Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Internaat bij het karmelietenklooster in Boxmeer

Internaten

De Orde van Karmelieten had vroeger een klooster aan de Steenstraat in Boxmeer. Ook hadden zij een juvenaat, een middelbare school met internaat bedoeld voor aspirant broeders. De jongens die er verbleven, meestal zo’n zestien tot twintig, waren seminaristen uit Zenderen of Merkelbeek, die in de ogen van de paters rector niet aan het studieniveau voldeden, of om andere redenen daar naartoe gingen.

De ouders van deze jongens hadden dan het aanbod gekregen om hun zonen te laten opleiden tot broeder binnen de Orde van Karmelieten. Onderdeel daarvan was een vakopleiding. De opleidingen in die tijd waren de LTS vlakbij het station, de Landbouwschool in het aangrenzende dorp Rijkenvoort en de ULO achter het kloosterplein. Aan de LTS konden de jongens kiezen voor verschillende stromingen, waaronder een opleiding tot elektromonteur, smid en automonteur. Ook was er een bakkersopleiding, waarvan echter onduidelijk is of deze óók aan de LTS of elders kon worden gevolgd.


Het juvenaatsgebouw in Boxmeer (Kerkpad). Tegenwoordig worden er Poolse arbeidsmigranten gehuisvest. Het gebouw is begin jaren vijftig gebouwd in de stijl van de Bossche School. (Foto: Geurt Franzen)

De jongens die broeder wilden worden begonnen hun intrede in het klooster met een proefperiode, het postulaat, en daarna volgde de fase van het noviciaat.

Reageer hieronder, deel je herinneringen en vul deze pagina aan! Foto's zijn ook welkom. Stuur ze naar info@bhic.nl en dan voegen we ze hier toe.

Bronnen

Met veel dank aan Gerrit, en aan Jo Pinkt, aan de hand van wiens reacties deze pagina over het internaat van de karmelieten in Boxmeer grondig is herzien.

Foto's

Karmelieten in opleiding, jaartal onbekend. Onduidelijk is waar deze foto's zijn genomen, in het karmelietenklooster aan de Steenstraat in Boxmeer of aan het grootseminarie in Merkelbeek:

 

Klik om te vergroten Klik hier voor alle foto's van de karmelieten in Boxmeer in de BHIC beeldbank. 

4

Reacties (4)

Gerrit zei op 16 februari 2020 om 13:11 uur

Hallo Heer/Mevr
Juvenaat van de Karmelieten in Boxmeer
Dit verhaal klopt niet er is wat gemixst
Het was een internaat voor jongens die van hier uit een vakopleiding kregen
elders, en hierna konden ze dan in het klooster intreden als broeder met een
opleiding van Kok ,Kleermaker,Timmerman ,Tuinman , monteur enz enz
Er waren er 16--20 jongens intern
Let op Dit was geen internaat voor toekomstige priesters
Maar voor toekomstige Broeders Karmeliet
Ook de fotos horen hier niet bij

Thijs de LeeuwBHIC zei op 18 februari 2020 om 15:00 uur

@Gerrit: bedankt voor je reactie! Heel fijn dat je de moeite hebt genomen om dit te corrigeren.

Waren er in Boxmeer dan twee internaten van de karmelieten die we van elkaar moeten onderscheiden? Een juvenaat én een opleiding tot kok, kleermaker, etc.?

Ik ga alles aanpassen, graag met jouw hulp natuurlijk. We kunnen hier natuurlijk ook over mailen als je wilt: info@bhic.nl onder vermelding van dit internaat. Ik vermoed namelijk dat je nog wel wat meer over dit internaat kunt vertellen, en alle info is zeer welkom.

