Architect P.J. van Genk, een van de initiatiefnemers en huisarchitect van het bisdom, tekende de plannen. De bouw was nog niet voltooid toen de zusters in 1902 begonnen met de verzorging van armen en bejaarden. Van Genk bouwde de kapel in 1909. In 1910 volgde een nieuwe vleugel voor de psychiatrische inrichting voor vrouwen. Ook is toen de nieuwe kapel ingezegend. In de twintiger jaren werd haaks op het voorhuis het Mariapaviljoen gebouwd, dat ook een H-vormige plattegrond had.
In 1932 voerden de Gebrs. Oomen een verbouwing uit, met een extra aanbouw van het Mariapaviljoen voor de verpleging van geesteszieken. Na de Tweede Wereldoorlog werd een aantal kleine paviljoens bijgebouwd. De brand van 1966, die de kapel verwoestte, werkte als een katalysator voor nieuwe bouwplannen.
In 1972 werd Antonius overgedragen aan de Stichting Het Hooghuys. Het Mariapaviljoen is gesloopt, inclusief enkele onderdelen van de voorgevel. Verder kwamen er appartementen voor chronische patiënten en aan de Kapelstraat een nieuwe aula en kapel.
Het oorspronkelijke huis is een monumentaal pand met een brede gevel. De monumentale ingangspartij had een heiligenbeeld in de gevel, geflankeerd door twee torenachtige elementen. De ingang is later uitgebroken tot een hoge poortdoorgang. Het H-vormige geheel vertoont een mengeling van rondboogstijl en neorenaissance.
Bron: J. Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant, Alphen aan de Maas, 2010
Mari van Gorkom stuurde deze foto's:
Reactie toevoegen