Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

De H. Petrus’ Bandenkerk in Son

RK kerken

De toren is het enig tastbare dat nog herinnert aan een geschiedenis van meer dan negenhonderd jaar. Zo oud is de parochie van Petrus’ Banden in Son.

De oude Petruskerk. (foto: Collectie Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed 11.462)Waarschijnlijk stond er aan het begin van de twaalfde eeuw een bescheiden stenen kerkje in Son. Een pauselijke brief uit 1107 maakt althans gewag van een altaar in die plaats. In 1445 kreeg de parochie toestemming voor de bouw van een nieuwe kerk. Dat moet in verschillende fases zijn gebeurd; de toren kwam pas rond 1550 gereed.

Van 1648 tot 1810 was de kerk in protestantse handen. Het gebouw werd gedurende de negentiende eeuw heringericht volgens de toen heersende neogotische stijl. Langzamerhand werd de kerk te klein voor het groeiend aantal gelovigen, maar tot sloop en herbouw kwam het niet. Son behield dus zijn middeleeuwse kerk. Helaas veranderde een spectaculaire brand in 1958 het gebouw in een ruïne. Alleen de toren bleef overeind.

De nieuwe Petruskerk (foto: BHIC / Paul Huismans, 2014)Nu werd eindelijk de gelegenheid te baat genomen voor de bouw van een moderne kerk waar alle katholieken van Son een plaats konden krijgen. Architectenbureau Geenen en Oskam uit Eindhoven tekende het ontwerp, dat in 1960 was gerealiseerd. De bouwkundig opzichter was G.A.Roeters die heel lang bij Architectenbureau Geenen en Oskam in dienst is geweest. Monumentenzorg probeerde de ruïne, waarvoor de parochie geen belangstelling meer had, nog te herstellen, maar een storm in 1960 gaf het gebouw de genadeklap. Het grootste gedeelte moest worden gesloopt. Pas in 1975 werd de toren toch nog gerestaureerd.

Pastoor Hussen viert zijn zilveren priesterfeest

En de nieuwe kerk? Die is inmiddels veel te groot. Hoewel het parochiebestuur in februari 2014 aangaf te kijken naar alternatieven, is nog niet besloten tot sluiting of sloop van het gebouw. De meningen in Son over het al of niet behouden van het gebouw zijn anno 2015 sterk verdeeld.

Pastoor Pulskens (foto: collectie BHIC)Aan het kerkelijk leven van vroeger heb jij vast nog levendige herinneringen. Wat valt er bijvoorbeeld te vertellen over de geestelijken met wie je toen te maken had in Son? In de jaren vijftig bijvoorbeeld was dat de pastoor M. van Hussen. Hij was in 1944 naar de parochie gekomen en in de jaren vijftig werd hij in zijn pastorale taken ondersteund door kapelaan Th. Gulick. Uit de Piusalmanak blijkt dat zij rond 1955 zo'n 3000 katholieke inwoners bedienden. In de jaren zestig was het pastoor Pulskens, die voor het zieleheil van de kerkgemeenschap waakte. Maar tot wanneer heeft hij dat eigenlijk gedaan? Wie volgde hem op?

Reageren kan hieronder.

Foto's

  • De oude Petruskerk. Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, nr. 11.462
  • De nieuwe Petruskerk. Foto: BHIC / Paul Huismans, 2014
  • Pastoor M.N.M. van Hussen viert zijn zilveren priesterfeest, 11 juni 1949. Op de achtergrond de Petruskerk. Bron: Regionaal Historisch Centrum Eindhoven, nr. 134332
  • Pastoor Pulskens. Bron: BHIC, nr. 1910-000942
16

Reacties (16)

albert van de Kerkhof zei op 12 september 2017 om 15:27 uur

Anno 2017 is helaas wel besloten de kerk te slopen en tzt te vervangen door een kleinere. Hiervoor in de plaats komt een MFA (=multi functionele accommodatie).

Mariët BruggemanBHIC zei op 13 september 2017 om 14:36 uur

Bedankt voor je reactie Albert en voor het afmaken van ons verhaal. Jammer dat de kerk nu toch gesloopt zal gaan worden.

