Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

De O.L. Vrouw ten Hemelopnemingskerk in Reusel

RK kerken

Al in de twaalfde eeuw stond er in Reusel een kerk, toegewijd aan Maria. Maar de eerste vermelding van een Mariabedevaart naar Reusel komt uit 1632. De onderzoeker Augustinus Wichmans verneemt dan van oude inwoners van het dorp dat er sinds mensenheugenis een bijzondere verering voor Maria is, omdat er op haar voorspraak wonderen zouden zijn gebeurd.

De bejaarde Reuselnaren verhaalden dat op de feestdag van Maria Tenhemelopneming, 15 augustus, de wegen naar het dorp verstopt waren door pelgrims. Dat waren vaak dankbare gelovigen die bijvoorbeeld genezen waren van hun kreupelheid of onverwachts uit de gevangenis waren vrijgelaten. Krukken en boeien die bij het altaar in de kerk werden achtergelaten, getuigden hiervan.




Aan het begin van de Tachtigjarige Oorlog werd Reusel geheel verwoest en kwam er een einde aan de pelgrimages. De dorpelingen hadden overigens een andere verklaring: het oude Mariabeeld dat zo veel wonderen had verricht, werd vervangen door een nieuw. Dat zag er weliswaar veel representatiever uit, maar de wonderen waren verleden tijd.

In de twintigste eeuw leefde de Mariaverering weer op. Vanaf 1948 was er elk jaar een stille omgang ter ere van O.L.Vrouw van Reusel.

Foto: BHIC, Collectie Provincie Noord-BrabantFoto: BHIC, Collectie Provincie Noord-Brabant

De huidige neogotische kerk dateert van 1895. Twee jaar later werd de middeleeuwse voorganger, die van 1648 tot 1795 in protestantse handen was geweest, gesloopt.




De ziel van de parochie wordt gedragen door de pastoor en de kapelaans. Denk aan pastoor W.M.A. van Mierop, die in de jaren vijftig en zestig de parochie bestierde. Of aan zijn kapelaan J.H.F. Bekx, die hem toen in zijn pastorale taken bijstond.

Over hen weet jij vast boeiende verhalen te vertellen. Dat kun je hieronder. We zijn benieuwd!

J.H.F. Bekx, kapelaan van de O.L. Vrouw ten Hemelopneming in de jaren vijftig (Katholiek Documentatie Centrum, AFBK-2a12045) Kapelaan Bekx
2

Reacties (2)

Leo Balmer zei op 24 september 2023 om 14:35 uur

vaak heb ik gehoord dat het huidige Mariabeeld uit Scherpenheuvel het oorspronkelijke Mariabeeld uit Reusel is

Marilou NillesenBHIC zei op 24 september 2023 om 17:02 uur

Dat durf ik niet te zeggen, Leo, maar ik zie wel dat Mariabeeldjes in Reusel voor veel commotie kunnen zorgen: https://www.omroepbrabant.nl/nieuws/2268648/pastoor-reusel-reageert-fur…

Maar ik vermoed dat de heemkundekring Reusel mogelijk wel meer weet over de herkomst van het Mariabeeld: https://www.heemkundereusel.nl/e-mail.html

Succes ermee!

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.