Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Pensionaat St. Joseph in Eindhoven

Internaten

De meisjes van pensionaat St. Joseph werden onderwezen en opgevoed door de Zusters van Liefde van Schijndel. Ze zaten op de industrie- en huishoudschool, de kweekschool, werden opgeleid tot verpleegkundige, of volgden nijverheidsonderwijs. Voor die nijverheidsschool hadden de zusters ook een vooropleiding: de zogeheten 'ulno' (uitgebreid lager nijverheid onderwijs).

Klik om te vergrotenKookles op de huishoudschool, jaartal onbekend. Op de foto staan 1) Luus van Eembergen 2) Christien Thier 3) Jo de Leur 4) Marietje Verspaget 5) Grarda Willems en 6) Marietje Vlemmix. De naam van de zuster is niet bekend. (Foto: privécollectie Jan Weijers, collectie Eindhoven in Beeld 8763)

Vroeger werden vanuit de hele omgeving meisjes naar dit pensionaat gestuurd om er bij de zusters in de leer te gaan. Omdat zij van ver kwamen was kost en inwoning ook nodig. Dat betekende dus wel een aantal jaren van afzondering. Want je had wel vakantie, maar voor het overige speelde je leven zich af in het enorme klooster- en scholencomplex. De oud-internen, maar ook de ‘externen’ die er naar school gingen (degenen die gewoon thuis bleven wonen), herinneren zich vast nog wel het Angelusklokje in het torentje op het dak, dat dagelijks om twaalf uur luidde.

Op het pensionaat kreeg je routine en discipline aangeleerd. En werkelijk alles deed je samen. Zoals slapen op de zaal. De internen hadden op die slaapzaal nog enigszins privacy, dankzij de slaapcabine's inclusief nacht- en kleerkastje. En zodra het tijd was om op te staan, was het met z'n allen naar de koud-waterkraan om te wassen. De oud-leerlingen zullen zich misschien nog de geborduurde handdoeken herinneringen, waar ‘Goede Morgen’ op stond. Wat de interne ook samen deden was het bidden in de kapel in de vroege morgen en vervolgens het eten in de refter, waarna iedereen zich door de lange gangen naar de klaslokale begaf. Daar kregen zij, naast de gebruikelijke vakken, bijvoorbeeld ook les in strijken, naaien en andere handwerken.

Klik om te vergrotenStaf en docenten van de huishoudschool, 1960 (foto: collectie Regionaal Historisch Centrum Eindhoven 258829)

En dat alles onder het toeziend oog van de zuster en in het teken van een goede godsdienstige opvoeding natuurlijk. Zuster Benigna was een van de zusters die vroeger de leiding had over de huishoudschool. Op de foto zien we nog een flink aantal andere zusters en ook een paar priesters, die jij misschien wel als docent hebt gehad.

De zusters hebben van 1921 tot aan het begin van de jaren zeventig in Sint Joseph gezeten, waarna ze naar de Kloosterdreef verhuisden en de school de deuren sloot.

Reageer hieronder, deel je herinneringen en vul deze pagina aan! Foto's zijn ook van harte welkom en kunnen worden verzonden naar info@bhic.nl

13

Reacties (13)

Rosemarie jansen Stokvis zei op 10 maart 2019 om 20:16 uur

Ik heb er gezeten van 1965 tot 1968.met veel plezier en veel geleerd.
Het was wel streng maar niet vervelend Hoofd van het pensionaat was zuster Theresia Marie.leuke contacten aan overgehouden.

Thijs de LeeuwBHIC zei op 11 maart 2019 om 09:23 uur

Bedankt, Rosemarie, voor je reactie! Leuk om te horen dat je er zulke goede contacten aan hebt overgehouden, misschien dat zich de komende tijd nog van die oud-klasgenoten zich hier melden. Als ik het goed heb, behoorde jij dus ook tot een van de laatste groepen leerlingen, voordat het internaat dicht moest..? Maar misschien was daar toen nog niet zoveel van te merken? Voel je vrij om hier nog meer over het internaat te vertellen, alle info is welkom! Hartelijke groeten,

Mieke Kuijpers zei op 17 maart 2019 om 20:32 uur

De twee allerlaatste jaren ben ik er geweest samen met
José Buijs uit Herpt
Ine Lammers uit Aarle Rixtel
Rieky Schimmel Reek
Cora Zomers uit Uden
Jeanne Kersten uit Overloon
Ik werk in de zorg en heb de man van n zus van zr. Teresia Marie nog verzorgd. Zij is overleden.
Wij hadden n jufrouw die ons moest begeleiden. Juffrouw Mieke Smits uit Berlicum.
Ik heb nooit goed kunnen wennen daar. Blij dat ik ieder weekeinde naar huis mocht.
Ook ben ik er n keer weggelopen, naar huis toe.
Nog even heb ik contact gehad maar ik ben iedereen uit t oog verloren.
Vriendelijke groet Mieke