Henk Hutten zei op 30 september 2019 om 19:01 uur

Pastoor Pulskens overleed in 1975 en werd opgevolgd door pastor Bakermans (sinds 2004 emeritus).
Son was sterk gegroeid: in 1958 5000 inwoners, in 1968 10.000. Het aantal katholieken lag toen rond 5500 en dus was er, met het oog op de toekomst, een grote kerk gebouwd, die in de jaren tachtig al te groot werd. In 2012 fusie met Sint Oda parochie (Sint-Oedenrode Son en Breugel). Onttrokken aan de eredienst in 2016 en verkoop aan gemeente, onder conditie van sloop.
Sinds verkiezingen in 2018 gemeentelijke discussie over behoud van het monumentale gebouw uit de Wederopbouwperiode om het na renovatie te gebruiken als MFA.

Jan van den Dungen zei op 4 december 2019 om 18:20 uur

André Fasol (*Valkenswaard 1926) is geboren in het hoofdonderwijzersgezin van Piet Fasol en Christien Lommers. Vader Piet was jarenlang hoofd van de Openbare Lagere School die naast zijn woning stond aan de Kromstraat in deze plaats. In juni 1952 werd hij in ’s-Hertogenbosch priester gewijd door Bisschop W. Mutsaers en zijn Eerste H. Mis deed hij in de St. Nicolaaskerk in Valkenswaard. In augustus volgde zijn eerste benoeming, als kapelaan in de St. Willibrordusparochie in Deurne-Zeilberg, vier jaar later gevolgd als kapelaan van de Johannes Geboortekerk in Nieuwkuijk en weer zo’n zelfde termijn later in 1960 in de Petrus Bandenkerk te Son. In de inmiddels, nieuwe en moderne kerk, die in 1960 klaar was kon André Fasol meteen aan het werk. In 1970 was kapelaan Fasol klaar voor het grotere werk en werd hij pastoor in de H. Michaëlparochie te Sint-Michielsgestel, waar hij op 5 september 1992 op 66-jarige leeftijd overleed. In de jaren 1980-1988 van zijn Gestels pastoraatschap, was zijn jongste broer Romé Fasol burgemeester in de naastgelegen gemeente Nistelrode. Zijn één jaar jongere broer Wim, werd als Kapucijner pater missionaris op Sumatra en deed dat bijna 30 jaar. Slechts 57 jaar jong overleed pastor Licinius, zoals zijn kloosternaam luidde, in Kabanjahé (ind.) en werd daar ook begraven.

Marilou NillesenBHIC zei op 5 december 2019 om 10:07 uur

Goedemorgen Henk, een beetje trage reactie, maar alsnog dank voor je reactie. Bijzonder om te lezen hoe die ontwikkelingen door de jaren heen zo kunnen veranderen.

En dank voor je aanvulling, Jan. Een veelzijdig gezin, die familie Fasol, zoveel is duidelijk ;)

Henk Hutten zei op 5 december 2019 om 13:13 uur

Op dit moment (november-december 2019) volop discussie in de Raad over vijf ingediende ontwerpen voor een gerenoveerd kerkgebouw, te gebruiken als MFA. Vijf architectenbureaus hebben hun ontwerpen aan de bevolking getoond. Nu is de Raad aan zet om verder over deze ontwerpen te beslissen, waarbij invulling van functies en financiële mogelijkheden vanzelfsprekend aan de orde komen. Wordt vervolgd.

Marilou NillesenBHIC zei op 9 december 2019 om 08:54 uur

Ah, daar zijn dus veel ontwikkelingen gaande, Henk. Heel fijn als je ons hiervan op de hoogte brengt, dan blijven we meteen bij. Alvast dank!

Michiel Emmery zei op 29 december 2019 om 13:59 uur

Medio december 2019 heeft het College van B&W van de gemeente Son en Breugel de keuze gemaakt welk uit de vijf voorgestelde ontwerpen ter ombouw van het kerkgebouw tot MFA vanaf nu zal worden doorgerekend op financiële haalbaarheid qua ombouw en exploilatie, alsmede bouwtechnische realiseerbarheid. In de voorzomer van 2020 valt het definitieve besluit of het dan uiteindelijk zal worden gerealiseerd. Daarbij speelt ook een rol dat het gebouw op hoogst-geclassificeerde archeologische locatie staat. Deze factor heeft een aanmerkelijke invloed op de uitvoering van de ombouw.

