis waar ongehuwde moeders en hun kinderen (ter bevalling) werden opgenomen, opgevangen en verzorgd. Later werd ook aan gehuwde moeders een kraambed geboden en met paviljoen Moedervreugd een eerste uitbreiding gerealiseerd. Vervolgens werd door de aanwas van kinderen ook kinderpaviljoens gebouwd."

Fred zei op 30 januari 2021 om 13:34 uur

Ik heb een vraag. Ik ben denk ik in 1963 met een oom naar dat huis in Goirle geweest, met de trein vanuit zuid Limburg. Een neef van mij is daar in december 1963 geboren. Ik herinner mij niet zoveel, maar kan het zijn dat er in de hal een grote houten trap was. Ik was toen zelf vijf jaar.

Bedankt,
Fred

Marilou Nillesen zei op 1 februari 2021 om 14:17 uur

Hallo Fred, leuk dat je hier reageert. Of er een grote houten trap was, dat weten we niet. Maar iemand die er gezeten heeft of op bezoek kwam misschien wel. Hopelijk meldt diegene zich dan hier... we wachten af!

Fred zei op 16 februari 2021 om 23:26 uur

Afwachten dan maar... zijn er geen foto’s van?

Thijs de Leeuw zei op 17 februari 2021 om 11:18 uur

Hallo Fred, voor foto's zou je contact kunnen opnemen met het Erfgoedcentrum Nederlands Kloosterleven, dat het archief van de betrokken zustercongregatie bewaart. Die foto's zitten wat verstopt in het archief van de MIssionarissen van de H. Familie: https://www.erfgoedkloosterleven.nl/zoeken/collecties-zoeken.php?mivast… Zoals je ziet, zijn er diverse albums voor het huis in Goirle. Maar de medewerkers van het erfgoedcentrum kunnen je vast in meet detail vertellen welke je het beste kunt raadplegen. Contactgegevens vind je hier: https://www.erfgoedkloosterleven.nl/contact/contact.html
Heel veel succes en benieuwd of dit wat gaat opleveren! Als je wilt, kun je dat later hier nog melden.

Conny smulders zei op 27 januari 2022 om 23:17 uur

Ik ben hier geboren op 2 september 1947 , ik was de 2de particulier die er is geboren . Mijn moeder wilde niet meer naar het ziekenhuis omdat ze daar niet zo goed behandeld was met de geboorte van mijn oudste zus. Je moest toen nog een medische reden hebben om daar te mogen bevallen ,maar onze huisarts toen Dr Schuurmans had dit voor elkaar gekregen .
Na mijn zijn er nog vele bevallen in de bocht . Ook mijn andere zusje .

Thijs de Leeuw zei op 1 februari 2022 om 08:22 uur

Dank voor je bericht Conny. Je kwam daar als aanstaande moeder dus niet zomaar binnen. (Volgens mij hebben wij eerder contact gehad, in dat geval: fijn je hier terug te zien, hopelijk gaat het je goed.)

Conny smulders zei op 1 februari 2022 om 18:22 uur

Ja klopt ,mijn kostschool tijd in Berkel-Enschot en Dongen .
Ook heb ik pas gereageert op Huize Asissie, heb daar 45 jaar met plezier gewerkt als Z verpleegkundige

Caroline Van Schaik zei op 11 maart 2022 om 22:15 uur

Hallo, ik kan niet op dit verhaal reageren, maar heb een vraag. Ik heb van maart 1982—-augustus 1982 hier gezeten( ik was destijds 17 jaar). Via de kinderrechter ben ik hier geplaatst, juni 1982 bevallen van een zoon. Mijn begeleidster toen was philomine Verhulst, heb nooit meer wat van haar gehoord. Heeft iemand philomine gekend of van haar gehoord? Mvg caroline

Norah zei op 12 maart 2022 om 01:31 uur

Caroline, zou de naam ook Philomien Vermulst kunnen zijn?
Mvg.

Caroline van schaik zei op 12 maart 2022 om 10:21 uur

Hallo norah, dat zou kunnen. Philomien vermulst, voor mij was ze een hele fijne/lieve hulp. Ik zat toen in moedervreugd. Mvg Caroline

Norah zei op 12 maart 2022 om 11:51 uur

Ik begrijp het, Caroline, maar ik ben bang dat ze al lang geleden overleden is:

Philomien Vermulst
* 17-10-1957 Boxtel + 31-12-2010 Haaren. 53 jaar.

