De strijd, die al sinds 2002 gestreden wordt, is zeker nog niet voorbij. Lastig is dat de kerk, op 29 juni 1936 geconsacreerd, geen enkele monumentenstatus heeft, al is wel geprobeerd die te verkrijgen.
Een jaar nadat de kerk er stond, werd er over geschreven in het R.K. Bouwblad: ‘Als men, van Waalwijk uit, van de klei het zand intrekt en langs den hoofdweg in de richting Tilburg gaat, dan trekt, kort na Sprang met zijn zwaren, machtigen toren, Kaatsheuvel onze aandacht. Allereerst door het geprononceerde silhouet der nieuwe St.-Josephkerk’.
De schrijver was tamelijk kritisch over het exterieur en positief over het interieur. Tot kerkpatroon werd Sint Jozef gekozen omdat hij de patroon was van de arbeiders. Het grootste deel van de parochianen was arbeider. De nieuwe parochie werd gesticht omdat de St. Janskerk te klein was geworden.
Naschrift: in 2011 oordeelde de Raad van State in hoger beroep dat de kerk wel degelijk monumentenstatus verdient en dat de sloopplannen van parochie en bisdom vooralsnog niet mogen doorgaan.
© Brabants Dagblad; Eerder gepubliceerd in Een Ons Brabant op 27 november 2007
Reageer hieronder en deel je herinneringen aan de kerk, het leven in de parochie en de geestelijken van vroeger. Denk aan pastoor F.J.C.J. de Klijn en zijn kapelaan F. van Hoek uit de jaren vijftig. Of aan pastoor Simkens, te zien op een van de foto's, die in de jaren zestig de parochie bediende.
Reactie toevoegen