Marilou NillesenBHIC zei op 3 januari 2020 om 20:41 uur

Veel dank voor deze update, Michiel. Wat mooi om zo op de hoogte te blijven van deze ontwikkelingen. Heel benieuwd welk besluit de komende maanden genomen gaat worden...

Ariën Roeters zei op 12 mei 2020 om 16:22 uur

Mooi verhaal, ik mis alleen de naam van mijn lieve vader ! Mijn vader was de bouwkundig opzichter ( G.A.Roeters ) die heel lang bij Architectenbureau Geenen en Oskam in dienst is geweest.

Marilou NillesenBHIC zei op 13 mei 2020 om 12:16 uur

Goed dat je ons daarop wijst, Ariën, want die naam mag dan zeker niet ontbreken! Het verhaal is inmiddels aangepast.

Ariën Roeters zei op 13 mei 2020 om 12:23 uur

Beste Marillou, dit is geweldig nieuws. U hebt mij super blij gemaakt. Mijn vader verdiend dit. Was een topper in zijn vakgebied. Iedereen uit de bouwwereld kende hem. Heel hartelijk dank voor uw bericht. Met vriendelijke groet, Ariën Roeters Mijn motto, blijf alle gezond !

Marilou NillesenBHIC zei op 14 mei 2020 om 11:43 uur

De dank is helemaal aan jou, Ariën. Het is fijn om op deze manier het verhaal te kunnen aanvullen, en de naam van je vader hier te vermelden.

Bedankt voor je aardige woorden!

Ariën Roeters zei op 14 mei 2020 om 12:02 uur

Beste Marilou, heb je een wereld primeur te melden. Ja, zijn jongste zoon Ariën heeft een vinding gedaan. Wat de mensheid beschermd tegen ieder virus wat zich verplaatst door de atmosfeer ( lucht ). Het gaat hier om een dubbel gelaatscherm, hoe en wat ga je zeker via de media vernemen. Heb daar het wereld patent op. Wil buiten deze vinding om, een architectenbureau benaderen
die een virologisch lab ( met mijn vindingen ) gaat tekenen. Met het totaal kostenplaatje en dit aanbied als offerte aan onze primeur Mark Rutte. Graag wil ik dat mijn vaders naam Gerardus Antonius als voor naam op dit laboratorium komt te staan. Ik doe dit uit liefde voor hem. Hij was een goed voorbeeld voor vele vaders. Hij hield ziels veel van zijn kinderen en kleinkinderen. Dit doe ik uit respect voor mijn vader. Hij was goed voor ieder mens !

H.W.M. Cornelissen Henk zei op 6 maart 2021 om 19:24 uur

Ik heb een vraagje
In de kerk van Son heeft een kruisbeeld gestaan gemaakt een perenboom
Daarop Petrus en paulus en de haan die kraaide
Gemaakt door Toon Hendrikx voor zijn zus die in de parochie en kerk werkte
het beeld zal ergens in 1971 denk ik naar Son zijn gegaan
Daat beeld heeft voordat het gereed was heel lang bij ons in de huiskamer gestaan, de droog scheuren zijn toen een keer gemaakt door de kunstenaar en toen is naar Son gegaan

Is dat beeld er nog en waar is of heeft u er een foto van het was bijna 2 mtr hoog, ik moet ook nog eens op zoek tussen de foto´s van mijn moeder misschien dat ik het daar kan vinden

vr gr Henk Cornelissen

henk hutten zei op 7 maart 2021 om 18:26 uur

Antwoord aan de heer Cornelissen:
Enkele jaren geleden heb ik een inventarisatie gemaakt van alle religieuze voorwerpen in de kerk. Ik heb een kruisbeeld, zoals beschreven, niet meer in in het kerkelijk bezit aangetroffen.
----
Ontwikkelingen kerkgebouw: Begin februari 2021 is een begin gemaakt met de herinrichting van het kerkgebouw. Volgens plan wordt het een fraai dorpshuis met veel functies.
De toren ( uit +/- 1525) is na een grondige restauratie weer als nieuw, kan er hopelijk weer jaren tegen.

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.