Thijs de LeeuwBHIC zei op 18 maart 2019 om 09:24 uur

Bedankt voor je bijdrage, Mieke. Mooi zeg, dat je alle namen en plaatsen nog zo weet te noemen. Jammer dat jullie elkaar gaandeweg uit het oog zijn verloren... Wat me trouwens opvalt is dat ze echt overal vandaan kwamen. Wel fijn dat je dan steun bij elkaar vindt, kan ik me voorstellen. Het zal voor de meesten toch wel spannend zijn geweest om voor zo lang, zo ver van huis weg te gaan.. In welke periode zat je eigenlijk bij de zusters op kostschool?

Mieke Kuijpers zei op 23 maart 2019 om 13:55 uur

Ik denk van 1966 /1967 - 1967/1968.

Thijs de LeeuwBHIC zei op 3 april 2019 om 11:40 uur

Oke, bedankt nog voor de aanvulling, Mieke.

Willy Nabuurs zei op 15 januari 2020 om 18:14 uur

Hallo, ik heb ook rond die periode 1965 tot 1967 op dit pensionaat gezeten. Toevallig zocht ik op internet naar de geschiedenis van Hemelrijken, door de telefilm die vanavond op tv is. Er is weinig over te vinden. Ik ken de buurt van toen ook niet omdat je nauwelijks buiten kwam. Er was een kweekschool tegenover, je ging naar de VHBO naast het klooster en het internaat en je sportte achter het pand bij de enorme tuin. Ik ben daarna op kamers gegaan en naar de Na- opleiding. Verhuist naar Dordrecht en na de HBO opleiding weer gaan studeren. Wat is dit lang geleden, maar een indringende en eenzame periode.

Marilou NillesenBHIC zei op 15 januari 2020 om 21:31 uur

Bedankt voor je oprechte berichtje, Willy. Hoe oud was je toen je op dit pensionaat zat? Denk je nog wel eens terug aan deze intense, harde tijd?

Willy zei op 17 januari 2020 om 12:42 uur

Ik heb op 2 internaten gezeten, in Aarle Rixtel en Hemelrijken, vanaf ongeveer mijn 12e tot 18 jaar, daarna op kamers. Ik denk wel eens aan deze tijd terug natuurlijk, maar ben blij dat ik die kans heb gekregen, anders was ik misschien niet zo sterk geworden, dat weet je niet. Ik was benieuwd naar wat er gebeurd was met het gebouw en de nonnen, maar kan daar niets over vinden.

Rosemarie Jansen Stokvis zei op 17 januari 2020 om 20:11 uur

Volgens mij zitten er nu appartementen in het gebouw.
Zuster Theresia Marie is naar een klooster in Schijndel gegaan en eind 1970 aan een hersentumor overleden.
Ik heb samen met Willy op het internaat gezeten en we hebben er ook veel plezier gehad.

Marilou NillesenBHIC zei op 19 januari 2020 om 20:50 uur

Bedankt voor deze aanvullingen, Rosemarie. Welke herinneringen komen als eerste naar boven als je denkt aan de tijd met Willy?

Hannie Nijhuis zei op 11 maart 2020 om 13:45 uur

Ik ben van 1959 tot '62 daar intern op school gezeten. Ik woonde in de buurt van Arnhem en mocht alleen met vakanties naar huis, ik vond dat moeilijk. Ik heb nog contact met één klasgenoot. We kennen elkaar nu ruim 60 jaar. Ik zou best wat meer willen weten van klasgenoten van toen.

Thijs de LeeuwBHIC zei op 23 maart 2020 om 16:24 uur

@Hannie: dank voor je bericht en welkom op de site. Dat was een eind weg van je ouderlijk huis. Zijn er nog bepaalde vakken, buitenschoolse activiteiten, zusters of leerlingen die je je om een of andere reden nog goed kunt herinneren uit die tijd? Hopelijk wordt hier binnenkort nog gereageerd door andere oud-leerlingen en dan ook degenen die je nog graag eens zou spreken. Hoe heten ze? We zien op andere internaatpagina's dat het noemen van namen nog wel eens wil helpen om meer reacties te krijgen, dus wie weet...

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.