Je kunt haar naam googlen, en haar op deze manier terugvinden. Ze heeft ook nog later in haar leven in Den Bosch gewerkt.
Het spijt me voor jou,
mvg.

Caroline Van Schaik zei op 13 maart 2022 om 21:07 uur

Hallo norah, nog even met Caroline weet jij of er een foto uit 1982 van philomien vermulst is? En of er foto’s uit 1982 van “huize in de bocht” zijn? Mvg

Norah zei op 14 maart 2022 om 11:39 uur

Dag Caroline,

Wanneer je hier naar boven scrolt dan zie je sites staan waar ook foto's te zien zijn.
Ik ben wel bang dat Ph. Vermulst er niet bij zal staan... Misschien heeft iemand die dit leest, haar ooit ook gekend, en hoor je meer.
Mvg.

Lisette zei op 22 oktober 2022 om 23:41 uur

In aug 1965 ben ik daar geboren.
Weet iemand of er foto’s van de baby’s zijn gemaakt.
Via sterk huis kreeg ik kopiëen van mijn status. Mijn gevoel is dat er zaken missen. En herkent iemand de naam van Mej of Mw van der Geest?

Norah zei op 23 oktober 2022 om 12:26 uur

Hallo Lisette,

Op 17 febr. 2021 gaf Thijs de Leeuw verschillende contactadressen door. Zie hiervoor vermeld.
Heb je hier niets aan, dan kun je nog aan het archief Tilburg denken.
www.regionaalarchieftilburg.nl
Mvg.

Wilma modderman zei op 20 maart 2023 om 20:09 uur

Ik ben er geboren in huize in de bocht.... mijn moeder was Maria geziena modderman ik ben geboren op 30_08_1970 helaas is mijn moeder al overleden heb al een uitreksel van de gemeente goirle maar zou zo graag willen weten wie mijn vader was en of dat ergens anders vermeld staat

Lisette van miert zei op 20 maart 2023 om 23:20 uur

Hoi Wilma
Jouw gegevens zijn nog in de bocht/ sterk huis in Goirle dat kun je ophalen
Het dossier van de raad van kinderbescherming bevat meer gegevens maar dat dossier is niet van jou. Of je daar nog iets van kan inzien weet ik niet . Maar dat zou je bij de raad van kinderbescherming kunnen vragen
Succes

Norah zei op 21 maart 2023 om 11:58 uur

Dag Wilma,

Wanneer je moeder nooit iets heeft losgelaten over je biologische vader, wordt het een lastige zaak. Navragen bij familieleden, vriendinnen van je moeder?
Goede resultaten zijn vaak te behalen bij het radioprogramma op zondag -Adres onbekend-, radio 5. Over -Spoorloos- zullen we maar zwijgen, dat zul je wel kennen;)
Ik denk dat je ook wel R.K. gedoopt bent, een kleine kans dat daar je vader in genoemd wordt. Maar ik geef je weinig hoop.
Verder DNA-onderzoek, b.v. My Heritage", en als laatste wat ik weet een persoonskaart van je moeder bij het CBG in Den Haag aanvragen. Ze moet hier voor wel meer dan 2 jaar geleden overleden zijn. Een adres van haar b.v. eind 1969?
Succes gewenst,
mvg.

Antoinet zei op 13 juli 2023 om 11:10 uur

Hallo ,
Mijn moeder is in Huize de Bocht van mij bevallen in 1953
Ik heb haar dossier ontvangen en ik las dat ze toen met schuilnamen werkte
Mijn moeders naam was Anna en daar werd ze Ans genoemd
Herkenbaar?

Norah zei op 13 juli 2023 om 12:01 uur

Ook hallo,

Dit is al 70 jaar geleden, er zullen maar weinig mensen zijn die zich haar zullen herinneren.
Mogelijk met wat meer gegevens?
Mvg.

