Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Het Sint-Elisabethgesticht in Stuivezand

Kloosters

In 1929 werd op Stuivesand grond aangekocht voor de bouw van een zusterhuis en een school voor de Zusters van Etten. De pas benoemde (bouw)pastoor Rombouts was de initiatiefnemer.

Foto: BHIC, Collectie Provincie Noord-Brabant
Foto: BHIC, Coll. Provincie Noord-Brabant

De zusters konden het klooster, gebouwd door architectenbureau B. en A. Oomen, in 1930 betrekken. Het klooster is met de kerk en de pastorie als een architectonisch geheel ontworpen.

In november 1944 vluchtten de zusters naar Den Hout, daarbij kwamen twee zusters om. De oorlogsschade werd in 1945 weer hersteld. In 1964 vond nog een grote verbouwing plaats naar ontwerp van architect W. Oomen.

In 1992 is het klooster opgeheven. Woonstichting Volksbelang kocht het gebouw dat een woonfunctie kreeg.

Het opvallende gebouw heeft kenmerken van de Amsterdamse School. Op de verdieping duiden vijf smalle glas-in-loodramen de kapel aan. Dit klooster is verwant aan de kloosters in Oosterhout en Liesbosch, die de architect in dezelfde periode heeft gebouwd.

Bron: Jan Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant. Alphen a/d Maas, 2010

1

Reacties (1)

Wijnand van Gils zei op 7 augustus 2015 om 14:26 uur

Het St. Elisabethgesticht stond niet in Made, maar in Stuivezand. Stuivezand, een kleine gemeenschap grenzend tegen Made, hoorde bij de gemeente Oosterhout en is pas in de 60 van de vorige eeuw bij Made gevoegd. Je moet daar echt niet vertellen dat het bedoelde klooster in Made stond. Hetzelfde ook met de Blasiuskerk.

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.