Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

De Binckhorst in Rosmalen

Internaten

In 1959 stichtte Pieter Hendrix een "R.K. internaat voor imbeciele jongens" in Rosmalen. Het internaat startte in een villa op Zandkant 1, maar zou verder uitbreiden.


Bron: Google Maps Streetview

In de villa was in het begin plaats voor twaalf cliënten en het personeel. Het verplegend personeel bestond uit twee verplegers met een A-diploma en een verpleger met een B-diploma. Ook Pieter Hendrix zelf verbleef in de villa.

Pieter Hendrix had een uitspraak: “Opvoeden begint met voeden”. Op De Bickhorst aten de cliënten en verplegers daarom altijd samen de maaltijden aan dezelfde tafel. Ouders hadden relatief veel inspraak op het internaat. Al in 1962 werd een oudervereniging opgericht. Deze werd uiteindelijk een oudercommissie.

Al snel begon het internaat te groeien. De Binckhorst zou uiteindelijk een soort dorp op zich moeten worden. Het idee was om twee rijen van vijf paviljoens te bouwen. Na gesprekken met het blindeninstituut Theofaan (de Wijnberg en St. Henricus) in Grave en het Doveninstituut in Sint-Michielsgestel, besloot De Binckhorst ook zwakbegaafde blinden en doven kinderen op te vangen.

Uiteindelijk zou De Binckhorst opgaan in de zorginstelling Cello. De oude villa staat er nog altijd en wordt omringd door nieuwbouw van Cello. Ook is op deze locatie onder meer een zwemschool en een opleidingscentrum gevestigd.

Bron: "Daadkracht en hart voor de zaak", Brabants Dagblad (2018)

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.