Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Het Sint-Jozefhuis in Waspik

Kloosters

Dit klooster van de Zusters van J.M.J. is na lang beraad gesticht in 1858. De gemeenteraad weigerde een toelage te geven voor het onderwijs aan armen. De redding kwam van een forse gift van pastoor Van Iersel en van mejuffrouw A. Schoenmakers, die tot haar dood weldoenster van het huis bleef.

Men verbouwde een grote boerenherberg tot klooster door er een indrukwekkende façade voor op te trekken. De zusters begonnen met een meisjesschool. In 1869 openden ze een klein pensionaat onder de naam Sint Franciscus van Sales, dat in 1883 weer werd opgeheven en vervangen door een inrichting voor bejaarden en wezen. Het klooster en de schoolgebouwen dateren van 1880. Het armoedige Sint Jozefgesticht was gevestigd in de schuren van de boerderij in de tuin.

Toen men in 1913 het ernaast gelegen huis van slager van Esch kon kopen werd er verbouwd. Architect A. de Bruijn uit Waspik ontwierp een pension voor het liefdegesticht. De boerderij werd in 1921 verbouwd. Vanaf 1939 verzorgden de zusters de kleuterschool.

Foto: Erfgoedcentrum Ned. Kloosterleven, collectie Dochters O.L.Vrouw v.h. H. Hart
Foto: Erfgoedcentrum Nederlands Kloosterleven, BM-Z034 collectie Dochters O.L.Vrouw vh H. Hart nr. 106055

De zusters van J.M.J. verlieten Waspik in 1956. Pastoor Roovers vond de Dochters van O.L. Vrouw van het H. Hart uit Tilburg bereid het pension voor bejaarden en het onderwijs over te nemen.

Toen zij in 1956 aankwamen was het klooster in bouwvallige staat. Daarom richtten ze het pension in als klooster. Op 15 september 1956 kon de eenvoudige kapel met halfronde absis aan de rand van de binnentuin worden ingewijd.

Begin 1957 is het oude klooster gesloopt en vervangen door Zorgcentrum De Riethorst. Het nieuwe bejaardenhuis, waarin het klooster van de zusters is opgenomen, werd op 28 mei 1959 in gebruik genomen. 

De communiteit van de Dochters van O.L. Vrouw van het H. Hart is in 1977 opgeheven. Het terrein Sint Jozefhof achter de Riethorst, waarop aanleunwoningen zijn gebouwd, herinnert nog aan het oude klooster.

Bron: J. Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant, Alphen a/d Maas, 2010

6

Reacties (6)

jacjansen zei op 29 mei 2017 om 15:13 uur

Die foto die erbij staat klopt niet. Dit gebouw lijkt op het klooster uit Elshout.

Mariët BruggemanBHIC zei op 29 mei 2017 om 19:25 uur

Beste Jac, bedankt voor je reactie. Ik ga het meteen navragen bij mijn collega Paul die het verhaal geschreven heeft. Want als je doorklikt naar de site van het Erfgoedcentrum Nederlands Kloosterleven, staat er wel Waspik bij.

Paul HuismansBHIC zei op 30 mei 2017 om 08:16 uur

Beste Jac, dit is inderdaad niet het klooster van de zusters JMJ in Waspik; dat lag naast dit gebouw. Toen zij in 1956 werden opgevolgd door de Dochters van O.L. Vrouw van het H. Hart hebben die het pension naast het oude klooster in gebruik genomen. En dat is het gebouw dat op deze foto te zien is. Je kunt beide gebouwen zien in de beeldcollectie van het Streekarchief Langstraat Heusden Altena, fotonummer HKW24185. Het rechtse gebouw is dan (1932) nog pension.
Met vriendelijke groet

Henk Konings zei op 3 oktober 2020 om 12:09 uur

Volgens mijn vader is mijn oudtante, Wilhelmina Konings (zuster Ricovera, JMJ) lange tijd overste geweest van het klooster in Waspik. Kan iemand dat bevestigen (of ontzenuwen)?

Mick van Gerwen zei op 5 oktober 2020 om 10:00 uur

Hallo Henk, Ik heb even gezocht en vond wel een resultaat van een Zuster Ricovera als overste van een Sint-Jozef van de Zusters van J.M.J, maar niet dit St. Jozefhuis. Het zou gaan om het St. Jozefgasthuis in Zevenbergen. In de Pius-almanak van 1931 staat:

"Zevenbergen (N.-Br.) St. Jozefgasthuis. Zusters van het Gezelschap J. M. J. van ’s Bosch. Zieken, oude mannen, vrouwen en weezen. Kostjuffrouwen. Staat onder Par. Kerkbestuur. Overste: Zr. Ricovera."

Hieronder nog de link naar de pagina van BHIC over die vestiging van de zusters van J.M.J:

https://www.bhic.nl/ontdekken/verhalen/sint-jozefgasthuis-in-zevenbergen

Jac Jansen Heemkundekring' Op het Goede Spoor Waspik ' zei op 8 oktober 2020 om 11:46 uur

Bij de gezinskaarten van Waspik van dienstbode en kloosters staat het volgende.
Wilhelmina Konings geboren op 14 juni 1868 te Dinther was Liefdezuster. Haar vorige woonplaats was Zevenbergen en kwam op 23 mei 1924 naar Waspik. Vier jaar later op 23 november 1928 vertrok ze weer terug naar Zevenbergen. Of ze overste in Waspik is geweest staat er niet bij.

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.