
Goirle kent ook een bescheiden, maar hardnekkige traditie van bedevaarten. De oudste vermelding dateert uit 1610, maar misschien is de verering veel ouder. Immers: de parochie was vanaf haar ontstaan in de vroege Middeleeuwen toegewijd aan Sint-Jan.
De traditie was hoe dan ook zodanig geworteld dat de bedevaarten bleven doorgaan, ook al was Goirle in 1638 onder protestants gezag gekomen. In plaats van de kerk van Goirle werd een kapel net over de grens in Nieuwkerk – inderdaad, genoemd naar de nieuwe kerk – het doel van de pelgrimage. Nog steeds is er jaarlijks op Tweede Pinksterdag een voettocht naar Nieuwkerk. Tegenwoordig is dat een oecumenisch gebeuren: zowel katholieken als protestanten lopen mee.
In Goirle zelf staat Sint-Jan nog steeds centraal. Hij is opgenomen in het gemeentewapen, onthoofd en wel: zijn hoofd heeft hij op een schaal bij zich. ‘Jan-kop-aaf’, zeggen ze in Goirle.
Toen in 1996 de gemeente Goirle bij Tilburg dreigde te worden gevoegd, werd Sint-Jan ingezet om dit te voorkomen. Overal verschenen affiches waarop Sint-Jan een vuist maakte onder het motto ‘Goirle blijft’. Zijn vuist lag netjes naast zijn hoofd op de schaal.
Reageer hieronder en deel je herinneringen aan de kerk, het leven in de parochie en de geestelijken van vroeger. Denk bijvoorbeeld aan pastoor Van Riel. Hij werd in 1943 in de parochie ingehaald en bediende deze ook in de jaren zestig nog. Kapelaans van pastoor Van Riel waren onder anderen J.A. Burghouts en J.F. Smits.
Foto's
- De Sint-Janskerk in Goirle (foto: BHIC / Frans van de Pol, 2013)
- Interieur van de Sint-Janskerk in Goirle (foto: G.J. Dukker, 1973, bron: Collectie Rijksdienst Cultureel Erfgoed, nr. 149.189)
- Pastoor G.H.L.M. van Riel (bron: Collectie Katholiek Documentatie Centrum, nr. 2a14413)
Reactie toevoegen