Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Lourdesgrotten in Megen

Lourdesgrotten

We kennen twee Lourdesgrotten in Megen, allebei in een kloostertuin, respectievelijk in die van het klooster Sint-Josephsberg van de Clarissen en van het Liefdegesticht Sint Jozef van de Franciscanessen van Sint Jozef. De Clarissen vestigden zich al in 1721 in Megen, de Franciscanessen kwamen in 1929.

Foto: IJ.Th. Heins, 2002. Bron: Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed, nr. 20322490
Foto: IJ.Th. Heins, 2002. Bron: Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed, nr. 20322490

In 1896 konden de Clarissen hun klooster terugkopen van de Staat, die het in 1812 had geconfisqueerd. Dat leidde tot een grondige restauratie en deels nieuwbouw van het complex.

De Lourdesgrot in de tuin van het complex is ruim 15 jaar later gebouwd. Zuster Chiara, de huidige abdis van de congregatie, was zo vriendelijk voor ons in de kloosterkronieken te duiken. Zij heeft daarin gevonden dat de grot gebouwd is in 1912 door de metselaar W. van Rooy.

Hij heeft duidelijk geen poging gedaan een natuurgetrouwe kopie van Massabielle te maken, maar heeft wel het bekende schema gevolgd. De grot is opgemetseld uit baksteen, zoals aan de achterkant goed te zien is, en voorzien van de bekende beelden van Maria en Bernadette.

Foto: IJ.Th. Heins, 2002. Bron: Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed, nr. 20322491
Foto: IJ.Th. Heins, 2002. Bron: Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed, nr. 20322491

Het Mariabeeld in de grot werd geschonken door de familie van zuster Josepha Westerwoudt bij gelegenheid van haar zilveren feest. Op 21 mei 1912 werd de eerste processie naar de grot gehouden. Vanaf die tijd (de oudere zusters weten daar nog van te vertellen) werd er in de meimaand elke dag een processie naar de grot gehouden. Ook buiten die maand gebeurde dat overigens, maar dan niet dagelijks.

In 1914 kwamen er nisjes in de (vernieuwde) muur van de schuur met beelden van Jozef, Clara en Franciscus en er kwam een kruisweg, die op 17 juni 1914 werd ingewijd. Zo onstond een soort 'heiligenlaan' naar de grot toe, aldus zuster Chiara.

Tegenwoordig wordt de grot niet meer zo gebruikt. Hij is er nog wel, maar dient meer voor de persoonlijke devotie van de zusters die bij de grot bidden. De grot maakt deel uit van het kloostercomplex dat rijksmonument is, onder nummer 28513.

Een tweede grot in Megen heeft gestaan in de tuin van het Liefdegesticht Sint Jozef aan de Kerklaan 1. Het herenhuis dat daar stond ging in 1920 na de dood van de eigenaar over op de parochie met de bedoeling om er een tehuis voor bejaarden van te maken. Het duurde tot 1929 voordat de Franciscanessen van Sint Jozef, afkomstig uit Valkenburg, zich in Megen vestigden en zich aan de zorg voor de bejaarden konden gaan wijden.

Lourdesgrot b ij het Liefdegesticht (bron: Zendgraaf nr. 40 (juli 2019), blz. 1656)
Lourdesgrot bij het Liefdegesticht (bron: Zendgraaf nr. 40 (juli 2019), blz. 1656. Uitgave Heemkundekring Megen, Haren en Macharen)

In 1931 ontwierp architect L. Jansen uit Ravenstein de nieuwbouw, die haaks op het oude huis kwam te staan. In 1934 bouwde L. Jansen een tweede aanbouw voor de kleuterschool en de naaischool. Op 2 december 1961 werd de nieuwe kapel van architect H. Veldhoen uit Oss ingewijd.

Foto: Harry van Liebergen, 2017
Foto: Harry van Liebergen, 2017

In jaren daarna werd de tuin van het klooster, waarin een Lourdesgrot stond (uit de jaren ’30?), geruimd om plaats te maken voor nieuwbouw van het bejaardenhuis. Harry van Liebergen ontfermde zich over het beeldje van de knielende Bernadette en heeft er tot op heden goed voor gezorgd. Van de Lourdesgrot zelf hebben we alleen een oude prentbriefkaart, maar van Bernadette ook een recente foto.

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.