Het klooster werd opgericht in 1938 en op 7 november officieel ingewijd.
De zusters, zes in getal, begonnen met wijkverpleging. Verder leidden ze de kleuterschool, gaven ze naailessen en hadden ze pensiongasten. Ook bejaardenzorg en kooklessen behoorden tot de maatschappelijke activiteiten van de communiteit. Al met al speelde het klooster een belangrijke rol in de lokale samenleving.
Maar zoals overal in Nederland sloeg ook hier de secularisatie toe. In 1960 werd de ziekenzorg geheel overgedragen aan het Wit-Gele Kruis. Eind jaren zeventig trokken de zusters zich terug uit het kleuteronderwijs en het lager onderwijs. En in 1988 nam een stichting het beheer van het bejaardenhuis over. In 1990 legde de laatste zuster haar taken in de ouderenzorg neer.
Het aantal zusters liep terug van 16 in 1980 naar vijf in 2000. Toen het klooster op 22 juni 2003 werd opgeheven waren er nog vier. Drie van hen vertrokken naar het moederhuis in Tegelen, de vierde bleef in haar geboorteplaats Milheeze wonen.
Het huis is in 1938 gebouwd, naar ontwerp van de architecten Gerard en Lambert de Vries uit Helmond. Het was de tijd van de economische crisis en daarom werden zoveel mogelijk plaatselijke werklozen ingezet voor de bouw. Het gebouw vertoont elementen van de Delftse School. Het heeft een symmetrische gevel. Op de linkerzijgevel een klokkenstoel. Ook aan de zijgevel bevond zich een ingang. In de hoek is een natuurstenen Mariabeeld opgenomen. In de kloostertuin werd in 1956 een Lourdesgrot gebouwd, aangeboden door inwoners van Milheeze. Tien jaar later werd die verplaatst naar de tuin van de pastorie.
In 1968 werd een bejaardenhuis naast het klooster opgeleverd, ontworpen door architect H. Vervegaerd uit Tegelen. Dat was hard nodig want de zusters en hun lekenpersoneel verzorgden in 1939 12 gasten, maar in 1966 al 49. Het klooster werd tegelijkertijd verbouwd.
Bronnen
J. Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant, Alphen aan de Maas, 2010
G. Gruntjes, Voor het heil van ons dorp. Zusters van Onze Lieve Vrouw in Milheeze 1937-2003, Milheeze 2016
Foto's: BHIC / Paul Huismans, 2017
[Dit verhaal is aangepast naar gegevens uit het boek van G. Gruntjes op 5 september 2016. Red.]
Reactie toevoegen