Lierop, oorspronkelijk behorend tot de parochie Asten, was sinds 1569 een zelfstandige parochie. De middeleeuwse kerk was gedurende het Staatse bewind protestants en werd in 1821 weer door de katholieken in gebruik genomen.
Na de inwijding van de koepelkerk in 1895 moest de middeleeuwse voorganger het loodje leggen.
Architect Weber woonde in Roermond. Dat is te zien aan de Lieropse kerk, want die is geïnspireerd op de Roermondse Munsterkerk.
Opmerkelijk is dat de twee torens aan de voorzijde van Webers kerk in Uden praktisch hetzelfde beeld tonen als de torens die, tot in 1952, aan de achterzijde van zijn kerk in Lierop hebben gestaan. Die laatste torens zouden tijdens de Tweede Wereldoorlog, door klokkenroof en oorlogsschade, instabiel zijn geworden, waarna in overleg werd besloten om ze tot de huidige hoogte af te breken. Nadien heeft men de geminimaliseerde torens (ze waren oorspronkelijk 72 meter hoog) zo goed als kon, met een klein zadeldak en met gelden uit diverse fondsen, nog tot ongeveer 40 meter opgebouwd en fatsoenlijk hersteld. De kosten waren al hoog en men zag het niet zitten om vanuit oorlogsschade de torens helemaal te herstellen en opnieuw op te bouwen.
De parochie zal, hoewel het bestuur daar niet voor opteerde, worden samengevoegd met de overige parochies in Asten en Someren. Wel wist pastoor Zwirs in 2014 van de bisschop gedaan te krijgen, dat hij het pastoraat in Lierop kan blijven invullen zoals hij dat gewend was.
Deel hieronder jouw herinneringen aan de kerk, de parochie en de geestelijken van vroeger en vul deze pagina aan! Foto's zijn ook welkom en kun je verzenden naar info@bhic.nl. Dan voegen wij ze hier toe.
Foto's
- Kerk van de Heilige Naam Jezus (foto: G.J. Dukker, 1970. Bron: collectie Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, nr. 140.136)
- Pastoor J.P. van Dal. Een van zijn kapelaans was de priester J. van de Sande. (Bron: collectie Katholiek Documentatie Centrum)
Peter van Schalen stuurde deze (door hem gemaakte) luchtfoto's:
Reactie toevoegen