Antoinet zei op 15 juli 2023 om 11:29 uur

Goedemorgen Norah,
Had zeker geen hoop dat er mensen zouden zijn die zich mijn moeder kunnen herinneren.
Wilde alleen aangeven dat ze vroeger dus een schuilnaam hadden , tenminste mijn moeder had dat en ik heb haar verblijfkaart van de Bocht , heel bijzonder
Daarbij vind ik het leuk om deel te nemen aan deze groep
Groetjes en fijn weekend
Antoinet

Norah zei op 15 juli 2023 om 16:51 uur

Dag Antoinet,

Je weet het maar nooit;), daarom zei ik ook dat extra gegevens mogelijk kunnen helpen.
Voor jou is ook wel interesant als je dat al niet hebt..., om een persoonskaart van je moeder aan te vragen bij het CBG in Den Haag.
Ook een goed weeken-end toegewenst,
mvg.

Antoinet zei op 16 juli 2023 om 18:46 uur

Hoi Norah ,
Ik heb mijn moeders persoonskaart
Vind het gewoon leuk om verhalen te delen , geen herinneringen
Ik weet veel over het leven van min moeder ( heb haar maar een paar keer ontmoet) is overleden in 97
Blijf altijd op zoek naar evt gegevens over haar , waarom weet ik niet
Groetjes

Norah zei op 16 juli 2023 om 19:53 uur

Hallo Antoinet,

Hoop voor jou dat er nog verhalen over je moeder boven water komen.

Succes gewenst, groetjes terug

Léon Algra zei op 20 oktober 2023 om 15:46 uur

Op aanraden van mijn opa is mijn moeder hier van mij bevallen. Omdat ik een kind van een andere man was - mijn moeder was getrouwd - kwamen zij hier terecht en is zij bevallen. In plaats van dat ze me weggaf aan een keurig katholiek stel, nam ze me mee. Ze beschouwde me echter gedurende haar gehele leven als een ongewenst kind.

Thans werk ik mijn levensverhaal uit in twee boeken "Vergeten verbinding. De Tweede Wereldoorlog in Zuid-Oost Azië" en "Verborgen kracht".

Norah zei op 20 oktober 2023 om 17:17 uur

Heel verdietig, Léon! Maar dan moet je wel de achternaam van je stiefvader gekregen hebben, of zie ik dat verkeerd?
Mvg.

Léon Algra zei op 20 oktober 2023 om 17:21 uur

Beste Norah,

Mijn vader kwam uit de Tweede Wereldoorlog in Zuid-Oost Azië. Hij streefde een gelukkig gezinnetje na en heeft mij als wettige zoon geaccepteerd.

Groet, Léon

www.leonalgra.nl

Norah zei op 20 oktober 2023 om 17:27 uur

Ik begrijp het, Léon.
Mvg.

corry van rooij zei op 20 november 2023 om 09:53 uur

heb in de jaren 1954 1955 in de Bocht gewerkt als kinderverzorgster ; samen met de zusters Gabriela imaculata antonia en pancratia. Heb 'n vraag gezien of er 'n houten trap was, ja hoor 'n brede trap in twee delen op 't overloopje 'n raam en vensterbank.De verzorgsters waren toen de zusjes Vos haans en haas zover ik nog weet .

Thijs de Leeuw zei op 28 november 2023 om 15:43 uur

Bedankt Corry voor het reageren. Ik heb Fred, die zich die trap nog meende te herinneren, even gemaild. Fijn dat dit nu kan worden bevestigd. Mocht je nog wat meer willen vertellen: hoe kijk jij zelf terug op deze tijd in De Bocht? Hartelijke groet,

Léon Algra zei op 28 november 2023 om 15:56 uur

Ik ben er trots op dat ik - ondanks de instelling van mijn moeder, die me op haar sterfbed nog zei dat als ze inderdaad abortus had kunnen plegen, dat ze dat gedaan had - binnenkort mijn boek "Vergeten verbinding. De Tweede Wereldoorlog in Zuid-Oost Azië" (Uitgeverij Palmslag) uitbreng ter nagedachtenis aan mijn vader.

Op de flaptekst staat zelfs de kraamkliniek van Huize Moedervreugd in Goirle vermeld.

Fred zei op 28 november 2023 om 18:08 uur

Bedankt Corrie, op dat moment , in 1963, wist ik niet waar ik was. Ik wist alleen dat de broer van mijn moeder daar iemand bezocht. Wat ik daar verder gedaan heb weet ik niet, was vijf jaar . Alleen een statige trap kan ik herinneren. Mijn neef is in december 1963 geboren en mijn oom is in februari 1964 getrouwd met de moeder van mijn neef .

