Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

De Vincentius Martelaarkerk in Deursen: bijzondere kerkramen

RK kerken

Zittend in de kerk van Deursen heb je, vooral op zonnige dagen, een prachtig zicht op de bijzondere glas-in-loodramen in het priesterkoor van de Vincentius Martelaarkerk. Om erachter te komen hoe Deursen aan deze patroonheilige komt, moet je diep de geschiedenis ingaan.

Vóór 1100 waren er in het gebied dat nu Noord Brabant is, geen abdijen gevestigd. Wel waren er bezittingen van abdijen die elders gevestigd waren. Zo had het Vincentiuskapittel van de abdij van het Belgische Zinnik (Soignies) bezittingen in Dennenburg en Deursen. Maar de Vincentius van dit Zinnikse kapittel is Vincentius Madelgarius, en niet Vincentius Martelaar. In de zeventiende eeuw is de band met het Vincentiuskapittel in Zinnik op een of andere manier verloren gegaan.

De Merovingische Vincentius Madelgarius (607-677) was graaf van Henegouwen en trouwde rond 635 met ene Waltrudis. Hun vier kinderen kregen een voorbeeldige, christelijke opvoeding. Toen ze eenmaal volwassen waren, besloten Madelgarius en Waltrudis zich uit de wereld terug te trekken om kloosterling te worden. Madelgarius stichtte onder de kloosternaam Vincentius een abdij op zijn landgoed te Zinnik. Onder de naam Sint-Vincentius werd hij heilig verklaard. Zijn echtgenote Waltrudis en hun vier kinderen, onder wie Landericus werden allemaal heilig verklaard.

De huidige Deursense patroonheilige, Vincentius Martelaar, dateert van nog veel verder terug. Tijdens de christenvervolgingen onder keizer Diocletianus werd hij gevangen gezet. Ondanks martelingen en ontberingen bleef hij in blakende conditie. Hij werd in zee geworpen met een molensteen om zijn nek, gevierendeeld, gevild en geroosterd, maar al deze rigoureuze middelen misten hun uitwerking. Pas nadat hij ter verzorging op een schoon, zacht bed werd gelegd, gaf hij de geest.

Vincentius is de patroonheilige van dakdekkers, scholieren, steenbakkers, zeelieden, kuipers, wijnbouwers en wijnhandelaars. Hij wordt aangeroepen tegen buikpijn, koorts, zweren en ook voor het terugkrijgen van gestolen spullen.

De kerk van de heilige Vincentius Martelaar is in 1877 gebouwd naar een ontwerp van aannemer en architect C. van Dijk die ook de streekkerken van Wamel, Maasbommel, Batenburg en Zeeland tekende. De kerk werd gebouwd, omdat de oude Vincentiuskerk te klein was geworden.

De drie ramen in het priesterkoor van deze kerk (1921-1925) zijn ontworpen door glazenier Fons van Bergen (1883-1978), die sinds zijn intrede in het Dominicanerklooster bekend staat onder zijn kloosternaam Raymundus. Hij werkte volgens de oude glastradities, dus veel gekleurd glas waarbij de voorstelling ondergeschikt is. Jan Toorop – een van de vernieuwers van de monumentale kunst – was zijn grote inspiratiebron. In de kerk bevinden zich een raam en een rozet met de beeltenis van Vincentius.

Het Ravensteinse Museum voor Vlakglas- en emaillekunst heeft in het Jaar van het Religieus Erfgoed (2008) de kerkramen in de regio geïnventariseerd en via zijn website toegankelijk gemaakt.

Deel hieronder jouw herinneringen aan het leven in de parochie en aan de geestelijken van vroeger. Op de foto hieronder zien we bijvoorbeeld pastoor M.J. Timmermans uit de jaren vijftig. Een andere pastoor uit de jaren van het rijke roomse leven was pater W.C.A. Krijnen van de Congregatie van de Heilige Geest - ook wel 'spiritijnen' genoemd. Hij bediende de parochie met ingang van 1964.

Pastoor Timmermans
Pastoor Timmermans en slotzusters Augustinessen van het klooster Soeterbeek in Deursen, ca. 1941. (Foto: collectie BHIC, id.nr. RVS-001124)
2

Reacties (2)

Annie Thijssen v.d.Berg zei op 4 september 2019 om 22:06 uur

Heb met die kerk veel Gedoopt communie gedaan en 50 jaar geleden daar in getrouwd

Marilou NillesenBHIC zei op 5 september 2019 om 08:46 uur

Nou, dat kan ik me voorstellen, Annie! Kom je er nog steeds? En heb je misschien foto's van die momenten die je zou willen delen? We zetten ze er graag bij!

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.