jo pinxt zei op 23 april 2020 om 19:15 uur

Het juvenaat qua gebouw is nog steeds vanaf de buiten kant oorspronkelijk.
Echter het is nooit vanaf de oorsprong in gebruik geweest voor kloosterlingen die priester wilde worden. Nee het waren meestal 16 personen, seminaristen uit Zenderen of Merkelbeek die in de ogen van de Paters rector niet aan het studie niveau voldeden of om andere redenen daarna toe gingen.(waarover later mijn verhaal)
de ouders het aanbod kregen hun zoon tot broeder Karmeliet te laten opleiden. De opleidingen in die tijd waren van LTS, Landbouwschool in Rijkenvoort een aangrenzend dorp, en ULO gelegen achter het kloosterplein. De LTS vlakbij het station kende verschillende stromingen, elektromonteur, (mijn opleiding). Daarnaast smid, automonteur, timmerman maar of daar een bakkers opleiding aan verbonden was herinner ik me niet.
Een toekomstige broeder zoals ik in opleiding vanaf september 1961 tot september1964 ving niet aan met een noviciaat, maar met een jaar postulaat. Immers ik was net17 jaar.
Er waren geen twee juvenaten in Boxmeer. De foto's kloppen dan ook niet en ik vraag me af waar je deze informatie met die stelligheid vandaan gehaald hebt? Nog steeds heb ik foto' s in mijn bezit van toenmalige mede studenten. Zoals Tim. B. Jos. G, Huub C, Clemens ?,
Voor ik op het juvenaat kwam was Pater Bonifacius rector van het juvenaat. Broeder Ambrosius was kok. Pater Bonefasius werd in het jaar van mijn aanvang prior van het klooster te Boxmeer. Pater Servatius van Lange werd zijn opvolger als rector. Na mijn noviciaat onder leiding van Pater magister Remigius werd ik over geplaatst naar het klooster te Merkelbeek waar ook het groot seminarie gevestigd was. De foto in de studiezaal met glas en loodramen komt hier vandaan. Ik wil het voor nu hierbij laten maar ben zeer benieuwd waar je info vandaan komt?

Thijs de LeeuwBHIC zei op 25 april 2020 om 07:03 uur

Hallo Jo en bedankt voor je uitgebreide reactie. Aan de hand daarvan kunnen we deze pagina dus al grondig herzien.

Je vraag over de bronnen: aan de basis van alle internaatpagina's die aan onze internatenkaart gekoppeld zijn (link: https://www.bhic.nl/ontdekken/ons-brabant/rk-internaten#RK%20onderwijsi…|RK%20onderwijsinternaten%20voor%20meisjes) liggen steekproeven in de Piusalmanak. Zo zijn de internaten in het naoorlogse Brabant in kaart gebracht. Maar vervolgens is er dus per abuis vanuit gegaan dat het hier om een juvenaat gaat en daar is deze summiere tekst dus op gebaseerd. Hier speelt het probleem van de beknopte info inde Piusalmanak en in dit geval zouden we aan de hand van je opmerkingen dus alsnog een internaat voor Boxmeer op de kaart kunnen zetten.

Eigenlijk zou ik het zonde vinden om deze pagina te verwijderen, omdat jullie reacties veel waardevolle informatie bevatten en aanleiding bieden om er alsnog een kloppende internaatpagina voor Boxmeer van te maken.

Eigenlijk is dan ook de eerste vraag, of er een katholiek onderwijsinternaat in Boxmeer was in de naoorlogse periode. Dat lijkt zo te zijn, als ik jullie reacties lees, maar het was dan een internaat voor een heel specifieke groep seminaristen. Dat is interessant want iets afwijkends op de internatenkaart en dus iets waar we graag meer info over zouden willen vinden en vooral ook verhalen van de oud-leerlingen/internen. Wij zijn van hen afhankelijk voor een beter beeld van hoe het er op al die internaten aan toeging. We hopen zoveel mogelijk vast te leggen aan verhalen en ook foto's ontvangen we heel graag.

Om maar bij het begin te beginnen: onder welke naam mogen we dit internaat op de kaart vermelden? En heb je misschien nog meer feitelijke informatie zodat we deze pagina meer "body" kunnen geven?

Nogmaals dank voor je reactie, Jo. Hartelijke groeten,

P.S. Vergeet ik nog de foto's. Ik neem van je aan dat deze dus het grootseminarie tonen, in Merkelbeek. Deze selectie foto's behoort tot een veel bredere collectie foto's in onze beeldbank, waarbij dan wordt vermeld dat ze genomen zijn op het klooster van de karmalieten in Boxmeer, Steenstraat. Link: https://www.bhic.nl/memorix/images/search/?mode=gallery&view=horizontal…
Misschien goed om eens in deze verzameling rond te kijken, want inmiddels vraag ik mij wel af hoeveel foto's er nog meer zijn waarbij dan per abuis "Boxmeer, Steenstraat" wordt vermeld. Je kunt op iedere foto trouwens reageren, door op een foto te klikken bijvoorbeeld deze https://www.bhic.nl/memorix/images/search/detail/f0003736-45f9-11e3-910… en dan aan de linkerkant op het spreekwolkje te klikken.

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.