Nazareth
Na hun vertrek werd het nog geheel gave complex verkocht aan de gemeente Gemert-Bakel. Die stelde zich ten doel de kloostergebouwen als entiteit te behouden en het groene hart van de tuin openbaar toegankelijk te maken. Dat laatste bleek nog niet zo makkelijk, zeker niet als dat “budgettair neutraal” moet gebeuren. Een plan van plaatselijke vastgoedontwikkelaars om de tuin vol te bouwen met appartementsgebouwen stuit op verzet door de Stichting Schoorswinkel en Omgeving (SSO), die zich inzet voor het behoud van een stuk ‘ziel’ in het historische centrum.
Eén element uit de tuin is daar ter plekke inmiddels bijna niet meer te vinden, namelijk de Lourdesgrot. In 2003 werd de grot nog onderhouden door tijdelijk gevestigde Poolse arbeiders, maar op dit moment verdwijnt hij enigszins in de vele begroeiing.
De grot is in zoverre afwijkend van het gangbare model, dat hij ontworpen lijkt om je erin terug te trekken voor een moment van bezinning. Je kunt dus daadwerkelijk de grot binnentreden.
Volgens het fundatieboek van de zusters is de grot in 1908 gebouwd naar een ontwerp van de conrector van de Latijnse School in Gemert, W.F. Becx, die tevens fungeerde als biechtvader van de zusters.
Deze Mariagrot is een fantasiegrot, opgebouwd uit ruwe brokken van ijzeroer in plaats van gladde steen. Binnen in de grot vind je een leeg podiumpje en enkele lege nissen, mogelijkerwijs ooit bedoeld voor wijwaterbakjes.
Bron: Ton Thelen, Wil van Lierop (Ad Otten, redactie), Langs velden en wegen : Monumenten van devotie in Gemert-Bakel. (Gemert, 2006); (Gemert in beeld nr. 14) p. 92
Kasteelpark
Tussen 1916 en 1920 (het precieze jaartal weten we (nog) niet), bouwden de paters van de Congregatie van de H. Geest een Lourdesgrot in het noordelijk deel van het kasteelpark. De grot stond langs de buitengracht met de achterkant naar de toren van de St. Janskerk, zoals op een van onderstaande foto’s is te zien.
Deze Lourdesgrot raakte in de jaren ’60 ernstig in verval en is in die tijd (of begin jaren ’70) afgebroken.
Reactie toevoegen