Peggy zei op 31 januari 2024 om 14:35 uur

Hallo,
Ik ben op 25 september 1971 geboren in De Bocht/Moedervreugd. Mijn moeder was een alleenstaande moeder en heeft mij niet afgestaan maar zelf opgevoed. Mijn moeder is nog in leven en heeft geen gegevens over mijn biologische vader. Ik vroeg mij af of er nog gegevens in het archief te vinden zijn over mij of mijn moeder (mijn moeder is MWH van Oorschot). Of dat er iets is van een dossier. Alvast bedankt.

Lisette zei op 31 januari 2024 om 14:51 uur

Informatie is er zeker. Voor de informatie wat er over je moeder geschreven is moet jouw moeder toestemming geven. Gelukkig is zij er nog dus kun je dat vragen. Dat is in huize de bocht zo.
Mocht er ook contacten geweest zijn met de raad van kinderbescherming daar geldt hetzelfde voor zij kan dat alleen jou toekennen met toestemming.
Veel succes

peggy zei op 31 januari 2024 om 15:23 uur

Dank je wel LIsette, ik zal mijn moeder informeren. Hartelijke groet!

Pascalle zei op 20 september 2024 om 00:18 uur

Hallo ik ben op 10-8-1971 geboren in de bocht en gelijk afgestaan door mijn biologische moeder Lucia Maria van rijzingen. Ik heb een jaar in huize de bocht gewoond.
Ida Wilhelmina Vaessen heeft mij bij de gemeente aangegeven. Zij was kraamverzorgster. Kent iemand of mijn biologische moeder of de kraamverzorgster. Ik weet ook niet wie mijn biologische vader is.

Thijs de Leeuw zei op 2 oktober 2024 om 14:28 uur

Dag Pascalle ik zie dat je oproep helaas nog geen reacties heeft opgeleverd. Ik hoop met jou dat die er alsnog gaan komen. Zodra dat het geval is dan zal ik je voor de zekerheid ook mailen. Dank in ieder geval dat je hier een bericht wilde plaatsen. En misschien ben je via andere wegen al wèl wat meer te weten gekomen? Hartelijke groet,

Norah zei op 2 oktober 2024 om 17:05 uur

Dag Pascalle,

Je kunt ook proberen om een geboorteuittreksel van jezelf aan te vragen bij de gemeente waar je geboren bent, en aangegeven bent. Misschien heb je daar wat aan.
Verdere instanties zoals het FIOM behoren ook meer over je moeder en jou te weten. Heb je die al benaderd?
Mvg.

Pascalle zei op 2 oktober 2024 om 19:57 uur

Ik heb mijn geboorte uittreksel al opgevraagd. Maar kom ik niet verder mee. Ik heb ook geen naam van m’n vader. Fiom zegt als mijn moeder geen contact wil dat ze dan niet gaan bemiddelen ofzo. Maar ik zou denken dat je als kind recht hebt om meer info of ontmoeting met biologische ouders te kunnen hebben

Norah zei op 2 oktober 2024 om 20:21 uur

Ik geef je gelijk. Hoe staat het met een R.K. doop?

Lisette zei op 2 oktober 2024 om 20:45 uur

Beste Pascale,
Voor bemiddeling in het contact met je biologische moeder moet je naar de raad van kinderbescherming. Zij zijn in het bezit van alle papieren en correspondentie van destijds . Zij kunnen kunnen als bemiddeling ingezet worden.
Uit je verhaal lees ik niet of hè in een andere gezin bent opgegroeid. Als dag wel zo is … ook zij hebben vaak informatie ontvangen al kan dat summier zijn.
Waar ik ook aan dacht , misschien is de kraamverzorgster ook werkzaam geweest of bekend in Breda bij moederheil
Veel succes

Pascalle zei op 2 oktober 2024 om 21:08 uur

Ik heb bij raad van kinderbescherming ook papieren opgehaald. Ik ben gelijk bij de geboorte afgestaan. Ik heb één jaar in de bocht gewoond. Na 1 jaar naar een adoptie gezin. Mijn adoptie ouders hebben nooit gepraat over de adoptie. Helaas Jannie ze niets meer vragen omdat ze beide 5jr geleden zijn overleden

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.